sunnuntai 31.5.2020 | 16:38
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Keski-Pohjanmaan Kamariorkesterin soitinperhe kasvoi Vuillaume-arvoviululla – Kuuntele videolta miltä arvokas soitin kuulostaa

Maria Store
Ke 6.11.2019 klo 10:10

LähiTapiola lahjoitti Keski-Pohjanmaan Kamariorkesterin käyttöön yli 160 vuotta vanhan arvoviulun.

Vuillaume-arvoviulu pääsee konserttimestari Reijo Tunkkarin käsiin ja Keski-Pohjanmaan Kamariorkesterin yleisö saa kuulla harvinaisen viulun sointia jo ensi viikon konsertissa.

– Vuillaume-viulut ovat todella arvostettuja ja niitä ovat soittaneet monet suuret viulutaiteilijat. Itse pidän erityisesti sen syvästä soinnista, kertoo Tunkkari.

Kaikki viulut ovat erilaisia ja menee aikaa, ennen kuin soittaja oppii saamaan soittimesta kaiken irti. Arvoviulu matkasi Italiasta Kokkolaan henkilökohtaisen saattajan kera.

– Viululle oli iso askel tulla Italian ilmastosta tänne Suomen kuivaan ilmastoon. Meillä menee siis molemmilla hetki totuttelemiseen, toteaa Tunkkari naureskellen.

– Oma viuluni ei ole missään nimessä huono, mutta kyllä tätä soittaessa huomaa heti, että huippuviulu on kyseessä, hän jatkaa.

LähiTapiola Henkiyhtiön omistukseensa hankkima viulu on arvostetun ranskalaisen soitinrakentaja Jean-Baptiste Vuillaumen rakentama. Se on valmistunut 1850-luvulla.

– LähiTapiola on vuosien saatossa hankkinut muutamia arvoviuluja, jotka ovat lainassa maamme eturivin orkestereilla, kertoo LähiTapiola Pohjanmaan toimitusjohtaja Pasi Haarala.

Haarala sanoo, että LähiTapiola tunnetaan ehkä paremmin urheilun tukemisesta, mutta yritys haluaa myös tukea kulttuuria.

– Pyrimme tukemaan yhteisöjä, joissa vaikutamme, hän kertoo.

Keski-Pohjanmaan Kamariorkesterin intendentti Marjukka Puutio kiittelee lahjoitusta.

– On suuri etuoikeus ja kunnia, että LähiTapiola valitsi meidät yhdeksi saajaksi kaikista Suomen orkestereista, sanoo Puutio.

– On erityisen hienoa, että lahjoituksia tehdään myös kehäkolmosen tälle puolelle, kiittelee Tunkkari.

Viulu on annettu pitkäaikaiseen lainaan Keski-Pohjanmaan Kamariorkesterille.

– Kamariorkesterissa huippuviulun sointi pääsee erityisen hyvin esille, koska ohjelmistossamme on paljon teoksia, joissa yksittäisen soittajan ääni kuuluu eri tavalla kuin vaikka sinfoniakokoonpanossa, sanoo Puutio.

” Viululle oli iso askel tulla Italian ilmastosta tänne Suomen kuivaan ilmastoon. Meillä menee siis molemmilla hetki totuttelemiseen.

#