tiistai 14.7.2020 | 09:16
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

”Koettakaa saada koti hauskaksi...”

Outi Airola
Ke 20.11.2019 klo 12:30

Tänään on lasten oikeuksien päivä. Siitä syystä on pakko julkaista verraton lehtileike vuodelta 1914. Se löytyy Pelastusarmeijan Sotahuuto-lehdestä otsikolla Neuvoja vanhemmille:

”Moni lapsi joutuu eksyteille, koska siltä kotona puuttuu ilo. Lapsi tarvitsee hymyilyä ja kukkaset päivänpaistetta. Lapset näkevät vain nykyhetken. Jos jokin asia huvittaa heitä, he etsivät sitä; jos ei, he karttavat sitä. Jos kasvot kotona ovat happamat ja sanat töykeitä ja lapsukaisista aina vain löydetään vikoja, he ovat niin paljon kuin suinkin kodin ulkopuolella. Muistakaa tämä, te isät ja äidit! Koettakaa saada koti hauskaksi ja iloiseksi itsellenne ja lapsillenne. Käyttäkää useampia helliä sanoja ja olkaa iloiset. Tämän kautta lapsennekin mieli pysyy raikkaana ja onnellisena, he viihtyvät hyvin kodin ilmanalassa ja te itse saatte heistä suurta iloa.”

Voiko tuota paremmin sanoa? Tänä päivänä lapsista on tullut jonkinlaisia objekteja tai ohjattavia robotteja, jotka yritetään saada toimimaan tarkoin määriteltyjen sääntöjen mukaisesti. Mitä paremmin robotti tottelee, sen parempi vanhempi. Kukaan ei kiinnitä huomiota siihen, kuinka viivasuora suu on vanhemmalla tai kuinka paljon savua nousee isän ja äidin päästä. Nouseehan sitä, kun kaikki menee poskelleen vaikka kuinka yrittää suoriutua kaikesta. Kun aika tai raha tai mikään ei riitä, hymy ei irtoa kotisohvalla joka ilta. Vaikka – kuten jo vuonna 1914 tiedettiin – ilo, hymy ja hellyys ovat ratkaisevia lapsen elämän kannalta. Ne eivät maksa mitään ja ovat silti niin vaikeasti hankittavissa.

Tätä lasten oikeuksien ideaa voisi väljästi soveltaa myös kaupunkilaisen asemaan. Kaupunkilainen viihtyy kotikaupungissa, jos siellä on ”hyvä ilmanala”. Ei tarvitse julistautua Avaruuden pääkaupungiksi kuten Seinäjoki, mutta voi rakentaa ilmapiirin, jossa tulevaisuus näyttäytyy mahdollisuutena, ei umpikujana. Aivan kuten lapselle kotona. Kun ilma liikkuu ja pysyy raikkaana, ihminen viihtyy. Jos mitään ei tapahdu, happi loppuu, kaupunkilainen tukehtuu tai ottaa eron. Lähtee siis muualle.

Kokkolassa on nyt vireämpi ilmapiiri kuin aikoihin. Se näkyy monessa: raivataan paikkaa akkutehtaalle, suunnitellaan uutta areenaa, korjataan rautatieaseman tienoota ja Rantakatua, kunnosteaan Suntia ja Meripuistoa, rakennetaan kouluja ja uutta bussireitistöä. ”Koettakaa saada koti hauskaksi” -lause on tainnut tarttua Kokkolan päättäjiin.

outi.airola@kokkolalehti.fi

”Kukaan ei kiinnitä huomiota siihen, kuinka viivasuora suu on vanhemmalla tai kuinka paljon savua nousee isän ja äidin päästä.

#