tiistai 14.7.2020 | 08:59
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

"Harvoin olisin muuten tilanteissa, jossa jännitän niin, että kädet tärisevät" – Tom Ingo saa stand up -harrastuksen kautta uusia elämyksiä

Maria Store
To 21.11.2019 klo 10:00 | päivitetty to 15:16

– Olen vitsaillut, että tämä harrastus täyttää kaikki ikäkriisin merkit. 40 ikävuotta lähestyy ja nyt toteutan sellaista, mitä nuorena en uskaltanut tehdä. Ostin kaiken lisäksi uuden autonkin, vaikka en ole lainkaan autoihminen, naureskelee Tom Ingo.

Ingo harrastaa stand up -komiikkaa. Ensimmäisen kerran hän astui lavalle kertomaan vitsejä pari vuotta sitten Oulussa.

– Ajattelin, että jos esiintyminen menisi huonosti, ei kukaan tuttu tietäisi siitä. Kerroin asiasta vain muutamalle läheiselle. Se meni kuitenkin ekaksi kerraksi hyvin ja innostuin harrastuksesta vielä enemmän.

Ingo on sittemmin esiintynyt Kokkolassa HupiKokko-klubeilla, mutta lisäksi samantyylisillä klubeilla muualla Suomessa. Kesällä hän jakoi ykkössijan Helsingissä järjestetyssä SkifferStandUpChallenge -harrastelijakilpailussa. Yksityiskeikkojakin hän on ehtinyt jo tehdä.

Uudelle harrastukselle erityisopettajana työskentelevä Ingo raivaa aikaa päivätyön ja perhearjen lomasta. Harjoittelemisen tekee haastavammaksi se, että stand up -klubeja järjestetään näillä seuduin harvemmin. Keikolle täytyy usein lähteä kauas ja materiaalia täytyy usein työstää kotona klubien sijaan.

– Kodin tekninen tila on tullut tutuksi. Siellä jaan tilan lämminvesivaraajan ja keskuspölyimurin kanssa. Kuvittelen eteeni yleisön ja harjoittelen esitystäni Playstation-mikrofoni kädessäni.

Teknisessä tilassa Ingo voi huoletta heittää aikuisille suunnattuja vitsejään, ilman että perheen lapset niitä kuulevat.

Stand up -piireissä on hyvä yhteishenki, kertoo Ingo. Ensikertalaisille pedataan stand up -klubeilla aina paras mahdollinen sauma onnistua.

– On kaikkien etu, että ilta on onnistunut. Lavalle ei ole kiva mennä, jos kolme edellistä esiintyjää ovat epäonnistuneet.

Klubeilla lavalle saattavat saman illan aikana nousta niin ammattilaiset kuin harrastelijatkin.

– Open mic -illat toimivat uusien juttujen testikenttänä ammattilaisille. He ovat aina hyvin kannustavia meitä harrastajia kohtaan. Ero ammattilaisten ja harrastajien välillä on toki selvä. Olen muutaman kerran päässyt ammattilaisiltoihin ja niissä yritän kehittää omaa tekemistäni itseäni parempien kanssa.

Puhdasta ”lavakuolemaa” Ingo ei ole vielä kokenut, mutta heikkoja hetkiä on tullut.

– Kerran erehdyin kuvittelemaan itsestäni liikoja muutaman hyvän keikan jälkeen ja menin uuden setin kanssa esiintymään. Se ei mennytkään niin hyvin ja se palautti maan pinnalle.

Ingo sanoo, että lavalle täytyy kuitenkin aina mennä itsevarmana. Jos näyttää epäilevänsä omaa materiaalia, ei yleisökään niitä niele.

– Epämiellyttävintä tässä lajissa on uusien juttujen esittäminen. Se jännittää kaikista eniten. On kuin lavalle menisi aina ekaa kertaa.

Hyvän materiaalin työstäminen on raadollista. Ingo sanoo työstävänsä juttujaan joskus puolikin vuotta.

– Sitten esiinnyn seitsemän minuutin ajan ja totean, että puolet jutuista saa heittää roskiin.

Parasta harrastuksessa on Ingon mielestä sen antamat onnistumisen kokemukset ja elämykset.

– Ja harvoin olisin muuten tilanteissa, jossa jännitän niin, että kädet tärisevät. Tätä kautta saan myös sen elämyksen. Tämä on myös mielekäs haaste, jossa haluan koko ajan kehittyä.

”On kaikkien etu, että ilta on onnistunut. Lavalle ei ole kiva mennä, jos kolme edellistä esiintyjää ovat epäonnistuneet.

HupiKokko

HupiKokko on matalan kynnyksen stand up -klubi, joka on pyörinyt syksyn ajan Kilta Barissa. Seuraava ilta järjestetään 21. marraskuuta.

Illan isäntänä on Antti Akonniemi ja pääesiintyjänä Saku Torssonen. Muita illan esiintyjiä ovat Henrik Hackenberg, Joni Vähä-Lassila, Bill Munsill, Oskari Pyy, Tuomas Sämpi, Tommi Kalliokoski ja Pyry Valtonen.

Klubi on treeniklubi, jossa koomikot hiovat taitojaan ja vasta-alkajat pääsevät kokeilemaan lajia. Illoissa esiintyy useita koomikoita ensimmäisiä keikkoja tekevistä ammattilaisiin ja televisiosta tuttuihin tekijöihin.

#