tiistai 14.7.2020 | 10:25
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Ouluntiellä eri osoitteet kuin hätäkeskuksen järjestelmässä – Tuleeko apu suorinta tietä perille?

Joni Mäki-Petäjä
To 28.11.2019 klo 07:00

Kokkolalainen Matti Myllymäki koki ikävän yllätyksen, kun hän soitti hätänumeroon 12. marraskuuta.

Matti Myllymäki soitti Vaasassa sijaitsevaan hätäkeskukseen, koska hänen Tuula-vaimonsa oli saanut sairaskohtauksen. Kertoessaan Ouluntie 62:ssa sijaitsevan omakotitalonsa uuden osoitteen, vastaus oli tyly: ”Täältä ei sellaista osoitetta löydy”.

– Sitten kerroin vanhan osoitteemme, Ouluntie 3014a. Se sitten löytyi ja jäimme odottamaan ambulanssia.

Apua ei kuitenkaan kuulunut. Myllymäki huomasi ambulanssin pysähtyneen naapurin kohdalle ja sieltä menevän pyörätietä pitkin jo poispäin talosta.

– Siinä minä huidoin kadun varressa ja lopulta ambulanssi tuli oikeaan osoitteeseen. Siinä tilanteessa jokainen minuutti voi olla kohtalokas. Aina puhutaan vasteajoista, niin kummastuttaa, miten tällainen on mahdollista.

Kaiken taustalla on kaupungin tekemä Ouluntien osoitteiden järkevöittäminen. Ouluntien erikoiset ja pitkät numeroinnit ovat peruja Kaarlelan ajoilta. Nyt ne vastaavat paremmin nykyhetkeä.

– Sinänsä uudistus otettiin ilolla vastaan. Navigaattorilla on ollut turha entisellä osoitteella tänne edes löytää. Myös silloin oli ambulanssilla vaikeuksia löytää perille. Sama näyttää edelleen jatkuvan. Olemme tehneet kaikki osoitteenmuutokset niin kuin on kaupunki on kirjeessään pyytänyt. Kirjeessä sanotaan, että osoitteet voi ottaa käyttöön 23. syyskuuta.

Myllymäki on myös laittanut uudet numerot erittäin hyvin näkyviin niin talon seinään kuin kadun varren postilaatikkoon. Kaikki on tehty esimerkillisesti, silti sattuu näin.

– Ouluntien varrella on paljon asukkaita, mitä jos sattuu osoiteviivästyksen takia jotain vielä vakavampaa. Kuka on vastuussa?, Myllymäki kyselee.

Eri laitosten karttajärjestelmiä päivitetään tietyin väliajoin, joten aina ei välttämättä sinänsä toimivissa järjestelmissä ole ajankohtaista tietoa, vaikka ne olisi kaupungilta ilmoitettukin hyvissä ajoin eteenpäin.

Soiten ensihoitopäällikkö Oscar Hagström ei ota kantaa yksittäistapaukseen, mutta myöntää ettei järjestelmät ole aukottomia. Hän kuvailee yleisesti tehtävänantoa.

– Hätäkeskuksen karttajärjestelmän osalta en osaa sanoa kuinka usein kartta-aineistoa päivitetään. Kun hätäkeskuspäivystäjä määrittelee sijaintipisteen tai osoitepisteen tehtävälle, niin siten tehtävä annetaan meille. Kun me lähdemme tehtävälle, niin käytämme meidän tietojärjestelmän kartta-aineistoa. Me navigoimme sen avulla perille. Järjestelmä ei ole täysin sataprosenttisen aukoton. Aina on inhimillisen tulkintavirheenkin mahdollisuus navigoinnin onnistumisessa, ja senkin takia olisi hyvä käyttää 112-sovellusta, niin välittyisi heti gps-paikkatieto.

Sovellus siis antaa suoraan tarkan paikkatiedon, kunhan vain on sellainen kännykkä, johon sen voi asentaa. Myös 112-sovelluksen käyttöä pitää harjoitella.

– Ilman muuta siinäkin on omat haasteet. Siinä kannattaa kysyä ehdottomasti apua sellaiselta joka on perillä sovellusten käytöstä.

Soitto päivystä palomestari Jussi Noposelle kertoo, että ainakin Pietarsaaren ja Keski-Pohjanmaan pelastuslaitoksen johtamisjärjestelmässä löytyy edelleen Myllymäkien osoitteeksi Ouluntie 3014a.

Kokkolan kaupungilta on tullut tietoa kyllä Ouluntien uusista osoitteista, mutta tällä hetkellä tieto on pelastushenkilökunnan muistitiedon varassa, jota tämäkin juttu osaltaan varmasti kohentaa.

”Aina on inhimillisen tulkintavirheenkin mahdollisuus navigoinnin onnistumisessa.

Hätä on suurin ja osoitetta ei löydy

KOMMENTTI

Joni Mäki-Petäjä

joni.maki-petaja@kokkolalehti.fi

Ihminen kävi ensi kertaa kuussa 50 vuotta sitten. Se oli uutinen, jota kannatti hehkuttaa. Tekniikka on kehittynyt huimaa vauhtia noista vuosista, mutta silti aina aika ajoin törmää uutiseen, jossa miettii voiko tämä olla totta?

Kokkolan Ouluntien osoitteet on muutettu kaupungin toimesta vihdoin järkeviksi. Nyt niissä on logiikkaa, eikä tarvi nelinumeroisia lukuja enää ihmetellä, jotka kaiken lisäksi etenivät epäloogisesti. Lähtökohtaisesti positiivista siis tähän asti.

Mutta sitten törmätään ongelmaan, kun puhutaan ihmisten hengenpelastamisesta. Järjestelmät eivät päivity tarpeeksi tiheään, jotta osoitteet olisivat oikein hätäkeskuksella ja muilla viranomaisilla. Aivan käsittämätöntä nykyisenä online-aikana. Tässä tapauksessa ei ole mielestäni kuin huonoja selityksiä. Ouluntien asukkaat kysyvät aiheellisesti kenen on vastuu, jos osoitesekoilun takia joku kuolee, kun apu ei tule ajoissa paikalle.

Tuntuu erittäin hullunkuriselta, että vasteaikojen lyhentämiseen tehdään paljon töitä, ja sitten tällaisen asian kanssa kaikki viranomaiset ovat näin leväperäisiä. Parikin turhaa kaarrosta voi viedä ihmishengen pahimmassa tapauksessa. Voi vain kuvitella mikä on se hätääntyneen kansalaisen fiilis, kun Vaasan hätäkeskuksesta ilmoitetaan, ettei kotiosoitetta löydy.

112 Suomi -sovelluksen kautta kannattaa varmasti soittaa hätäpuhelut, jolloin saa GPS-koordinaatit suoraan hätäkeskukseen. Siinä on haasteena, että kuinka moni hätätilanteessa osaa sovellusta käyttää ja kuinka monella ylipäätään on sellainen kännykkä, mihin on ladattavissa sovelluksia. Varmasti aika monella tulee selkäytimestä näpyteltyä 112, ja sovellus saattaa unohtua.

Vaikka GPS-koordinaatit olisivatkin, niin ulkopaikkakuntalaiselle ambulanssikuskille varmasti herättää hämmennystä, kun tienvarsilla on aivan eri numerot kuin ainakin vielä järjestelmissä näkyy. Luottaako koordinaatteihin vai kadunvarrella oleviin osoitenumeroihin? Toki aina on inhimillinenkin momentti olemassa, kun ihmisistä puhutaan.

Jospa päivitykset saataisiin kohdilleen vielä tämän vuoden puolella. Sitä odotellessa, voi vain toivoa, että kaikki pelastustyöntekijät hoksaavat Ouluntien uudet osoitteet.

#