torstai 13.8.2020 | 12:03
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Yrittäjyyttä sydämen ehdoilla –  Vuoden maahanmuuttajayrittäjä Faisa Egge sanoo, että hänen bisnestään ei pyöritä raha, vaan sydän

Martina Store
To 19.12.2019 klo 13:10 | päivitetty to 13:10

Kun Faisa Egge saapui Keniasta Suomeen vuonna 2008 oli hänellä mukanaan kaksi matkalaukkua, tuhat euroa ja haave siitä, että voisi jollakin lailla vaikuttaa yhteiskuntaan.

Eggen jo lapsena oppima ahkeruus, ihmisistä välittäminen ja positiivinen asenne ovat saaneet hänet jaksamaan vaikeidenkin vaiheiden läpi uudessa kotimaassaan.

Terveydenhoitajaksi opiskeltuaan Egge huomasi, että kokopäiväisen työn saaminen ei ollut helppoa. Niinpä hän päätti lopulta ryhtyä kokopäiväiseksi kotihoitopalvelualan yrittäjäksi. Matka yrittäjyyteen alkoi Firmaxista, josta hän kertoo saaneensa paljon apua matkan varrella.

– En tiennyt yrittäjyydestä mitään. Kävin monta kertaa Firmaxissa hakemassa neuvoja kaikkeen mahdolliseen. En tosiaan tiennyt mistään mitään, Egge kertoo nauraen.

Toimettomaksi Egge ei silti jäänyt, vaan selvitti asian kerrallaan. Lopulta asiakkaita alkoi kertyä ja nyt Amanihoiva Kotihoito Oy työllistää Eggen lisäksi jo 8-9 työntekijää. Egge kertoo, että ei halua kasvattaa yrityksestään liian isoa, sillä hän haluaa tuntea asiakkaansa, ja haluaa pystyä antamaan heille omaa aikaansa.

– Minun bisnestäni ei pyöritä raha, vaan sydän. Kun on tekemisissä sairaiden tai vanhojen ihmisten kanssa, ei voi toimia raha edellä. Minä olen valmis tekemään kaikkeni, jotta asiakkaillani olisi turvallinen ja mukava olo. Jos he joutuvat sairaalaan, käyn usein katsomassa heitä omalla ajallani.

– Joskus omaiset ovat pyytäneet minua edesmenneiden asiakkaitteni hautajaisiin, ja olen totta kai mennyt. Minua on pyydetty pitämään puheitakin, ja omaiset ihmettelevät usein, miten voin tietää heidän perheenjäsenestään niin paljon asioita.

Egge kertookin, että hänelle on itsestään selvää, että asiakkaan kanssa täytyy keskustella.

– Enhän minä muuten voi tietää, minkälaisia murheita ja tuntemuksia heillä on. En tietenkään laskuta siitä ajasta, kun jään heidän kanssaan keskustelemaan, ei sellaiselle ajalle voi asettaa hintaa. He maksavat muutenkin aivan liikaa terveydenhuollosta, joten en halua rasittaa heitä laskuttamalla pienestä keskustelusta.

Paljon kiitosta asiakkailtaan ymmärrettävästi saanut Egge kertoo olevansa iloinen saamastaan Yrittäjäpalkinnosta. Vaatimaton nainen ei kuitenkaan halua ottaa kaikkea kunniaa itselleen.

– Minulla on hienoja työntekijöitä, jotka myös tekevät hyvää työtä.

Kun Eggeltä tiedustelee, mitä Keniassa asuva äiti ja sisarukset ovat mieltä hänen menestyksestään, nousee hymyilevän naisen huulille entistä leveämpi hymy.

– Äiti on totta kai minusta ylpeä, sillä olen pystynyt toteuttamaan unelmaani – jos pystyn tekemään edes yhden ihmisen elämän turvallisemmaksi ja mielekkäämmäksi, niin silloin olen pystynyt tekemään yhteiskunnasta paremman.

”Kun on tekemisissä sairaiden tai vanhojen ihmisten kanssa, ei voi toimia raha edellä.

#