torstai 13.8.2020 | 11:41
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Jussi Seppäsen kolumni: ”20-luvulla on hyvä maine huonomaineisena ja kevytkenkäisenä aikana"

Jussi Seppänen
Pe 27.12.2019 klo 11:30

Viime vuoden uudenvuodenlupauksen velvoittamana oli pakko lähteä kuntosalille. En jättänyt viime tippaan, vaan marssin kaupunkimme poikki sortsit, lenkkarit, sisätossut ja vissy repussa 357 päivää lupauksen antamisajankohdan jälkeen, eli maanantaina 23.12. aamuyöstä klo 2.54.

Salille tallustellessa tuli mietittyä numeroita ja kirjaimia. Tallustelu on tosin tässä yhteydessä hirvittävän virheellinen sana. Kitkan puute ja pimeyden runsaus saivat yöjuoksuni muistuttamaan tico-tico -tanssia.

Mutta siis, tätä ajattelin, viikon päästä alkaa vuosi 2020! Käsittämätön ajatus. Hetken aikaa sitten Princen kappale ”1999” viitasi vielä tulevaisuuteen. Nyt se muistuttaa sitä höperöä aikaa, jolloin sosiaaliturvatunnuksessa oli A:n tilalla miinus.

Syntymästäni on alkavaan vuoteen aikaa 45 vuotta. Syntymästäni on 45 vuotta myös vuoteen 1930. Kyllä on väkinäisessä hymyssä piteleminen kun asian noin laittaa. Vuosisadat eivät ole niin pitkiä kuin nuorempana oletti. Onneksi minulla on tämä kuntosaliharrastus ja sen myötä peruskunto kohdillaan.

Järkytyksestä toivuttuani keskityin tulevan tapahtuman valoisiin puoliin. Helpointa oli aloittaa kielitieteellisistä ilonaiheista: Kakskytluku on sanana ykskytlukua ja nolkytlukua vähemmän idioottimainen.

Lopulta päädyin miettimään 20-luvun brändiä. Sata vuotta sitten tehtiin sen suhteen hyvää työtä! 20-luvulla on hyvä maine huonomaineisena ja kevytkenkäisenä aikana. Edellinen 20-luku oli fiiliksensä puolesta mahtavaa ja moniulotteista olemista. Juhlittiin elämää ja keksittiin samalla penisilliini, vesihiihto ja Lehtimies Tintti!

Ajattelinkin ottaa 2020-luvun vastaan innostunein ja vallattomin mielin, vitaalina ja ajan hermoilla. Tai kuten me rutinoituneet kuntourheilijat sanomme: ”Nauttikaamme jazzista ja polkekaamme kuntopyörää.”

Kirjoittaja on Turussa asuva kokkolalainen.

”20-luvulla on hyvä maine huonomaineisena ja kevytkenkäisenä aikana.

#