torstai 13.8.2020 | 11:19
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Elisa Mansikka-aho haluaa kotiinsa 500 viherkasvin viidakon – Viherkasvien pelastaja pelastaa kuoleman porteillakin olevia kasveja

Maria Store
Ke 8.1.2020 klo 14:05 | päivitetty ke 14:05

Viherkasvitrendi on edelleen voimissaan. Sisustuslehtien ja -blogien sivuilla komeilevat tietyt trendikasvit ja niitä himoitaan myös omiin koteihin.

Ensimmäisen innostuksen jälkeen moni kasvi saattaa kuitenkin päätyä roskikseen. Ellei Elisa Mansikka-aho ehdi väliin. Moni trendikasvi, kuten esimerkiksi peikonlehti, on löytänyt paikkansa Mansikka-ahon kotoa.

Hän on syksystä asti kerännyt kotiinsa omaa viidakkoa ja kasassa on nyt reilusti yli sata viherkasvia. Valtaosan hän on saanut lahjoituksena, kysyttyään Facebookin kirpputoriryhmissä muille ylimääräiseksi jääneitä viherkasveja.

– Veikkaan, että keväällä kiertoon laitetaan paljon nyt pinnalla olevia viherkasveja, kuten lyyraviikunaa.

Mansikka-aholle kelpaavat kaikki viherkasvit. Myös sellaiset, jotka näyttävät olevan kuoleman porteilla.

– Kasvin kanssa ei kannata koskaan luovuttaa, vaikka se näyttäisikin jo menetetyltä tapaukselta. Olen pelastanut aika ränsistynen näköisiä kasveja, jotka ovat kuitenkin juuristaan hyvässä kunnossa.

Yleinen virhe on kasvin ylikastelu, jolloin kasvin lehdet alkavat kellertämään.

– Silloin moni jo luovuttaa ja luulee kasvia kuolleeksi. Kellastuminen on kuitenkin vain merkki ylikastelusta, joten kannattaa antaa kasvin kuivahtaa. Harvoin kasvi on sellaisessa kunnossa, että mitään ei ole tehtävissä.

Pelastetuille kasville Mansikka-aho antaa ensi-apua. Hän leikkaa pois kellastuneet osat, pesee juuret ja poistaa mädäntyneet osat.

– Osan pelastetuista viherkasveista olen kasvattanut juurakosta, sillä kaikki mullan yllä oleva vihreä on ollut mennyttä. Olen myös leikannut kasvin rankoja ja istuttanut niitä ruukkuun. Nekin lähtevät uuteen kasvuun, kunhan niissä on kasvupisteitä.

Kasvit hän istuttaa kookoksen ja perliitin sekoitukseen mullan sijaan.

– Tämä sekoitus päästää veden läpi paremmin ja hukuttamisen vaara on pienempi. Minulla on taipumus ylikasteluun, myöntää Mansikka-aho naurahtaen.

– Kasveja täytyy oppia lukemaan. Usein kasveista kyllä huomaa, milloin ne ovat veden tarpeessa. Useimmiten lehti ”lörpähtää” ja väri saattaa vaalentua.

Viherkasvi-innostus sai alkunsa vähän vahingossa. Mansikka-aho oli kerännyt keittiön hyllyille yrttejä, joista voisi napsia aineksia ruuanlaittoon.

– Ne kuolivat kaikki. Serkku vinkkasi, että voisin saada apua Facebookin Huonekasvit-ryhmästä. Siellä näin kuvia aivan valtavista koteihin rakennetuista urbaaneista viidakoista.

Se oli sitten menoa. Viikon sisällä Mansikka-aho kirjoitti ensimmäisen ilmoituksen Facebookiin ja pian hän oli jo hakemassa ensimmäisiä lahjoituskasveja pyörällään. Kuukaudessa niitä kertyi sata.

– 500 viherkasvia on tavoitteenani. Ne mahtuisivat tänne aika kivasti.

Viherkasviviidakoissa häntä viehättää vehreys.

– Ja elämä. Kasvit eivät ole joka päivä saman näköisiä, vaan ne muuttavat lehtien asentoa ja tietenkin kasvavat. Viherkasveissa on kauniita vihreän eri sävyjä ja variaatioita.

Mansikka-aho pitää kasvien hoitamista mukavana puuhana. Aikaa se toki vie.

Perushoitoon menee talvella kolmisen tuntia noin kerran kuukaudessa. Hoito sisältää kukkien kastelun, leikkelemisen ja pölyjen pyyhkimisen. Kesällä tahti on tiiviimpi, mutta hoitokerrat lyhyempiä.

Aluksi lähes kaikki Mansikka-ahon kasveista olivat lahjoituksia. Pian hän alkoi löytämään omia suosikkikasvejaan ja on hankkinut niitä kaupasta ja pistokkaina ympäri Suomea.

– Pidän monsteroista ja philodendroneista niiden liaanimaisen ja viidakkomaisen kasvutavan vuoksi.

Talven ajan keräily on jäissä, sillä autoton Mansikka-aho ei voi niitä pyörällään kuskata.

– Pistokkaitakaan ei voi talvella postittaa.

Erityisesti hän odottaa uuden ”vauvan” saapumista Kokkolaan. Mansikka-aho bongasi Facebookin kirpputorilta halvalla ison Monstera variegatan. Se sijaitsi Helsingissä.

– Onneksi äitipuoli asuu siellä ja kävi sen puolestani ostamassa.

Valkoista lehteä tekevä lajike on harvinaisuus, jonka pistokkaat käyvät kuin kuumille kiville harrastajapiireissä.

– Yksi- tai kaksilehtisistä pistokkaista saatetaan maksaa jopa 70 euroa.

”Kasvin kanssa ei kannata koskaan luovuttaa, vaikka se näyttäisikin jo menetetyltä tapaukselta.

Elisan vinkit viherkasvien hoitoon:

Älä istuta viherkasveja missään nimessä umpiruukkuun. Umpiruukut ovat tarkoitettu vain suojaruukuksi. ”Kasvin kasvupohjan täytyy päästä kuivahtamaan ja sinne täytyy myös päästä ilmaa.”

Älä kastele liikaa. Lehtien kellastuminen on merkki liikakastelusta. ”Talvella kastelemista saa vähentää radikaalisti.”

Jos haluat kasveille lisävaloa, ostaa lamppuja, joissa on mahdollisimman suuret lumenit ja kelvin-arvot.

#