torstai 13.8.2020 | 11:06
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Kalle Niskasen kolumni: Rakastakaa lähimmäisiänne

Kalle Niskanen
Ke 8.1.2020 klo 14:45

Tarkoituksenani oli alkujaan kirjoittaa ensimmäinen kolumnini Kokkola-lehden leivissä jo viime viikolle, kunnes jouduin sairaalaan pariksi vuorokaudeksi.

Syynä oli verrattain harmiton, mutta kivulias uusi ystäväni nimeltä divertikuliitti, joka tiedemiesten mukaan saattaa johtua esimerkiksi kehnosta ruokavaliosta sekä stressistä.

Vasta joulun alla vielä vitsailin vaimolleni, että aion syödä pyhinä itseni hengiltä kuin entisajan kuninkaat ja paavit konsanaan. Henkikulta ei sentään lähtenyt, mutta pitkään jatkunut sikailuni vei minut kuitenkin lasarettiin, joten taisin ainakin osittain onnistua tavoitteessani.

Itse sairaalareissu sujui onnekseni suhteellisen rennoissa merkeissä mukavan henkilökunnan sekä suojamekanismikseni rakentamani huonon huumorin ansiosta.

Uudenvuoden aaton niin sanottu missaaminenkaan ei juuri haitannut, sillä en käytä alkoholia ja lisäksi minua on alkanut säälittämään paukutusta pelkäävät koirat aina vain enemmän vuosi vuodelta.

Ikävin muisto reissusta lieneekin hetki, jolloin makasin kuumetokkurassa pedissäni tätä koko vuosikymmenen vaihtumisepisodia pähkäillen, jolloin suorastaan dystooppiset tulevaisuudenkuvat hiipivät tajuntaani. Sotaa, ilmastokriisiä, fasismin nousua ja mitä kaikkea.

Kotiin päästessäni myös yllättävän sairastumiseni aiheuttama stressireaktio kuitenkin iski ja huumorintajuni muuttui nopeasti kuolemanpeloksi, kun en enää ollutkaan sairaanhoitajien ja lääkäreiden ympäröimänä.

Vaikka mistään akuutimmasta, saati fataalista taudista ei ollutkaan kyse, niin kokemus ravistelevuudessaan antoi kyllä taas perspektiiviä asioihin ja kaikki rakkaat ihmiset lähipiirissäni tuntuvat taas entistäkin läheisimmiltä.

En voinut olla myöskään kauhistelematta, että jos oltaisiin monien suomalaistenkin kovasti fanittamassa ameriikan ihmemaassa, niin olisinko taloudellisen asemani takia edes päässyt hoitoon ja jos olisinkin, niin olisiko se vienyt kotitaloutemme vararikkoon ja ajanut meidät kadulle.

Nyt minua puistattaakin entistä enemmän sote-palveluista leikkaaminen sekä alalla vallitseva yksityistämistrendi.

Tarkoituksenani tosiaan oli kirjoittaa ensimmäiseen kolumniini vaikka mitä hienoja ajatuksia, mutta päälimmäisenä mielessäni pyörii lähinnä se, miten mahtavaa elämää olen saanut elää ja miten huikeita ihmisiä tunnen.

Koska tiedostan samalla ääliömäisyyteni ihmisrodun edustajana, niin sopii myös toivoa, että en jatkossakaaan pitäisi tiettyjä asioita itsestäänselvyyksinä.

Jotenkaan kummasti sellaiset halveksumani “live, love, laugh” -tason filosofiatkaan eivät kuulostakaan enää ollenkaan niin typeriltä. Vaikka joulu meni jo, enkä kristittykään ole, niin aikansa suurmiestä Jesseä lainaten: Rakastakaa lähimmäisiänne.

Kirjoittaja on kokkolalainen rap-artisti.

”Vasta joulun alla vielä vitsailin vaimolleni, että aion syödä pyhinä itseni hengiltä kuin entisajan kuninkaat ja paavit konsanaan.

#