sunnuntai 27.9.2020 | 10:08
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Kokkohattan Nyy Joorkiin? – Keskuskentän suunnittelu etenee, vaikka sen lopullinen kohtalo on vielä auki

Maria Store
To 30.1.2020 klo 09:00

Lopullisia päätöksiä hybridiareenan kokonaisuudesta ei ole tehty, joten Keskuskentän kohtalokin on vielä ilmassa.

Kokkolan kaupungin kaupunkisuunnittelu on kuitenkin varautunut siihen, että jalkapallokenttä ja tenniskentät siirtyvät tulevaisuudessa kaavailtuun Urheilupuistoon. Siten Keskuskentälle päästäisi kehittämään uutta kokonaisuutta asumiselle.

– Kyseessä on iso alue, kolmen korttelin kokoinen tila, jota lähdetään rakentamaan nollasta. Haluamme olla hyvissä ajoin liikkeellä, selvittää kaavoitusarkkitehti Jenny Jungar.

Kun valmistelutöitä on tehty hyvissä ajoin, voidaan asemakaavan muutokset laittaa vireille pian sen jälkeen kun päätökset alueen tulevaisuudesta on tehty.

Uuden maankäytön suunnittelu aloitettiin viime kesänä ja syksyllä pyydettiin naapuruston mielipiteitä alueen käytöstä.

Jungar sanoo, että kaupunkisuunnittelun kaikkiin hankkeisiin halutaan mielipiteitä niiltä, joita hanke keskeisesti koskee.

– Parhaan mahdollisen lopputuloksen tuottaa se, kun osalliset ovat mukana alusta lähtien.

Työpajoissa keskustelun pohjalla oli kolme ideasuunnitelmaa.

– Lopputulema oli, että naapurit haluavat alueen olevan eräänlainen hengähdystauko kaupunkirakenteessa, niin kuin se on nytkin.

Se tarkoittaa käytännössä sitä, että alueella halutaan välttää tiivistä rakentamista. Korkeat asuinkerrostalot halutaan korttelin keskelle ja korttelin reuna-alueelle toivotaan viheraluetta.

– Naapureille vähiten mieluista on se, että korkea rakentaminen alkaisi heti korttelirajasta.

Osa korttelista halutaan julkiseksi tilaksi, esimerkiksi puistoalueeksi.

– Sen painopiste olisi Antti Chydeniuksen kadun ja Kustaa Aadolfin kadun risteyksessä, eli lähempänä keskustaa.

Ideasuunnitelmia käytetään pohjana, kun asemakaavamuutos käynnistyy. Tällä hetkellä alue on kaavoitettu urheilutoiminnalle.

– Alue on tarkoitus kaavoittaa asumista varten, ei esimerkiksi kaupalliselle toiminnalle.

Kaupunki tekee Keskuskentän alueen kehittämisen tiimoilta yhteistyötä Kosekin Biolit-hankkeen kanssa. Hankkeen tavoitteena on muun muassa edistää uusiutuvien energialähteiden käyttöä ja alueen kiertotaloutta.

– Hankkeessa halutaan tutkia innovatiivisia ratkaisuja asumiseen liittyen ja Keskuskentän alue sopii siihen hyvin. Hankkeessa tutkitaan esimerkiksi ekologisia ratkaisuja, lämmitysmuotoja, kierrätystä ja liikkumista, summaa Jungar.

Samalla tutkitaan myös miten saadaan rakennettua viihtyisä asuinympäristö, joka esimerkiksi kannustaa liikkumaan kävellen tai pyöräillen.

Hankkeessa tutkitaan paitsi Keskuskentän aluetta, myös ns. Janssonin peltojen aluetta.

– Tavoitteena on rakentaa entistä houkuttelevempia alueita, joissa hyödynnetään hieman poikkeavia ratkaisuja asumisessa.

Keskuskentän asemakaavamuutos käynnistyy pian, jos ja kun päätös jalkapallokentän ja tenniskenttien siirtämisestä tehdään.

– Odottelemme Urheilupuistoa koskevia päätöksiä. Aluetta päästään todennäköisesti rakentamaan vasta useamman vuoden päästä, toteaa Jungar.

”Kyseessä on iso alue, jota lähdetään rakentamaan nollasta. Haluamme olla hyvissä ajoin liikkeellä.

#