sunnuntai 27.9.2020 | 10:04
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Annika Mäkelän kolumni: Vääränlaisia supistuksia

Annika Mäkelä
Ke 12.2.2020 klo 12:00

Kaikki eivät halua tai tule saaneeksi lapsia. Sitä on vaikea muuttaa. Mutta Virossa on nähty, että kannustimilla voi rohkaista kaksilapsisia perheitä hankkimaan kolmas, eli nousemaan yli väestön uusiutumisen vaatiman keskiarvon, toisten jäädessä sen alle. Siellä vähintään kolmilapsiset perheet saavat merkittävää suurperhelisää. Perheen talous on kiistatta yksi tekijä perheen kokoa suunnitellessa.

Suomessakin lapsen saanti tarkoittaa aina iskua kukkarolle. Naiselle lapsen hankinta on usein myös suuri ammatillinen uhraus. Uratikkailla on annettava miehille etumatkaa.

Hallituksen kaavailema perhevapaauudistus on askel oikeaan suuntaan. Perheen perustamiseen liittyvän urajarrun vaikutuksen on jakauduttava tasaisemmin, jotta sukupuolten välinen tasa-arvo työmarkkinoilla toteutuisi paremmin. Tämä helpottaisi naisen päätöstä perustaa perhe tai hankkia lisää lapsia.

Myös kehnot palvelut laannuttavat lisääntymisintoa. Kokkola on valitettavasti ollut haastava kumppani sujuvan arjen rakentamisessa. Kaupunki on epäonnistunut joustavien, perheiden hyvinvointi edellä toimivien varhaiskasvatuspalveluiden rakentamisessa. Supistukset kuuluvat synnytyslaitokselle, eivät varhaiskasvatuspalveluihin, jos vauvakato mielitään taltuttaa.

Subjektiivisen päivähoito-oikeuden rajoitus onneksi poistuu, vaikka se ei ainoa ongelma olekaan. Perheiden on voitava luoda niiden arkea ja yksilöllisiä tarpeita tukeva kuvio oman taloutensa puitteissa. Se, että Kokkola hyväksyy tämän vasta lain saneleman pakon edessä, kertoo jotakin siitä, millainen palveluntarjoaja se on.

Entä löytyykö Kokkolassa mitään kehuttavaa? Kyllä! Lastenpäivystys herättää joka kerta kiitollisuuden tunteita ja lastemme saama varhaiskasvatus on ollut laadukasta, vaikka siihen liittyvä byrokratia on tuskallista ollutkin. Kokkolan ja Suomen onneksi lasten lukumäärää ei päätetä taskulaskin tai stressipallo kädessä. Päätöstä ohjaavat esimerkiksi toivotunlaiset sisarussuhteet, jopa ilmastoahdistuksesta huolimatta.

Kirjoittaja on neljättä lastaan odottava äiti, joka tunnistaa perhe-elämän haasteet, mutta pitää sen hienouksia alihehkutettuina.

”Kokkola on valitettavasti ollut haastava kumppani sujuvan arjen rakentamisessa.

#