sunnuntai 27.9.2020 | 10:58
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Krematorion rakentaminen alkaa lokakuussa – Tuhkausten määrä tulee todennäköisesti kasvamaan: "Samalla arkkupaikkojen tarve vähenee, ja se vähintäänkin lykkää hautausmaiden laajennustarvetta"

Annika Tiitto
Ke 12.2.2020 klo 12:10 | päivitetty ke 12:12

Kokkolan krematorion rakentaminen alkaa lokakuun alussa. Valmista pitäisi olla toukokuussa 2021.

Tämä tarkoittaa sitä, että vuonna 1995 alkanut projekti saadaan vihdoin päätökseen.

– Krematoriota suunniteltiin ensimmäisen kerran 90-luvulla. Edellinen selvitys päättyi vuonna 2011, ja tämä viimeisin selvitys alkoi kesällä 2017. Aiemmin asia on kariutunut päätöksenteossa, mutta nyt on tärkeintä, että meillä on yksimielinen päätös ja krematorio tulossa, Kokkolan seurakuntayhtymän hautaustoimen päällikkö Janne Korkiakangas sanoo.

Kokkolan seurakuntayhtymän kirkkovaltuusto päätti krematorion rakentamisesta joulukuussa 2018. Ympäristölupa saatiin viime marraskuussa ja rakennuslupa joulukuussa.

Krematorio rakennetaan Mariankadulle Keski-Pohjanmaan keskussairaalan vanhan lämpökeskuksen tiloihin. Valittu sijainti on herättänyt keskustelua, mutta Korkiakangas vakuuttaa, että krematoriouuni saa arvoisensa paikan.

Varsinaiseen krematoriotilaan tulee tuhkausuuni, suodatinlaitteet sekä kalusto tuhkan jälkikäsittelyä varten. Polttoainesäiliöt sijoitetaan toiseen tilaan, ja kylmätila rakennetaan krematorion välittömään läheisyyteen erilliseksi huoneeksi. Uurnan luovutus tulee tapahtumaan sairaalan kappelissa.

Suunnittelu jatkuu vielä. Sen jälkeen käynnistetään rakennusurakkakilpailutus sekä krematoriouunin toimittajan kilpailutus. Rahaa on varattu 1,5 miljoonaa euroa.

Tavoitteena on, että tuhkaus tulee jatkossa omaisille halvemmaksi, sillä uuden krematorion myötä esimerkiksi vainajien kuljetustarve vähenee.

– Kokkolan krematorio tulee palvelemaan myös lähialueita. Ympäristölupa on myönnetty tuhannelle tuhkaukselle vuotta kohti, Korkiakangas kertoo

Nykyään Kokkolan seurakuntayhtymän alueella tuhkataan noin joka viides vainaja. Korkiakangas arvelee, että tuhkaukset tulevat lisääntymään krematorion valmistumisen jälkeen: niin on käynyt muillakin krematoriopaikkakunnilla.

– Samalla arkkupaikkojen tarve vähenee, ja se vähintäänkin lykkää hautausmaiden laajennustarvetta.

”Korkiakangas vakuuttaa, että krematoriouuni saa arvoisensa paikan.

Tuhkaus käytännössä

Krematoriouuni esilämmitetään vähintään 750 asteeseen.

Lämmityspoltin sammutetaan ennen kuin vainaja viedään uuniin.

Arkku syttyy palamaan uunin kuumuudessa, ja uunin lämpötila nousee yli 1000 asteeseen.

Vainaja palaa arkun kanssa. Tämä kestää noin puolitoista tuntia.

Tuhkan annetaan jäähtyä, minkä jälkeen se viedään ruostumattomassa teräsastiassa tuhkankäsittelykoneeseen, joka erottaa tuhkasta ruuvit ja naulat.

Koneesta tuhka valuu uurnaan, joka luovutetaan omaisille erillisessä tilassa.

Lähde: Krematoriosäätiö

#