sunnuntai 27.9.2020 | 10:42
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Ketsuppia päähän, kissojen ääniä ja runsaita hyötiskuormia – Saija Arokallion ja Henna Peltoniemen ystävyys on kuin suoraan Raamatusta: "Emme kuitenkaan ole kuin paita ja peppu, koska kumpikaan ei halua olla pelkkä paita"

Annika Tiitto
Ke 12.2.2020 klo 13:00

Onko pingviinillä polvet? Entä mitä ensimmäisessä korinttilaiskirjeessä sanotaan? Näin hämmentäviä asioita Saija Arokallio ja Henna Peltoniemi pohtivat aina tavatessaan.

– Pingviinin polvet ovat piilossa höyhenpuvun alla, Arokallio kertoo.

– Ja se osa, joka flamingon jalasta taipuu, ei olekaan polvi, vaan nilkka, Peltoniemi naurahtaa.

Arokallio ja Peltoniemi tapasivat toisensa ensimmäisen kerran juhannuksena vuonna 1992. Siitä juhannuksesta heillä ei ole muistikuvia, mutta yksi valokuva riittänee todisteeksi. Varsinainen ystävyys alkoi kymmenen vuotta sitten, kun Peltoniemi muutti Arokallion naapuriin.

– Aloimme käydä yhdessä lenkillä ja huomasimme, että meillä on paljon yhteistä, Peltoniemi muistelee.

Yksi yhdistävä tekijä on ADHD. Tarkkaavaisuushäiriön vuoksi ystävykset suhtautuvat elämään yhtä innokkaasti.

– Jos teemme jotakin, teemme sen täysillä. Kultaista keskitietä ei ole.

Ystävykset tapaavat toisiaan vähintään kerran viikossa. Päivittäisten viestien lomaan sujahtaa usein yksi jos toinenkin kaksoisleukakuva.

Arokallio ja Peltoniemi eivät kuitenkaan vietä yhteisiä leffailtoja tai shoppailupäiviä. He eivät edes ymmärrä, kuinka kukaan pystyy katsomaan kokonaisen elokuvan yhdeltä istumalta.

– Me emme ehdi katsoa muuta kuin elokuvien alkuja ja loppuja, sillä meidän pitää vinkua sohvalla ja viedä hyötiskuormia, Arokallio kertoo.

Selvennetäänpä hiukan. Sohvalla vinkuminen tarkoittaa uusien projektien ”huolellista” suunnittelua, Top Gunin lentopallokohtauksen googlettelua ja Peltoniemen kissojen ääninäyttelemistä. Hyötiskuormat taas pitävät sisällään kirpparilta haalittua romua, jota kaverukset raahaavat säännöllisesti hyötykäyttöasemalle.

– Oikeastaan Hennan sohva pitäisi hävittää. Se vetää meitä koko ajan puoleensa.

Mutta hyvin suunniteltu on puoliksi tehty, eikö vain?

– Suunnittelimme pikkueteisen tapetointia neljä kuukautta. Kun sain sen lopulta tehtyä, oli lähellä, ettemme leiponeet täytekakkua ja syöneet sitä eteisessä.

Kommelluksia riittää jokaiselle päivälle. On aivan tavallista, että Arokallio istahtaa parkkipaikalla vahingossa väärään autoon tai Peltoniemi värjää hiuksensa vihreiksi.

– Kellertäviin hiuksiin ei saa laittaa sinistä väriä, eikä vihreä väri lähde pois ketsupilla, Peltoniemi nauraa.

Kun ystävykset viettävät aikaa yhdessä, he eivät yleensä lähde ihmisten ilmoille. Heidän huumorintajuaan ei nimittäin ymmärrä kukaan.

– Pari vuotta sitten Henna painoi sata kiloa ja minä vähän enemmän. Olimme niin isoja, että istuimme autossa erittäin tiiviisti ja vitsailimme, että meidän ei tarvitse enää käyttää turvavöitä, Arokallio muistelee.

Naisten mielestä heidän välillään on samanlainen yhteys kuin kaksosilla. Molempien paino putosi samaan aikaan, vaikka minkäänlaista yhteistä laihdutusprojektia ei ollut. Jos toinen valvoo yöllä, on toinenkin useimmiten hereillä.

– Emme kuitenkaan ole kuin paita ja peppu, koska kumpikaan ei halua olla pelkkä paita, Arokallio toteaa.

Samankaltaisuudesta on hyötyä, sillä sen ansiosta kaverukset eivät riitele koskaan.

Se saattaa toki johtua myös siitä, että kumpikaan ei omaa kovin vahvoja mielipiteitä. Kaverukset eivät seuraa politiikkaa tai ole huolissaan ilmastonmuutoksesta. Dokumentteja he kyllä katsovat, mutta niiden sisältämä tieto ei ole kovin ajankohtaista tai mielipiteitä herättävää.

– Ja yleissivistystäkin meiltä puuttuu. Eihän siitä ole kuin kaksi vuotta, kun saimme tietää mitä PMS tarkoittaa, Peltoniemi paljastaa.

Koska kaverusten elämä on aikamoista sähläystä, sovituista tapaamisista ei tule aina pidettyä kiinni. Molemmat ymmärtävät sen.

– Jos kuun ja tähtien asennot ovat oikein, saatamme nähdä silloin kun on sovittu. Muussa tapauksessa toteamme, että toinen ei tulekaan ja jatkamme puuhiamme.

Ystävänpäiväksikään ei ole sovittu mitään erityistä, sillä Peltoniemi ja Arokallio viettävät ystävänpäivää vuoden jokaisena päivänä. Tavallisena arkipäivänä toisen voi yllättää tulppaaneilla tai vaikkapa parsanipulla.

– Ystävyytemme on kuin suoraan Raamatusta: ei tarvitse tehdä muuta kuin korvata korinttilaiskirjeen rakkaus-sana ystävyydellä ja se on siinä, Arokallio toteaa.

”Toisen voi yllättää tulppaaneilla tai parsanipulla.

#