perjantai 29.5.2020 | 06:28
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

"Metsästäjän pitää tietää mitä ampuu, missä ampuu ja milloin ampuu" – Kälviän-Ullavan riistanhoitoyhdistyksen metsästyskurssilla on tänä keväänä ennätyksellisen paljon osallistujia

Annika Tiitto
Ke 19.2.2020 klo 14:20 | päivitetty ke 14:25

Heidi Forsell on metsästyksen suhteen niin keltanokka kuin olla ja voi. Siitä huolimatta hän on lähtenyt mukaan Kälviän-Ullavan riistanhoitoyhdistyksen metsästyskurssille.

– Pläräsin Metsästäjän opasta ja totesin, että ei tästä tule yhtään mitään. Mutta luotan siihen, että opin tällä kurssilla lajitunnistuksen ja lainsäädäntöasiat. Metsästäjän pitää tietää mitä ampuu, missä ampuu ja milloin ampuu, Forsell sanoo.

Hän innostui ideasta kouluttaessaan kahta koiraansa noutajien metsästyskokeeseen. Kun koirat kerran hoitavat homman, miksipä sitä ei itsekin lähtisi sorsan pyyntiin.

Forsell ei ole tavoitteidensa kanssa yksin, sillä meneillään oleva metsästyskurssi on kerännyt ennätyspaljon osallistujia: yleensä kurssilaisia on kymmenkunta, nyt 36.

Järjestäjät ovat tilanteesta iloisesti yllättyneitä. Samoin siitä, että kurssilla on mukana tavallista enemmän naisia ja nuoria.

– Viime vuonna metsästyskortin lunastaneissa oli naisia 27 prosenttia. Sama suhde näkyy myös tällä kurssilla, Kälviän-Ullavan riistanhoitoyhdistyksen puheenjohtaja Ari Muuraiskangas kertoo.

Syytä tähän voi vain arvailla.

– Ehkäpä kipinä tulee puolison tai koiran kautta. Ehkäpä papan perintöase tahdotaan säilyttää suvussa. Tai sitten halutaan vain päästä hirven tai riistalinnun makuun.

Kun katsoo 10-vuotiaan Niilo Korkialan innokkaita kasvoja, on vaikea kuvitella hirviporukoiden ukkoutuvan. Korkiala on kulkenut pienestä pitäen isänsä mukana hirven ja kyyhkysen pyynnissä ja tahtoo nyt päästä itsekin ampumaan sarvipäitä.

– Ammun ilmakiväärillä melkein joka päivä. Tutkinto ei jännitä, mutta lajitunnistus tulee varmaan olemaan vaikeaa, Korkiala kertoo.

Hänen mielestään metsästys on hieno ja hyvä harrastus. Äiti on samaa mieltä.

– Katson ilolla isän ja pojan yhteistä tekemistä. Luonnossa liikkuminen rauhoittaa, ja perhe saa samalla ruokaa pöytään, Milla Korkiala sanoo.

Eikä metsästys tarkoita automaattisesti sitä, että jokaisella reissulla olisi pakko päästä ampumaan. Forsell haluaa oppia tarkkailemaan luontoa uusin silmin. Timo Niemi on lähtenyt kurssille löytääkseen uudenlaista vastapainoa arjen rutiineille.

– Tykkään liikkua metsässä juosten ja pyöräillen. Jääkiekko on nyt jäänyt vähemmälle, joten haluan löytää uuden mielekkään harrastuksen, Niemi kertoo.

Hänen mielestään metsästys on hyvä harrastus. Se vain vaatii tietoa, taitoa ja vastuullista asennetta: juuri niitä asioita, joihin metsästyskurssilla perehdytään.

Mutta vasta tulevina vuosina tiedetään, oliko metsästyskurssin suuri osanottajamäärä pelkkää sattumaa vai kenties ensimmäinen vihje suuremmasta muutoksesta.

”Metsästys vaatii tietoa, taitoa ja vastuullista asennetta.

#