sunnuntai 29.3.2020 | 02:33
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Artikkeli

Pääkirjoitus: Kerrankin ollaan samassa veneessä, jos siinä nyt mitään hyvää on

Outi Airola
Ke 18.3.2020 klo 13:00

Korona on vakava asia, mutta on se naurattanutkin. Ranskan presidentti lupasi uutisissa, ettei yksikään yritys ajaudu konkurssiin eikä ”yksikään kansalainen joudu elämään puutteessa”. Amerikan Trumppi lupasi jakaa amerikkalaisille hätäratkaisuna käteistä rahaa. Käteistä rahaa? Miettikö hän asekauppoja? Aseet ovat kuulemma virallisilta ostoskanavilta loppu, kun ihmiset suojautuvat koronaa vastaan pyssyin ja puntarein – ehkä maan isä haluaa avittaa pimeää asekauppaa.

Vitsit sikseen, vaikka on lähikaupassa naurettukin. Siellä on meneillään paras kesäsesonki, kun vessapaperin lisäksi muukin tavara tekee kauppansa. Katsastuskonttoreilla on kuulemma hirveä ruuhka! Ihmiset haluavat leimata autonsa, jos vaikka joutuu pakenemaan pitkällekin matkalle – ei tule ainakaan sakkoja. Itse hätkähdin, kun ruokakaupan ovella käveli vastaan täysiin suojavaatteisiin ja hengitysnaamareihin pukeutunut kansalainen.

Pitää muistaa, että jokaisella on oikeus suojautua ja toimia juuri niin kuin parhaaksi näkee. Kotona saattaa olla monisairas läheinen, jolle korona voi olla viimeinen tuttavuus. Vastasyntyneitä ja vanhuksia pidetään nyt pumpulissa, eikä se todellakaan ole tyhmää. Koronasta ei vielä tiedetä kaikkea: vaikka nyt arvellaan lasten olevan siltä hyvässä suojassa, virus voi muuntautua eikä sen perimmäistä luonnetta vielä tunneta.

Meille hyvän sään aikana kasvaneille suomalaisille korona on suuri koettelemus. Nyt ei saakaan kaikkea. Vapaus on viety pois. Ei voi lentää hetken mielijohteesta Pariisiin tai meuhkata suurissa massatapahtumissa muitten mukana. Surullinen tilanne on nuorille palvelualan yrittäjille, joille ei ole kertynyt minkäänlaista puskuria tilanteen varalle. Vaikka veroihin ja maksuihin tulisi helpotuksia, kalliit vuokrat pyörivät eikä palkkaa tule mistään. Surullinen tilanne on myös vaikkapa työkeskuksissa ja kuntouttavassa työtoiminnassa oleville ihmisille. Joskus päivätoiminta on ainut side ulkomaailmaan ja muihin ihmisiin.

Soite teki hyvin avatessaan henkisen avun palvelunumeron. Ihmisillä on pelkoa, meillä kaikilla. Paras tapa suojautua tautia vastaan on varovaisuus ja hyvä hygienia. Ne eivät onneksi maksa mitään – kerrankin ihmiset ovat tasa-arvoisia.

outi.airola@kokkolalehti.fi

”Nyt ei saakaan kaikkea. Vapaus on viety pois. Ei voi lentää hetken mielijohteesta Pariisiin tai meuhkata suurissa massatapahtumissa muitten mukana.

#