sunnuntai 29.3.2020 | 01:44
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Artikkeli

Katujen autius kuin elokuvasta – pääkirjoituksessa etsitään epidemian hyviä puolia ja todetaan välttämättömät huonot puolet

Outi Airola
Ke 25.3.2020 klo 15:00

Eräänä aamuna Kokkolan keskusta oli autio ja tyhjä. Kenenkään henki ei liikkunut vetten saati katukivien päällä. Sen sijaan kylmien kivien päällä harhaili sukkasillaan (toinen jalka paljaana) nuori tyttö. Näky toi mieleen lopun ajan kauhuskenaarion: onko hän viimeinen henkiin jäänyt?

Soitto hätäkeskukseen ja kiinni päivän töihin. Työt eivät meiltä nyt lopu. Ilta uutispimennossa on muuttanut maailman. Ravintolat sulkeutuvat. Uudenmaan alue eristetään, mutta miten ja milloin? Uusia kuolonuhreja – onko niitä?

Oma maakuntamme on selvinnyt toistaiseksi tilanteesta hyvin. Siinä auttaa kansanluonteemme: tietty varovaisuus, etäisyys lajitovereihin, maltillisuus kaikissa asioissa. Ei rymytä ravintoloissa, ei pussata puhki ystäviä, pysytään mieluummin kotona kuin kaduilla. Jos ajattelisi sarkastisesti, voisi olla jopa tyytyväinen: Kokkolan autio keskusta ei näissä oloissa poikkea muiden kaupunkien keskustoista. Samassa rivissä ollaan.

Vakavasti ottaen huoli on kasvanut. Ihmetyttää myös kauppojen loiva suhtautuminen asiaan. Yhdessä kaupassa näin kehotuksen käsien pesuun ennen kauppaan tuloa. Muualla saa rynniä rauhassa sisään käpälöimään tuotteita miten haluaa. Teoriat siitä, tarttuuko virus pinnoilta, vaihtelevat. Ihmisillä on siitä kuitenkin pelko.

Jos unohdetaan viruksen terveys- ja rahahuolet, se tuo mukanaan paljon hyvää. Ihmisillä on kerrankin aikaa. Perheet remontoivat, sisustavat, leipovat, laittavat ruokaa, ulkoilevat luonnossa.

Toisilla on aikaa liikaakin. Yhteys vähäisiin ihmiskontakteihin katoaa. Yhteys läheisimpiin katoaa. Isovanhemmat erotetaan perheistä. Osa putoaa koulunkäynnin kärryiltä. Rahat loppuvat. Kela ja työkkäri tukkeutuvat. Ruokajakelu loppuu, sen myötä monelta loppuu ruoka.

Ei tätä positiiviseksi saa käännettyä, mutta hyviä puolia pitää yrittää etsiä. Huonot ovat esillä etsimättäkin.

Terveyttä kaikille!

outi.airola@kokkolalehti.fi

”Oma maakuntamme on selvinnyt toistaiseksi tilanteesta hyvin. Siinä auttaa kansanluonteemme: tietty varovaisuus, etäisyys lajitovereihin, maltillisuus kaikissa asioissa.

#