perjantai 29.5.2020 | 07:44
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Heinikosta puutarhaksi – Uuteen yhteisöpuutarhurien joukkoon ovat tervetulleita niin aloittelijat kuin kokeneet konkaritkin: "Itse haluaisin kasvattaa kurpitsoja"

Annika Tiitto
Ti 19.5.2020 klo 12:05 | päivitetty ti 12:07

Hollihaan koulun vieressä, kaupungin vuokrapalstojen välissä, on noin kahden aarin kokoinen heinittynyt alue. Muutama mansikantaimi koittaa sinnitellä villin luonnon seassa, mutta muuten alue näyttää siltä, että sitä ei ole hoidettu aikoihin. Nyt Kokkolan yhteisöpuutarhurit aikovat kuitenkin muuttaa palstan kukoistavaksi kaupunkipuutarhaksi.

Yhteisöllistä keittiöpuutarhaa on suunniteltu jo pidemmän aikaa.

– Nyt meillä on kasassa porukka, joista osa on Facebookin Ilmastotoimijat-ryhmästä ja osa Vegaaniliiton paikallisryhmästä, Pia Leinonen kertoo.

Ryhmään halutaan kuitenkin vielä enemmän ihmisiä. Idea yhteisöllisyydestä kaipaa ympärilleen suurta joukkoa, eikä ylimääräisistä käsipareistakaan ole haittaa.

Sunnuntaina yhteisöpuutarhurit järjestävät ensimmäiset talkoot. Tarkoituksena on alkaa siivota palstaa, rakentaa kohopenkkejä ja kääntää maata. Kaikki kiinnostuneet ovat tervetulleita mukaan.

– Aiempaa kokemusta ei tarvita, sillä vastuut jaetaan. Innokkaiden viherpeukaloiden ei tarvitse muuta kuin ilmestyä paikalle.

Viljeltävistä lajeista päätetään yhdessä. Koska palsta on pitkään ollut hoitamatta, yhteisöpuutarhurit aikovat suosia vuoroviljelyä ja maata parantavia lajeja, kuten perunaa, härkäpapua ja hernettä.

– Laatikonpohjalle unohtuneita siemeniä voi alkaa kasvattaa, ja monella on varmasti myös ylimääräisiä taimia. Itse haluaisin kasvattaa kurpitsoja: ne ovat helppoja ja ihania.

Yhteisöpuutarhureiden tavoitteena on edistää ilmastoystävällistä viljelyä, lisätä innostusta oman ruuan kasvattamista kohtaan ja vahvistaa yhteisöllisyyttä. Kun puutarhaa hoidetaan porukalla, se ei sido ketään täyspäiväisesti.

– Kaikilla ei ole omaa pihaa, jollakin voi olla reissutyö eikä puutarhaa voi oikein jättää hoitamatta kahden viikon kesälomareissunkaan ajaksi. Yhteisöpuutarhassa työtehtävät ja vastuut jaetaan, joten puutarha pysyy kunnossa, vaikka itse ei aina pääsisikään paikalle.

Kun voimat yhdistetään, heinittynyt palsta muuttuu jälleen puutarhaksi. Eikä kaupunkipuutarhoja voi koskaan olla liikaa.

Yhteisöpuutarhureiden ensimmäiset talkoot järjestetään sunnuntaina kello 14.00–20.00. Yhteyttä voi ottaa Facebookin Yhteisöpuutarhurit Kokkola -ryhmän kautta tai sähköpostilla osoitteeseen yhteisopuutarha.kokkola@gmail.com.

#