keskiviikko 28.7.2021 | 15:53
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

"Kokkola pursuaa kiinnostavia tarinoita, henkilöitä ja hahmoja ilman että niitä tarvitsee itse keksiä lisää" – Pauliina Holmqvist ja Eeva Huotari tekivät Kokkolan juhlavuoden kunniaksi oman satukirjan

Sini Sulkakoski
Ke 17.6.2020 klo 10:50 | päivitetty ke 12:29

Äventyret i Karleby – Seikkailu Kokkolassa -kirjan päähenkilö seikkailee Kokkolan eri paikoissa kuten Neristanissa, raatihuoneella ja satamassa.

Tarina alkaa, kun New Yorkista asti matkannut Lucky-kissa hyppää Kokkolan satamassa laivan kyydistä mantereelle. Satamalaiturilla hän kohtaa Kelmi-ketun, jolle Lucky kertoo tulleensa Kokkolaan etsimään aarretta. Aarretta etsiessään hän tutustuu kokonaisvaltaisesti Kokkolan historiaan eri vuosisatojen ajoilta, ja tarinaan omat mausteensa tuovat myös nykypäivän paikat, ilmiöt ja ihmiset.

Kirja on tekstitetty kaksikieliseksi, ja kirjassa pääsee nauttimaan Kokkola-ruotsista eli ”grundsprååtjia”.
Sini Sulkakoski

Äventyret i Karleby – Seikkailu Kokkolassa -satukirjan takana ovat kokkolalaiset Pauliina Holmqvist ja Eeva Huotari. Kirja on kokonaisuudessaan heidän käsialaansa: Holmqvist on kirjoittanut tekstit ja Huotari tehnyt kuvituksen. Tarina syntyi yhteistyönä.

– Halusimme luoda kirjan Kokkolasta sellaisella tavalla, jossa on jännittävä juoni ja se kiehtoisi lapsia. Lisäksi halusimme mukaan kaupunkimme pitkää historiaa sekä nykypäivän Kokkolaa. Fakta ja fiktio sekoittuvatkin kirjassa saduksi ja seikkailuksi.

Kirjan työstäminen kesti noin vuoden verran, ja kaksikko keräsi kirjaa varten valtavasti materiaalia. Karsintaprosessissa ulkopuolelle jäi paljon asioita, jotka olisivat ansainneet päästä kirjaan mukaan.

– Lähestyimme kirjan sisältöä miettien, että mitkä asiat täällä puhuttelevat meitä itseämme. Asioita ohjaili myös hieman se, että päähenkilölle piti miettiä realistinen reitti, jota pitkin kulkea.

Lucky-kissa hyppää kirjassa seiskabussin matkaan Satamakadulta ja törmää muun muassa Mandariinisorsaan Neristanissa. Lucky kohtaa myös Anders Chydeniuksen Kaarlelan pihalla ja piipahtaa museokorttelissa.

– Kokkola pursuaa kiinnostavia tarinoita, henkilöitä ja hahmoja ilman että niitä tarvitsee itse keksiä lisää. Ne piti vain koota yhteen, toteaa Huotari.

Kirjan sivuilla seikkailevatkin esimerkiksi Lintumies ja Sauna-Tero, jotka ovat Kokkolan katukuvasta tuttuja.

Kirja on tekstitetty kaksikieliseksi, ja kirjassa pääsee nauttimaan Kokkola-ruotsista eli ”grundsprååtjia”. Holmqvist kertoo, että Kokkola-ruotsin kirjoittaminen oli helppoa.

– Kokkola-ruotsi on hirveän tärkeä osa omaa elämääni ja kulttuuria, joten tuntui erittäin luontevalta ja tärkeältä tuoda se osaksi kirjaa. Ja onhan se ihan uniikkia ja täysin Kokkolaan kuuluvaa!

Kirjan pohjalta tehdään myös käsikirjoitus noin puolen tunnin mittaiselle tarinatuokiolle. Se suunnataan esikouluikäisille ja alakoulun alimmille luokille. Kokkolan kaupunki tulee jakamaan kirjoja kokkolalaisille 3–4-luokkalaisille.

Kirja on myynnissä Kokkolan kaupunginkirjaston Luckanissa.

”Kokkola pursuaa kiinnostavia tarinoita, henkilöitä ja hahmoja ilman että niitä tarvitsee itse keksiä lisää.

#