keskiviikko 28.7.2021 | 17:21
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Taidekoulun töitä vuosikymmenten varrelta on nyt esillä K.H. Rendlundin museossa: "Joskus omaa teostaan katsoo viikkoja ja miettii, että onkohan se valmis"

Sini Sulkakoski
Ke 17.6.2020 klo 10:55 | päivitetty ke 12:31

K.H. Renlundin museossa oleva ARS LONGA näyttelykokonaisuus esittelee Pohjoismaisessa taidekoulussa syntyneitä teoksia yli kolmelta vuosikymmeneltä.

Vaikka koulun toiminta on päättynyt, sen taustalla olevan Pohjoismaisen taidekoulun säätiön toiminta on aktiivista ja suunnitelmallista edelleen. Säätiön tavoitteena on mahdollistaa nykytaiteen ja kulttuurin saatavuus eri yleisöille.

– Pohjoismaisen taidekoulun pitkään historiaan mahtuu tuhansia oppilaita vuosien varrelta, ja ARS LONGA -näyttelyssä on sen myötä myös useita näyttelytiloja. Ensimmäisessä tilassa on esillä teoksia, jotka oppilaat ovat antaneet meille lahjana kiitosviestien kera, ja myös sellaisia töitä joita ei ole syystä tai toisesta haluttu ottaa mukaan, kertoo jo loppuneen Pohjoismaisen taidekoulun opintorehtori Meri Linna.

Pohjoismaisen Taidekoulun kasvatti Aki Koskinen on tuonut näyttelyyn ison öljyvärimaalauksen, ”Metsänreunassa”.

Teoksen työstäminen alkoi vuosi sitten, ja siihen nivoutuukin kaikki hankittu osaaminen. Se on usean kerroksen öljyvärimaalaus, joka syntyi metsän reunalla. Kuvan koivut on tuotu tauluun sellaisenaan, kuin ne metsässä ovat.

– Kauan etsin luonnosta paikkaa, joka tuntui oikealta.

Nuori taiteilija toteaa myös, että teosten prosessoiminen valmiiksi ottaa oman aikansa.

– Joskus omaa teostaan katsoo viikkoja ja miettii, että onkohan se valmis. Niin kävi tässäkin, mutta tämä on nyt virallisesti valmis!

Aki Koskinen aloitti Metsänreunassa –teoksensa työstämisen vuosi sitten.
Sini Sulkakoski

Kaikenkattavasta näyttelystä löytyy taidetta laajalta skaalalta. Yhteen näyttelytilaan on nousemassa tilataideteos, ja teoksen isä Göran Torrkulla on hyvin innoissaan.

– Halusin toistaa tähtitaivaan niin, kuinka sen itse näen talviyönä. Tästä tilasta tulee pimeä ja kohdistetut lamput loistavat tätä kohti, jolloin teos pääsee kunnolla oikeuksiinsa.

Teoksen nimi on ”Yritys tähtikuvioksi” mutta se ei perustu perinteisiin tähtikuvioihin. Tekniikkana ja materiaalina on käytetty mustetta akvarellipaperilla. Torrkulla ei halunnut siitä ainoastaan yksiväristä, vaan tärkeäksi osaksi työhön kuuluvat eri värivivahteet.

– Tähän on käytetty useita erivärisiä musteita tuomaan elävyyttä. Tähdet ovat tina- ja kultapaperia, koska maalaamalla ei saa aikaiseksi sitä tahtitaivaan sädettä, jonka haluan tuoda esiin. Kaikki kaunis on lähellä sydäntäni, ja sitä haluan jakaa myös muille nautittavaksi, summaa Torrkulla lopuksi.

ARS LONGA -näyttelyn teokset ovat osa Pohjoismaisen taidekoulun säätiön omistamaa taidekokoelmaa. Kokkolaan tuotettu näyttely on toteutettu Pohjoismaisen Taidekoulun säätiön ja K.H. Renlundin museon yhteistyönä.

#