keskiviikko 28.7.2021 | 15:56
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Kukkaseppele kruunaa kesän! – Kysyimme vinkkejä kukkakauppias Mari Havialta

Annika Tiitto
Ke 17.6.2020 klo 12:30 | päivitetty ke 12:34

Moni meistä on kulkenut lapsena voikukkien keskellä ja solminut kukista seppeleen. Voikukkien aika on nyt miltei ohi, mutta muut kukkaset pääsevät vasta vauhtiin. Ja mikäpä kruunaisi keskikesän juhlan paremmin kuin kaunis kukkakranssi.

Kukkakauppias Mari Havia solmii seppeleitä työkseen. Niinpä hän tuntee sekä seppeleiden niksit että sudenkuopat.

Aluksi on tietysti hankittava kukkia. Havian mukaan seppeleeseen voi käyttää mitä tahansa omasta puutarhasta tai luonnosta löytyviä kukkia, kunhan pysyy poissa naapurin pihalta ja jättää rauhoitetut kasvit rauhaan. Ohutvartiset ja taipuisat niittyleinikit ja hiirenvirnat sopivat erityisen hyvin aloittelijoille.

– Voihan sitä kerätä vaikka seitsemää sorttia ja laittaa ne päähän, ettei tarvitse sotkea tyynyliinaa. Ehkä taikakin toimii silloin paremmin, Havia naurahtaa.

Mutta keräsipä sitten kymmentä lajia tai pelkkiä kieloja, keräysreissulle kannattaa lähteä edellisenä iltana, jotta kukissa on poimittaessa paras mahdollinen nestetasapaino.

– Kukkiin leikataan terävällä veitsellä hyvät imupinnat, minkä jälkeen ne laitetaan lämpimään veteen. Syreeni on nyt parhaimmillaan, ja se pitää puuvartisena kasvina laittaa todella kuumaan veteen, Havia neuvoo.

Yöksi kukat nostetaan viileään paikkaan, jotta ne pysyvät mahdollisimman napakoina.

Kranssipohja kieputetaan joko rautalangasta tai taipuisasta oksasta. Havian mukaan esimerkiksi koivun oksat sopivat pohjaan hyvin.

Kukista tehdään pieniä, mutta tuuheita nippuja: mitä runsaampia niput ovat, sitä muhkeampi seppeleestä tulee.

– Niput kannattaa sitoa kiinni pohjaan ohuella rautalangalla. Naruakin voi toki käyttää, mutta se on hieman haastavampaa.

Havia arvelee, että seppeleen sitomiseen kuluu aloittelijalta puolisen tuntia. Kun kranssi on valmis, sen päälle voi suihkauttaa hieman vettä. Ja sitten vain menoksi.

– Kukkaseppele on tietysti säiden armoilla ja lässähtää jossakin vaiheessa. Mutta kyllä seppele saa juhannuksena puolen yön aikaan ollakin jo vähän lytyssä.

#