keskiviikko 28.7.2021 | 15:44
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Kotiseutuyhdistys otti ohjat käsiinsä ja vastaa nyt Kaarlelan kotiseutumuseon toiminnoista: "Sovimme tästä hyvässä yhteishengessä kaupungin kanssa"

Annika Tiitto
Ke 17.6.2020 klo 12:35 | päivitetty ke 12:36

Voiko kylttien kiinnittämisessä käyttää apuna vatupassia? Tätä pohdittiin maanantaina Kaarlelan kotiseutumuseolla, kun vanhojen rakennusten seiniin ruuvattiin uusia nimikylttejä.

– Vatupassi voi olla suorassa, mutta vanha talo välttämättä ei, Kaarlelan kotiseutuyhdistyksen rahastonhoitaja Ulla Rasmus-Store naurahti katsellessaan miesten touhuja.

Mitattavaa ja ruuvattavaa riitti, sillä LC Karleby ja LC Kaarlela lahjoittivat kotiseutumuseolle peräti 16 nimikylttiä.

– Pidimme täällä kokouksen vuosi sitten toukokuussa ja katselimme samalla paikkoja. Joka kerta kun menimme johonkin rakennukseen sisälle, piti kysyä, että mikä rakennus se tämä oikein on. Siitä tuli mieleen, että tänne voisi hommata nimikyltit, LC Kaarlelaa edustava Terho Tattari kertoo.

Kylttien lisäksi kotiseutumuseolla puhaltavat muutenkin nyt uudet tuulet. Aiemmin museo on toiminut K.H. Renlundin museon alaisuudessa, mutta nyt vastuu toiminnoista on siirtynyt Kaarlelan kotiseutuyhdistykselle.

– Sovimme tästä hyvässä yhteishengessä kaupungin kanssa. Käytännössä kotiseutumuseo on jo ollut meidän ohjauksessamme, mutta nyt asiasta on sovittu myös muodollisesti, Kaarlelan kotiseutuyhdistyksen sihteeri Christer Store kertoo.

Kotiseutuyhdistyksen väki on tyytyväinen ratkaisuun: välikädet ovat poissa, mutta yhteistyö jatkuu. Kaupungilta voi edelleen pyytää apua ja K.H. Renlundin museon tietotaitoa hyödyntää aina tarvittaessa. Rahoitusasiatkin on saatu selväksi.

– Rakennusten kustannukset kuuluvat edelleen pääosin kaupungille: he kai katsovat, että museo on sen verran tärkeä kaupungin imagolle. Kaupunki maksaa myös oppaiden palkan.

Oppaat pääsevätkin aloittamaan työt tänään, sillä museon ovet ovat nyt auki.

– Kotimaanmatkailu on tapetilla, joten on todella tärkeää, että meiltä Kokkolasta löytyy tällainen paikka, Ulla Rasmus-Store muistuttaa ja kannustaa kaikkia kokkolalaisia museovierailulle.

”Joka kerta kun menimme johonkin rakennukseen sisälle, piti kysyä, että mikä rakennus se tämä oikein on.

#