maanantai 18.10.2021 | 17:40
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Suojalueskuntalainen-patsas sijoitetaan Vartiolinnan edustalle pitkällisen prosessin jälkeen: "Kun Lotta-patsas katsoo merelle päin, Suojeluskuntalainen katsoo Katariinantorille"

Sini Sulkakoski
Ke 24.6.2020 klo 10:30 | päivitetty ke 12:34

Vapaussotien Keski-Pohjanmaan perinneyhdistys ry on teettänyt taiteilijaprofessori Pekka Jylhällä Suojeluskuntalainen-patsaan, joka vihitään sunnuntaina 28. kesäkuuta ja luovutetaan 400-vuotisjuhlaansa viettävälle Kokkolan kaupungille.

Patsas tilattiin keskipohjalaislähtöiseltä taiteilijaprofessori Pekka Jylhältä, joka on tehnyt myös Lotta-patsaan.
Unto Rautio

– Patsas nousee Lotta-patsaan viereen omalle jalustalleen. Se on tehty pronssista ja se on yli kaksi metriä korkea, kertoo Vapaussotien Keski-Pohjanmaan perinneyhdistys ry:n puheenjohtaja Jari Myllymäki.

Toive uudesta patsaasta lähti jo vuonna 2009. Silloin Keski-Pohjanmaan suojeluskuntalainen- ja sotilaspoikapatsastoimikunta järjestäytyi ja aloitti lamasta huolimatta työn muistopatsaan aikaansaamiseksi. Patsashankkeen rahoitus lähti hitaasti liikkeelle, ja Keski-Pohjanmaan sotilaspoikien perinnekilta joutui tyytymään hankkimaan vuonna 2015 paljastetun muistokiven Kälviälle.

2015 Vapaussotien Keski-Pohjanmaan perinneyhdistys ry tarttui haasteeseen ja perusti patsastoimikunnan hankkeen toteuttamiseksi. Hanke on ollut vireillä viisi vuotta. Alusta asti oli selvää, että uusi patsas tulisi Vartiolinnan eteen.

– Muita vaihtoehtoja ei edes mietitty, kertoo varapuheenjohtaja Antti Porko.

Patsas tilattiin keskipohjalaislähtöiseltä taiteilijaprofessori Pekka Jylhältä, joka on tehnyt myös Lotta-patsaan. Itse patsaan tekeminen kesti vuoden, ja yksityiskohdat on käyty tarkasti läpi yhteistyössä Kokkolan kaupungin arkkitehti Kristian Biskopin kanssa.

– Patsas on kokonaisuudessaan tarkkaan mietitty kokonaisuus mittasuhteineen ja yksityiskohtineen. Kun Lotta-patsas katsoo merelle päin, Suojeluskuntalainen katsoo Katariinantorille päin, selventää Vapaussotien Keski-Pohjanmaan perinneyhdistys ry:n sihteeri Kaija Jestoi.

Keski-Pohjanmaan perinneyhdistys ry:n patsastoimikuntaan kuuluu useita eri henkilöitä. Kuvassa puheenjohtaja Jari Myllymäki, sihteeri Kaija Jestoi ja varapuheenjohtaja Antti Porko.
Sini Sulkakoski

Patsas on rahoitettu avustuksilla ja mukana on ollut alueen yrittäjiä, yrityksiä sekä kaupunki. Avustusten lisäksi rahoitusta varten tilattiin Jylhän signeerauksin valmistettuja pronssisia pienoispatsaita, jotka ovat edelleen myynnissä yrityksille, yhteisöille, yhdistyksille ja yksityishenkilöille.

Vapaussotien Keski-Pohjanmaan perinneyhdistys ry on hyvillään, että patsashanke on saatu onnistuneesti päätökseen.

– Suojeluskuntalainen- ja Lotta-patsas ovat meille konkreettinen osoitus siitä, mitä menneet sukupolvet ovat Suomen sekä kotiseutumme ja -kaupunkimme hyväksi tehneet.

#