keskiviikko 28.7.2021 | 16:54
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Aikamatka historiaan – Kokkola 400 - Onni suosii rohkeaa -näyttely nivoo kaupungin monivärisen historian yhteen

Sini Sulkakoski
Ke 24.6.2020 klo 11:30 | päivitetty to 14:02

K.H. Renlundin museon näyttely ”Kokkola 400 – Onni suosii rohkeaa” pureutuu kaupungin ilmiöihin ja ihmisiin vuosisatojen ajoilta.

Näyttelystä löytyy myös vanhoja lehtiä ja mainoksia.
Sini Sulkakoski

– Näyttelyn työstämisessä oli monta vaihetta, ja aktiivisesti näyttelyä työstettiin noin puolitoista vuotta, kertoo K.H. Renlundin näyttelyamanuenssi Susanne Svenfors-Furu. Näyttelyn esillepanosta on vastannut näyttelyarkkitehtiLiisa Heikkilä-Palo.

”Kokkola 400 – onni suosii rohkeaa” - näyttely tarjoaa välähdyksiä ja näkökulmia kaupungin värikkääseen historiaan, jonka pääroolia esittävät rohkeat ja yritteliäät kokkolalaiset.

– Yrittäjyys on yksi näyttelyn kantavista teemoista. Esillä on esimerkiksi kaupunginrakennusmestari Alvar Åkermanin talopiirustuksia sekä kuvia paikallisten yritysten mainoskuvista ja tuotteista. Näyttelyssä kävijä voi pysähtyä kaupunkikuvien äärelle menneeseen kuuntelemaan arjen ääniä ja näkymiä: kokea, miltä tuntuu kävellä entisaikojen Isokadulla, tai tutustua työpäivään ompelukoneen äärellä tai veneveistämöllä.

Esillä on kaupunginrakennusmestari Alvar Åkermanin talopiirustuksia Kokkolan tutuista rakennuksista.
Sini Sulkakoski

Lähtökohtaisesti näyttely koostuu K.H. Renlundin museon omista kokoelmista, mutta pieniä yksittäisiä tavaroita on lainattu. Näyttely itsessään ei kulje kronologisessa järjestyksessä.

– Mietimme hyvin paljon, miten kerromme Kokkolan pitkästä historiasta kattavasti, koska kotikaupunkimme historia on niin kunnioitettavan pitkä. Paljon saimme kerrottua, mutta väistämättä jotakin jäi varmasti myös pois.

Museotyöntekijä Anna Katriina Puikko kertoo, että näyttelyn työstäminen on ollut antoisa ja tietorikas kokemus.
Sini Sulkakoski

Näyttelytila on jaettu kahteen kerrokseen omiin osioihinsa, ja jokaisesta näyttelytilasta löytyy ingressitekstit kunkin teeman mukaisesti.

Museotyöntekijä Anna Katriina Puikko kertoo, että näyttelyn työstäminen on ollut antoisa ja tietorikas kokemus.

– Meillä on täällä jokaisen aihealueen vieressä tabletti-tietokoneet, joita hyödyntäen tiettyjen aihepiirin asioihin voi tutustua vielä syvällisemmin. Olen ollut itse koostamassa näihin tietoja, ja eteen on tullut asioita historiasta, joita en ollut vielä itsekään kuullut.

Puikko vihjaakin, että vaikka Kokkolan historia olisikin jo tuttu, voi näyttelystä oivaltaa uusia näkökulmia.

– Paljon olemme käyneet arkistoja läpi, ja näyttelystä saattaa löytyä esimerkiksi sellaista kuvamateriaalia historian vaiheista, joita useimmat eivät ole vielä nähneet.

Juttua muokattu 25.6. kello 14.00. Korjattu Anna Katriina Puikon sukunimi.

#