keskiviikko 28.7.2021 | 17:12
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Paratiisit metsän keskellä – Satu Lindell ja Denice Hansson avaavat puutarhojensa ovet ensi viikon sunnuntaina: Katso kuvat ja ota viherpeukaloiden vinkit talteen!

Annika Tiitto
Ke 24.6.2020 klo 12:40 | päivitetty ke 12:40

Kun Lahnakoskentieltä kääntyy Sandströmintielle, katse kohtaa ensimmäisenä karhun. Vanha puuveistos seisoo metsänreunassa ja tervehtii tulijaa. Sen jälkeen ei sitten enää tiedäkään minne katseensa kääntäisi. Denice Hanssonin puutarha on nimittäin täynnä nähtävää.

– Toiset tykkäävät kivistä ja havuista, toiset kukkamerestä. Onneksi jokainen saa toteuttaa omassa puutarhassaan omat unelmansa, Hansson naurahtaa.

Hän itse on toteuttanut unelmiaan jo 30 vuoden ajan. Pala palalta hehtaarin kokoinen puutarha on kasvanut nykyiseen kukoistukseensa.

Hanssonin puutarhassa ei tiedä, minne katseensa kääntäisi.
Annika Tiitto

Hanssonille puutarhassa tärkeintä on luonnonläheisyys ja oma rauha. Jos pihalla sattuu olemaan mäkiä, istutukset asetellaan niiden mukaan. Vanhat männyt saavat suojata pihaa, ja vettä on tuotu puutarhaan paitsi useiden suihkulähteiden myös suuren lammen muodossa.

– Tässä kohtaa oli ennen todella märkä nurmikko, joten päätimme kaivaa siihen lammen. Silta on rakennettu kasvihuoneen kaarista, Hansson esittelee.

Lammen rannalla on mummon talon ikkunoista tehty lyhtytorni ja toiselle rannalle Hansson haluaisi vielä huvimajan. Mitään kiirettä ei kuitenkaan ole: puutarha rakentuu sitä mukaa, kun ideat kasvavat.

Eräs istutusaluekin syntyi kuin vahingossa.

– Ostin metallisen katoksen ja teimme sen alle laatoituksen. Siihen viereen päätettiin laittaa pari pensasta, ja niiden tieltä piti poistaa kivi. Siihen jäi sitten kolo, joten teimme siihen suihkulähteen. Ja suihkulähde tarvitsi tietysti sähköt, joten altaan viereen pystyi laittamaan vielä pihavalon. Sillä tavalla tämä puutarha kasvaa.

Joka kesä Denice Hansson vetää kalastushousut jalkaansa ja hyppää haravan kanssa lampeen. Puutarhanhoito vie aikaa, mutta Hansson rakastaa sitä.
Annika Tiitto

Hanssonin puutarhassa riittää yksityiskohtia. Tästä maitotonkasta virtaa muurikelloja. Hanssonin suosikkikasveja ovat syreenit, alppiruusut, pionit ja kielot.
Annika Tiitto

Suihkulähteiden ja lukemattomien kasvien lisäksi Hanssonin puutarhasta löytyy muun muassa saunamökki, tornilla varustettu lato, kasvihuoneita ja runsaasti istumapaikkoja. Itse asiassa puutarhassa on yli 50 penkkiä ja tuolia.

– Täällä ei tarvitse kyllä koskaan olla siirtelemässä tuoleja, Hansson nauraa.

Ja hyvä niin, sillä tuoleille tulee luultavasti tarvetta ensi viikon sunnuntaina järjestettävässä Avoimet puutarhat -tapahtumassa, johon Hansson osallistuu ensimmäistä kertaa. Toinen tapahtumaan osallistuva puutarha löytyy kymmenen kilometrin päästä Sokojalta.

– Olen mukana kolmatta kertaa. Tämä on perinteinen kotipuutarha, joka on rakennettu täysin omien mieltymystemme mukaan, Satu Lindell kertoo kukon kiekuessa taustalla.

Kun Hanssonin poika oli pieni, tällä kohdalla oli jalkapallokenttä. Nyt siihen on rakennettu kaksi kasvihuonetta: toisessa on hyötykasveja ja toinen toimii puutarhan olohuoneena.
Annika Tiitto

Denice Hanssonin vinkit

Ole kärsivällinen. Se ottaa aikansa ennen kuin kasvit juurtuvat ja alkavat kukoistaa.

Rakenna puutarhaa pala palalta, jotta ehdit ajatella asiat valmiiksi etkä pala loppuun. Talvella voit uneksia siitä, mitä teet keväällä.

Ole tarkkana pihalla kasvavien luonnonkasvien kanssa. Niitä on vaikea saada viihtymään, jos niitä siirtelee paikasta toiseen.

Satu Lindellin vinkit

Tee istutusryhmistä suuria ja mieti kulkureittien sijainnit tarkasti.

Käytä puhdasta multaa ja panosta sen laatuun. Jos mullassa on jo tilatessa rikkaruohoja, taistelet niiden kanssa loputtomiin. Katteetkin helpottavat kitkemistä.

Kalkitse ja lannoita multa hyvin, jotta kasvit saavat parhaat mahdolliset lähtökohdat. Satsaus voi tuntua arvokkaalta, mutta se maksaa kyllä itsensä takaisin.

Satu Lindellin mielestä vesi kuuluu puutarhaan. Veden solinan lisäksi puutarhassa voi kuulla kanojen kaakatusta: ne tepastelevat yleensä vapaana pihamaalla.
Annika Tiitto

Lindellin puutarha painottuu takapihan puolelle. Sieltä löytyy kasvihuone, suihkulähde, hyötypuutarha, pihasauna ja palju sekä metsän siimeksessä seisova grillikota. Talon vierustalle on tehty suuri istutusalue, ja ison nurmikkoalueen hoitaa robottiruohonleikkuri.

– Tontin pinta-ala on 1,48 hehtaaria, mutta hoidettua aluetta on 5000 neliötä. Loput tontista on pidetty metsänä, jotta eläimillä, linnuilla ja pörriäisillä olisi riittävästi elintilaa.

Puutarhan rakentaminen aloitettiin vuonna 2014. Ideat kypsyvät talven aikana ja konkretisoituvat keväisin.

– Kasvit valitsen mieltymysten mukaan, mutta haluan, että keväästä syksyyn joku kasveista on aina kukassa. Leikittelen kasvien värisävyillä ja käytän myös paljon havuja, koska pitää muistaa, että Suomessa on talvi ja ilman havuja talvinen puutarha on aika valju.

Toisinaan Lindell kokeilee myös erikoisuuksia: välillä ne menestyvät, välillä eivät. Siitäkään ei kuitenkaan tarvitse ottaa stressiä.

– Puutarhalla on minuun terapeuttinen vaikutus. Olen ammatiltani puutarhuri ja vaikka en enää teekään sitä työkseni, rakkaus puutarhaan elää minussa aina.

Avoimet puutarhat -tapahtumapäivänä Lindellin puutarhassa tarjoillaan myös kahvia.
Annika Tiitto

Vanhaa hiekkalaatikkoa ei tarvitse heittää menemään, vaan siihen voi istuttaa kukkia. Hiekankin voi jättää mullan alle.
Annika Tiitto

Samanlaiset ajatukset on myös Denice Hanssonilla. Ennen hän hoiti puutarhaansa tunnin aamukuudesta seitsemään, mutta nyt tuo aika ei enää riitä mihinkään. Puutarhan tonkiminen on kuitenkin Hanssonille todella tärkeää.

– Tongin multaa niin, että sormeni eivät ole vihreät, vaan mustat. Kasvattaminen on minulla verissä.

Ja kasvatettavaa riittää, sillä puutarha ei ole vielä 30 vuodenkaan jälkeen valmis. Takapihan metsästä on jo kaadettu puita, jotta sinne voitaisiin rakentaa kunnon kasvimaa.

– Niinhän sitä sanotaan, että ensin oli vain suo, kuokka ja Jussi. Tuonne perälle tulee hedelmäpuita ja viinimarjoja, edemmäs peruna- ja mansikkamaa, vihanneksia, yrttejä, kasvihuone ja rinteeseen vielä maakellari.

Hansson on maanviljelijän tytär ja se näkyy.

– Rakastan tätä paikkaa. Muistan, kuinka laitoin äidin kanssa tätä puutarhaa 6-vuotiaana ja sanoin, että en ikinä muuta täältä pois. Äiti sanoi, että kyllä sinä vielä jonnekin lähdet, mutta minä tiesin, että paikka ei tästä enää parane.

Kasvihuone on Lindellien uusien hankinta. Nyt siellä kasvaa muun muassa tomaatteja.
Annika Tiitto

Lindellin puutarhan pieniä yksityiskohtia.
Annika Tiitto

”Toiset tykkäävät kivistä ja havuista, toiset kukkamerestä. Onneksi jokainen saa toteuttaa omassa puutarhassaan omat unelmansa.

”Olen ammatiltani puutarhuri ja vaikka en enää teekään sitä työkseni, rakkaus puutarhaan elää minussa aina.

#