keskiviikko 28.7.2021 | 16:19
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Kokkola vaihtaa pian sähköntoimittajaa – kaupungin yli 800 toimipisteeseen tulee sähköt ainakin viiden vuoden ajan Turusta

Kokkolan tarjouspyynnön mukaan valintaperuste on kokonaistaloudellinen edullisuus ja vertailuperusteena halvin hinta.

Riikka Sipilä
Ma 29.6.2020 klo 12:23 | päivitetty ma 16:11

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Kokkolan sähköntoimittaja vaihtuu vuoden 2021 alusta, kun kaupunki ryhtyy ostamaan sähköä Kokkolan Energian sijaan Turusta.

Kokkolan kaupunkirakennelautakunta on kilpailutuksen perusteella päättänyt, että sähköt ostetaan viiden vuoden ajan edullisimman tarjouksen jättäneeltä Turku Energialta.

– Tällaista tämä kilpailutus on, laissa ei ole mitään porsaanreikiä, toteaa Kokkolan kaupunkiympäristöjohtaja Nina Kujala.

Kokkola kilpailutti vuosien 2021–2025 sähköenergiasopimuksensa, jolla hoidetaan kaikkiaan 825 kaupungin toimipisteen energiantarpeet. Kokkolan kiinteistöjen vuosittainen sähkönkulutus on arviolta 39 879 MWh. Kyseessä on Kujalan mukaan miljoonaluokan hankinta.

– Saimme sähköntoimittajilta yhteensä seitsemän vaatimukset täyttänyttä tarjousta. Todella pienillä marginaaleilla mentiin, ja nykyinen sähköntoimittaja Kokkolan Energia oli todella lähellä. Tässä vaiheessa voimme julkistaa vain kilpailutuksen lopputuloksen, mutta emme sen tarkempia tietoja.

Kilpailutuksessa käytetty vertailutaulukko tulee julkiseksi vasta siinä vaiheessa, kun sopimus on allekirjoitettu.

– Arvelisin, että sen aika on viimeistään kesälomien päätyttyä.

Kilpailutuksen toteuttamiseen Kokkolan kaupunki käytti hämeenlinnalaisen konsulttiyhtiön Veni Energian palveluita. Hankintasopimusta kilpailuttaessa mahdollisuudet vetää niin sanotusti kotiin päin ovat Kujalan mukaan olemattomat.

Fakta

Energiayhtiöt

Kokkolan Energia on sataprosenttisesti Kokkolan kaupungin omistama energiayhtiö, jonka vuosittainen liikevaihto on 50–60 miljoona euroa. Kokkolan Energia työllistää noin sata henkilöä.

Turku Energia on Varsinais-Suomen johtava energiayhtiö ja yksi Suomen suurimmista alan yhtiöistä. Turku Energia -konsernin emoyhtiö on Oy Turku Energia – Åbo Energi Ab, jonka omistaa Turun kaupunki.

– Nämä osakeyhtiöt toimivat kilpailuilla markkinoilla ja kaupungin on hankinnoissaan kohdeltava kaikkia tarjoajia samalla lailla. Valitettavasti näin nämä kilpailutukset lain mukaan menevät. Kyllä Kokkolan Energiakin tietää, miten sähkömarkkinat toimivat.

Kokkolan päätöksellä ei ole ainakaan välittömiä seurauksia Kokkolan Energian toimintaan.

– Luonnollisesti kaupungit ovat energiayhtiölle aina suuria asiakkaita, oli kyseessä sitten mikä tahansa kaupunki, mutta siitä huolimatta kyseessä on yksi asiakas monien muiden joukossa, sanoo sähkön liiketoimintapäällikkö Jouko Haapoja Kokkolan Energialta.

Haapoja kertoo, että energia-alalla kilpailu on kotimaassa tiukkaa ja marginaalit todella pieniä.

– Teemme jatkuvasti tarjouksia ja niiden perusteella sähköntoimitussopimuksia eri puolille Suomea. Isot hankinnat on aina pakko kilpailuttaa, ja tarjouskilpailussa joskus pärjätään ja joskus ei. Kenties jossain toisaalla kuntalaiset ihmettelevät, miksei lähisähkö kelpaa, kun se ostetaan Kokkolasta.

Hankintasopimuksella tarkoitetaan sähkönmyyntisopimusta, jossa sovitaan hintamekanismista ja marginaalista.

Lopullinen laskutushinta sopimusjaksolle määräytyy tehtävien hinnankiinnitysten perusteella.

Kokkolan kaupungin sähköenergian toimitussopimus umpeutuu kuluvan vuoden lopussa.

Uutista korjattu kello 14.10: Sähkön hankintakausi alkaa jo vuonna 2021, ei 2022 niin kuin jutussa alun perin kerrottiin.

#