lauantai 19.6.2021 | 20:40
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Maj-Britt ja Kalle Björndahlin rakkauskirjeissä päärooliin nousivat jo nuorena valokuvamaailman uudet tuulet – Päivät kuluivat liikkeessä, illat pimiössä

Outi Airola
Ke 22.7.2020 klo 11:30

Maj-Britt ja Kalle Björndahlin koti on elämys: kuin astuisi menneeseen aikaan, jossa kaupungin historia havisee jo portailla. Piha on ihmeellisten luonnonkukkien kaunis maisemataulu, porrasritilän alla kasvaa keto-orvokki.

– Niin, en tiedä – joku botaanikko on suunnitellut tämän pihan, esittelee talon emäntä.

Olohuoneessa aukeaa Kokkolan kulttuurihistoria täydeltä terältään. Piispa Rosenquistin vanha sohva, Jorma Korpelan taulut eri aikakausilta, Kokkolan hyljepatsaan pienoismalli, Evald Vainion pojan lahjoittama antiikkikalusto... Kauniita vanhoja taideteoksia, valokuvia ja huonekaluja pilvin pimein.

– Tänne vain on tullut kaikkea, kun meillä on tilaa, toteaa rouva Björndahl.

No, oma roolinsa on varmaan silläkin, että pariskunta piti Kokkolan keskustassa valokuvausliikettä yli viiden vuosikymmenen ajan. Sen synty taas on yhteisen intohimon ja kestävän rakkaustarinan ansiota.

Vanha Björkön kulmakaappi on yksi kodin aarteista.
Sini Sulkakoski

Maj-Britt ja Kalle tapasivat jo nuorina. Maj-Britt ei saanut käydä koulua, koska perhe tarvitsi rahaa. Äiti ja isä olivat palvelijoina Rodenilla, Maj-Britt päätyi myyjäksi Pakkalan kauppoihin 13-vuotiaana. Kalle kävi koulua vanhassa lyseossa ja kävi aina ruokatunnilla katsomassa samoja kenkiä liikkeessä, johon Maj-Britt siirtyi myyjäksi 16-vuotiaana. Rakkaus syttyi – ja jatkuu yhtä. Pariskunta on ylittänyt jo ajat sitten 80 vuoden rajapyykin, mutta käyttäytyy kuin vastarakastunut nuori pari.

– Olen joka päivä kiitollinen siitä, että olen saanut elää Kallen kanssa! Hän on kannustanut aina, kun minulla on vahva kilpailuvietti. Olen saanut ajaa kilpaa veneellä, kilpaillut jääradalla ja golf-kentillä ja hän on aina nostanut minua! kiittelee Maj-Britt.

Hänestä Kallen asenne on erityinen.

– Yleensä miehet haluavat olla itse esillä ja kilpailemassa, mutta meillä Kalle on tukenut minua, kiittelee Maj-Britt.

Kalle Björndahl oli nuorena jatkuvasti uusien valokuvaustuulien perässä.
Sini Sulkakoski

Pariskunnalla on ollut nuoresta saakka yhteinen intohimo, valokuvaus. Erityisesti Kalle oli kiinnostunut alan uusimmista tuulista jo opiskellessaan Helsingissä kauppatieteitä.

– Hän lähetti rakkauskirjeitä, joissa kertoi pääasiassa fotoalan uusista tuulista. Eikä siinä mitään, minä olin yhtä innostunut!

Vuonna 1956 nuori pari perusti Foto Björndahlin. Päivät kuluivat liikkeessä, illat pimiössä.

– Me olimme rakentaneet asunnon komeroon pienen pimiön, jossa kehitimme kaiket illat kuvia.

Vuodet kuluivat, neljä lasta syntyi, työ oli keskeisessä roolissa. 1970-luvulla perhe muutti vesitorninmäelle nykyiseen taloon, kova työnteko jatkui.

– Mutta sitä jaksoi! Joka aamu kun avasin liikkeen oven, oli niin hyvä olla. Se oli niin ihanaa, että en olisi millään malttanut jäädä eläkkeelle! Lopulta tyttäreni Monica sanoi, että ellet sinä äiti lähde, minä lähden! nauraa Maj-Britt.

Tästä on jo aikaa yli kymmenen vuotta. Nyt pariskunta on käynyt läpi vanhoja kuvia, tehnyt niistä kansioita asianosaisille ja muistellut menneitä valtavan kuva-aarteiston kimpussa. Toki golf vie paljon aikaa – Maj-Britt kilpailee ja voittaa yhä mielellään.

– Niin, yleensä puhutaan vain siitä, kuka tulee toiseksi, vitsailee moninkertainen mestari.

Ikä on saanut miettimään myös menneitä. Lapsuutta Rödsössä, isovanhempia, jotka elättivät itsensä kalastamalla ja maata viljelemällä. Isoäiti oli Halkokarin kahakassa sankariksi nousseen Matts Kankkosen lapsenlapsi.

– Mutta meidän perheessä ei koskaan puhuttu hänen sankaruudestaan mitään, toteaa Maj-Britt.

Isovanhemmat olivat hartaita ihmisiä, jotka kuuntelivat kirkonmenot joka sunnuntai pyhävaatteet päällä. Heille Kankkosen pyssysankaruus ja engelsmannien voittaminen ei ollut tärkeää – tappaminen oli syntiä.

– Itse asiassa he hävittivät Kankkosen pyssyn, hautasivat sen maahan. Sanoivat, että sitä ei ole olemassa, paljastaa Maj-Britt.

Nyt kun Kallella on mittarissa 87 ja Maj-Brittillä 84 vuotta, on aika tehdä tilinpäätös. Se jää plussalle.

– On ollut ihana elämä, kun on saanut rakastaa ja tehdä työtä. Ja meillä on ihana perhe, joka on kaikkein tärkein, toteaa Maj-Britt.

”Hän on kannustanut aina, kun minulla on vahva kilpailuvietti. Olen saanut ajaa kilpaa veneellä, kilpaillut jääradalla ja golf-kentillä ja hän on aina nostanut minua!

”Itse asiassa he hävittivät Kankkosen pyssyn, hautasivat sen maahan. Sanoivat, että sitä ei ole olemassa

#