lauantai 19.6.2021 | 22:05
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Kaupungin puhutuin rakennus – Paloaseman kalustohalli sai aikaan kovaa keskustelua: "Ulkoasua, materiaalivalintoja on käsitelty toimikunnan kokouksissa"

Sini Sulkakoski
Ke 22.7.2020 klo 10:45

Uuden paloaseman rakennustyöt ovat täydessä käynnissä. Tulevan aseman ulkomuoto on kuitenkin herättänyt kaupunkilaisissa paljon keskustelua.

Keskustelu asiasta roihahti todenteolla käyntiin viime viikon lopulla, kun Keskipohjanmaa kirjoitti aiheesta muutamaan otteeseen. Samalla asiaan heräsi koko kaupunki.

Selvää on, että pelastuslaitos tarvitsi uuden paloaseman useiden vuosikymmenten ajan palvelleen vanhan aseman tilalle.

Närää herättääkin paloaseman uusi, sangen kalsea ja laatikkomainen, tummanharmaa ulkomuoto. Kontrasti viereiseen Keltaviirin päiväkodin viereen on melko hurja, koska vanha puinen perinnerakennus jää ikäänkuin modernin arkkitehtuurin jalkoihin. Keskustelupalstoilla kaupunkilaisia on huolettanut myös kaupunkikuvan pilaantuminen.

Uuden paloaseman on suunnitellut kokkolalainen Arkman arkkitehtuuri Oy, jonka arkkitehti- ja pääsuunnittelija Jussi Mansikkamäki hieman valottaa projektin taustoja.

Paljon puhetta aiheuttanut on herättänyt paloaseman ulkomuoto. Kun teiltä tämä työ tilattiin, kuinka tarkat ohjeet teille asetettiin aseman ulkonäön suhteen?

– Ensiksi pitää korjata, että nyt on valmiina vasta paloaseman kalustohalli. Paloaseman rakentaminen on aloitettu purkutyön valmistuttua. Rakennuksesta tulee pääsääntöisesti vaalea betonielementti julkisivuinen rakennus. Rakennuksessa on käytetty tehosteena tumman harmaata julkisivulevyä ja punaisia metalliosia, kertoo Mansikkamäki.

Suunnittelua on kokoajan ohjannut suunnittelutoimikunta. Toimikunta koostuu kaupungin ja pelastuslaitoksen edustajista sekä luottamushenkilöistä.

– Pelastuslaitoksen tarpeet ovat olleet tietysti tärkeimpinä rakennusten kokoon määrityksessä. Ulkoasua, materiaalivalintoja on käsitelty toimikunnan kokouksissa. Ulkoasusta pidettiin pari palaveria myös kaupungin arkkitehdin kanssa. Rakennus- ja ympäristölautakunnan kokouksessa kävin esittelemässä hanketta. Rakennusluvan käsittelyyn vaikuttavat tahot siis informoitiin kunnolla, valaisee Mansikkamäki.

Vaikuttaako käytetyt materiaalit kuinka paljon tähän värimaailmaan? Olisiko muita vaihtoehtoja ollut harmaan tilalle?

– Toimikunnan ohjeistukseen kuului myös kustannustehokkaat ratkaisut ja elinkaarikustannukset piti ottaa huomioon suunnitteluratkaisuissa. Tällöin kalustohallin materiaaliksi valikoitui metallipintainen julkisivuelementti. Metallipinnan vakiovärejä on noin 25 kappaletta. Tähän kohteeseen valikoitui tumma hopea.

Jääkö se lopullisesti tuollaiseksi?

– Kalustohalli jää tuollaiseksi.

”Toimikunnan ohjeistukseen kuului myös kustannustehokkaat ratkaisut ja elinkaarikustannukset piti ottaa huomioon suunnitteluratkaisuissa.

#