lauantai 19.6.2021 | 21:52
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Artikkeli

Outi Airolan pääkirjoitus: Harmaiden hallien hyveellisyys

Outi Airola
Ke 22.7.2020 klo 10:50

Kaupungit ovat erilaisia. Pietarsaari on pohtinut tarkkaan, missä suuret kaupat tai ketjut, jopa mäkkärit sijaitsevat. Kaupunkikuva on haluttu pitää sievänä ja pikkukaupunkimaisena. Kokkolassa tuntuu, että jos haluat rakentaa hallin, saat tehdä sen vaikka keskelle kaupunkia – suuruus on aina hienoa. No, tuo oli kärjistys.

Taustalla on näiden kahden kaupungin ero. Kokkola on vanhaa tervaporvarien perua, jossa on aina arvostettu yrittäjyyttä yli kaiken. Se on tietenkin hyvä asia. Meillä on työtä ja toimintaa enemmän kuin pienemmäksi jääneessä Jeppiksessä. Samalla meillä on henkinen asenne, että hallien rakentajat ovat aina oikeassa. He ovat oikeassa, koska he tuovat työtä, jonka turvin Kokkola voi nousta suurten kaupunkien sarjaan. (Nythän ollaan jo melkein Jan Vapaavuoren perustamassa Suomen C21-kaupunkien sarjassa, pikkuisen vielä puuttuu.)

Kun tavallinen ihminen haluaa rakentaa terassin, aidan tai aurinkolipan, hän joutuu tarkan syynin kohteeksi. Onko väri oikea? Miten mittasuhteet – sopiiko kaupunkikuvaan ja ympäristöön? Kun valtio haluaa rakentaa hallin keskustaan, siltä ei moisia kysellä. Tuli mitä tuli, hyvä se on.

Me toimittajat voimme syyttää itseämme siitä, että näin likelle keskustaa on noussut ruma halli. Kenelläkään ei tullut mieleen tsekata havainnekuvia ja herättää keskustelua siitä, millainen pytinki puutalojen viereen nousee. Mutta: myös päättäjillä on iso rooli. Heidät on valittu tehtäviinsä ja he istuvat kokouksissa seuraamassa, mitä kaupungissa tapahtuu. He voivat painaa stop-nappia silloin kun näyttää huonolta. Tai laittaa viestiä mediaan, että tehkääpä tästä juttu. Kyllä kai tämäkin pytinki jossain kokouksessa on esitelty?

Tämä keissi osoittaa, että kaupungista puuttuu keskusteluyhteys päättäjien ja asukkaiden väliltä. Sellainen pitäisi luoda. Me kaupunkilehdessä olemme sitä varten töissä, mutta taisimme taas epäonnistua. Kaikki asiat eivät vain pomppaa papereista esiin. Siis päättäjät, vinkatkaa asioista, jotka vaativat laajempaa mielipiteen vaihtoa!

Tässä lehdessä kurkotellaan jo paloasemaa kauemmas, rautatieaseman suuntaan. Havainnekuva näyttää, mitä tuleman pitää. Ollaanko tässä oikealla tiellä?

outi.airola@kokkolalehti.fi

”...meillä on henkinen asenne, että hallien rakentajat ovat aina oikeassa. He ovat oikeassa, koska he tuovat työtä, jonka turvin Kokkola voi nousta suurten kaupunkien sarjaan.

#