lauantai 19.6.2021 | 21:39
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Teea Pietilän vieraskolumni: Matkailun välitilinpäätös

Ke 22.7.2020 klo 14:00

Ei edes jylläävä pandemia saa tukahdutettua ihmisen halua kokea uutta, jättää arkirutiinit hetkeksi ja vaihtaa maisemia lomapäivien ajaksi. Matkailu kotimaassa on toimiva lääke uusia elämyksiä janoaville. Suomi on pinta-alaltaan iso maa, joten näkemättömiä maisemia ja käymättömiä kaupunkeja löytyykin useimmille vielä lukemattomia.

Onneksemme Kokkola on osoittautunut yhdeksi näistä kohteista. ”Nyt tultiin, kun koskaan ei olla käyty.”, ”Tämä länsirannikko on meiltä aiemmin jäänyt käymättä”, ”Oho, tämähän onkin iso kaupunki”. Näillä lauseilla alkaa keskustelu usean matkailijan kanssa matkailuneuvonnassa. Siitä on hyvä lähteä liikkeelle: kun ei ole odotuksia niin harvoin tulee pettymyksiäkään.

Koronakesän matkailija onkin mielenkiintoinen tyyppi. Osa on vaihtanut 4-tähden all inclusive -loman Välimerellä kaupunkilomaan kotimaassa, osa taasen lainannut naapurin ystävän serkun viime vuosi tuhannella rekisteröidyn matkailuauton, jolla kotimaata kierrellään minimibudjetilla puskaparkissa. Suurin osa on näiden välimaastosta.

Yhteistä kaikille tuntuu olevan mukava yhdessä tekeminen ja loman sujuminen ongelmitta, vaikka suunnitelmat vaihtuvatkin yhtä nopeasti kuin säätiedotuksetkin.

Niin Jenny-laivalla kuin matkailuneuvonnassakin on ollut hyvä kuulostella kokemuksia. Matkailussa on nimenomaan kysymys vieraan kokemuksesta. Odotettua parempi kokemus tarkoittaa vahvoja suosituksia eteenpäin omassa tuttavapiirissä ja sosiaalisen median aikakautena niin hyvät kuin huonotkin elämykset leviävät halki Suomen maan jo ennen seuraavaa auringon nousua.

Kiitosta satelee kaupungin kauneudesta ja puhtaudesta. Kukkaistutukset, hoidetut pihapiirit, museokortteli, Neristanin värikkyys ja Meripuiston tarjoamat aktiviteetit eivät ole jääneet huomaamatta. Tankarin pittoreski majakkasaari on valloittavat kaiken ikäisiä ja moni lupailee paluuta uudelleen.

Kaikki kommentit vierailtamme eivät sentään ole olleet imartelevia. Harmittavan monta kertaa huono palvelu on nostettu esiin. Matkailijoille tarjottua palvelua on kuvailtu ylimieliseksi, nipottavaksi, epäkohteliaaksi, kertovatpa pääkaupunkilaiset, jopa tuntevansa olonsa epämukavaksi ja ei toivotuksi.

Eräs oli sarkastisesti jopa ehtinyt nimeämään kaupunkimme ”ei-palvelun Kokkolaksi”. Tässä tapauksessa on saattanut jäädä matkailijan tarjoamat eurot hyödyntämättä.

Löysin varastosta vanhoja T-paitoja painatuksella Hymyilevä Kokkola. Minne on kaupungin hymy kadonnut? Hyvä palvelu, ystävälliset ihmiset sekä nopeat ratkaisut ja joustavuus ovat matkailun ydintä.

Hatun nosto kaikille hyvän palvelun tarjoajille sekä majoitusliikkeille, joista en ole yhtään poikkipuolista kommenttia kuullut koko kesän aikana! Mikä parasta, ystävällisyys ei vaadi kalliita investointeja mutta tuo tuottoa, jopa useita vuosia eteenpäin hyvän maineen levitessä.

Hymyä huuleen Kokkola; olemme oiva kesämatkailukaupunki ja nyt sen tietää monta tuhatta suomalaista enemmän.

Teea Pietilä

Toimitusjohtaja

Oy Kokkolan Matkailu Ab

”Kaikki kommentit vierailtamme eivät sentään ole olleet imartelevia. Harmittavan monta kertaa huono palvelu on nostettu esiin.

#