lauantai 19.6.2021 | 21:20
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Mirka Johansson maalasi näyttelynsä teokset kahdessa viikossa: "Tuntui kuin olisin 10-ottelun otellut"

Maria Store
Pe 24.7.2020 klo 07:30

Tiukille meni. Mirka Johanssonin viikonloppuna avatun näyttelyn teokset syntyivät kaksi viikkoa ennen näyttelyn avajaisia.

Pieni paniikki ehti jo iskeä, kunnes yhtenä aamuna Johansson levitti työtarvikkeensa pöydälle ja yhtäkkiä ideoita alkoi tulla rytinällä. Johansson teki maalaukset kahdessa viikossa.

– Tuntui kuin olisin 10-ottelun otellut, hän naurahtaa.

– Maalatessa on vähän kuin olisi jonkun toisen armoilla. Maalauksia en voi suunnitella, vaan täytyy odottaa mitä sieltä tulee. Grafiikan tekeminen on teknisempää ja vaatikin suunnittelua. Työtavan muuttaminen on tehnyt hyvää.

Hän sanoo, että on helppoa ja turvallista tehdä taidetta tutuilla tavoilla.

– Viimeisen 20 vuoden aikana kuvailmaisussani ei tapahtunut juuri uudistusta, kun nyt parissa viime näyttelyssä ero on huikea. Tuntemattomaan heittäytyminen on tehnyt sen. Ravistelu tekee hyvää.

Johansson tunnetaan grafiikastaan, jonka tekemisen hän jätti viisi vuotta sitten ajatellen, että taidetta ei synny enää koskaan. Toisin kävi. Johansson järjesti Sielunlintuja-näyttelyn viime vuonna ja ryhtyi suunnittelemaan heti seuraavaa.

Sielunrauhaa-näyttely koostuu kahdestakymmenestä akvarellista. Niistä lähes jokaisessa on nainen, jonka katse kohdistuu suoraan katsojaan. Se on uutta Johanssonille, jonka grafiikanteoksissa nainen on usein kuvattu sivusta ja silmät kiinni.

Uusi tyyli tuli Johanssonille intuitiivisesti.

– Onhan tässä menty jo 30 vuotta silmät kiinni (Johansson aloitti taiteen tekemisen 30 vuotta sitten). Ehkä tässä oli henkilökohtainen kasvun paikka. Nyt on silmät auki ja katsotaan suoraan eteenpäin.

Sielunrauhaa Johansson pitää tunnetilana ja kuvia hän kuvailee pysähtyneiksi hetkiksi.

– En ole poikkeuksellisesti nimennyt niitä ollenkaan, sillä se määrittäisi tulkintaa liikaa.

Hän sanoo päässeensä itse tarkastelemaan teoksia toden teolla vasta näyttelyä pystyttäessään.

– Tekovaiheessa ja kotona työskennellessä ne ovat niin lähellä. Kun sain etäisyyttä niihin, näin mitä tuli tehtyä!

Mirka Johanssonin näyttely on esillä Kahvila Sahassa tulevaan sunnuntaihin saakka.

Wanhassa Wellamossa on esillä Tuominen - tuhansien tarinoiden talo -sukukirjan julkaisun yhteyteen pystytetty valokuvanäyttely. Kirjassa kuten näyttelyssä on esillä kuvia Ykspihlajasta ennen sotia, sodan ajalta ja sodan jälkeen. Vanhimmat kuvat ovat 1800-luvun lopusta.

Näyttelyn ja kirjan takana ovat Riitta Kiuru ja Jukka Perttula. Kirjassa kerrotaan esimerkiksi heidän isoisänsä isästä Alexander Hammarista (myöh. Tuominen). Hän oli matruusina Hongellin laivassa, jonka Alma Hongell toi Englantiin miehensä menehdyttyä. Kaksikon isoäiti Saga Tuominen taas oli lääkintälottana Ykspihlajan toimitaloon perustetussa venäläisten vankien sairaalassa.

Näyttely on esillä 3. elokuuta saakka.

”Tuntemattomaan heittäytyminen on tehnyt sen. Ravistelu tekee hyvää.

#