lauantai 19.6.2021 | 20:42
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Sini-Marja Sangi vinkkaa luontokolumnissaan: Sokojan reitistö tarjoilee kulkijalle luontoa, historiaa ja kaunista maalaismaisemaa

Sini-Marja Sangi
To 23.7.2020 klo 10:30 | päivitetty to 15:42

Kokkolan eteläpuolelta Sokojalta löytyy 10,5 kilometrin mittainen Sokojan ulkoilureitti ja 6,5 kilometrin mittainen Oivun muinaismuistopolku. Reitin kohokohtia ovat ehdottomasti Bjornstenen isot siirtolohkareet sekä Lillpottenin kodat. Siirtolohkareiden lomassa seikkaillessa pääsee aivan uuteen maailmaan. Lohkareet sijaitsevat tiheän metsän keskellä, joka luo paikalle aivan omanlaista tunnelmaa.

Lillpotten on kuin pieni muinaiskylä, jossa valkoiset kodat kohoavat kauniin suolammen rannalla. Eväiden syömiseen on hyvin tilaa, makkaranpaisto onnistuu ja laiturilta on mukava katsella maisemia. Kannattaa aina ottaa omat polttopuut mukaan, ettei eväät jää kylmäksi.

Luonto tarjoilee monenlaista nähtävää suomaisemista mäntymetsiin ja peltoaukioihin. Maasto on suhteellisen helppokulkuista, vaikka välillä nousuissa voi nousta hiki pintaan. Kapeat metsäpolut eivät sovi kovin leveälle kulkupelille. Välillä tepastellaan kylänraitteja pitkin ennen metsään sukeltamista.

Matkan varrelta löytyy muutamia muinaishautoja. Älä myös unohda tarkistaa reitin lukuisia geokätköjä.

Paras paikka parkkiin löytyy Sokojan kentältä, jossa reitin lähtöpiste sijaitsee. Oivun muinaismuistopolulle lähdettäessä reitin lähtöpaikka sijaitsee Lilloivuntien varressa. Auto kannattaa jättää Oivuntien varteen. Ole huolellinen, ettei auto jää häiritsemään muuta liikennettä.

Kokkolasta Alaveteliin retkeilyreittejä pitkin? Onnistuu! Sokojalta on nimittäin yhdysreitti Lahnakoskelle, josta pääsee Perhonjokivartta aina kaupunkiin saakka. Reitti jatkuu myös Alavetelin Gulanin suuntaan. Tässäpä oivallinen mahdollisuus yönyliretken tekoon kotimaisemissa.

Kirjoittaja on kokkolalainen aktiiviretkeilijä, joka nauttii luonnosta niin työssä kuin vapaa-ajalla. Lisää retkivinkkejä luontoloinen.blogspot.fi ja Instagramissa @luontoloinen.

//23.7. klo 15.42 Korjattu otsikosta kirjoitusvirhe.

”Lillpotten on kuin pieni muinaiskylä, jossa valkoiset kodat kohoavat kauniin suolammen rannalla.

#