lauantai 19.6.2021 | 20:34
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Matkailun parissa toimivat ovat varovaisen tyytyväisiä kesän menoon: "Joka päivä on jännitetty, kuinka aikaisin paikat ovat jo täynnä"

Maria Store
Ke 29.7.2020 klo 09:55

Keväällä matkailun parissa toimivien oli vaikea ladata minkäänlaisia odotuksia tulevalle kesälle.

Edessä oli erilainen kesä ja hankalaa oli arvioida, miten kotimaan matkailijat, ulkomaan matkailijoista puhumattakaan, lähtisivät liikkeelle.

– Sanottiin, että tästä tulee kotimaan matkailun kesä, mutta ei sitä silti uskaltanut suuria odottaa. Tyytyväinen täytyy olla. Kesäkuu oli parempi kuin viime vuonna, mikä on hyvä, sillä sinne juuri olemme halunneetkin lisää myyntiä. Heinäkuun 5. päivä alkoi härdelli, joka on jatkunut loppukuuhun asti. Joka päivä on jännitetty, kuinka aikaisin paikat ovat jo täynnä. Tällä hetkellä uskon, että elokuustakin tulee suhteellisen normaali, tosin venetsialaisviikonloppu tulee olemaan jonkin verran arvoitus, kun ei ole tapahtumaa, kertoo Kokkola-Camping leirintäalueen isäntä Erkki Ahtiainen.

Ahtiainen on jututtanut kollegoitaan ja kuullut, että sama meno on ollut muuallakin.

– Karavaanimäärät ovat nousseet. On näkynyt ensikertalaisia, nuorempia perheitä ja pariskuntia. Mutta veikkaan, että kasvu johtuu myös siitä, että ne jotka ovat aiemmin kiertäneet Keski-Eurooppaa, kiertävät nyt kotimaata.

Hotel Kokkolan Sari Jukonen sanoo, että väki lähti ilahduttavasti liikkeelle heinäkuussa, kun rajoituksia purettiin.

– Ennakkovaraukset tyhjenivät keväällä päivässä parissa. Nyt meiltä on puuttunut Kaustisen festareiden ja Kokkola Cupin sekä kaikkien kesäjuhlien majoitukset, mutta onneksi nopealla aikajänteellä on saatu varaustilanne taas hyväksi. Selkeästi kotimaan kohteet ovat tämän kesän valintoja monelle ja kivasti moni matkustaa rannikkoa pitkin.

– Ulkomaalaisia on toki normaalia vähemmän. Yksi iso puuttuva ryhmä ovat ruotsalaiset, joita yleensä heinäkuussa on paljon liikkeellä.

Erkki Ahtiainen sanoo, ettäselkein ero aiempiin vuosiin on norjalaismatkailijoiden määrä. Aiemmin heitä on näkynyt harvakseltaan, mutta nyt norjalaiskaravaanareita on välillä ollut jopa 10-12 samaan aikaan.

Kokkolan Matkailun toimitusjohtaja Teea Pietilä sanoo, että ensimmäisiä havaintoja ulkomaan matkailijoista tehtiin toissa viikolla. Norjalaisia ja saksalaisia on jonkin verran ollut liikenteessä.

– Rajojen sulkeminen ei kuitenkaan vaikuttanut meidän toimintaan paljon, sillä normaalitilanteessakin 92 prosenttia matkailijoista on kotimaisia.

Pietilä sanoo, että kesä on mennyt odotettua paremmin, vaikka tilastoja ei vielä ole. Matkailuneuvonnasta menovinkkejä on nyt kyselty useammaksi päiväksi, kun usein Kokkolassa on viivytty yhden yön yli.

Pietilä on huomannut, että eteläsuomalaiset ovat löytäneet tänä kesänä Kokkolan. Saman on huomannut Ahtiainen, joka sanoo, että majoittujissa pääkaupunkiseutulaiset ovat hyvin edustettuna.

Pietilä sanoo, että Kokkolasta tiedetään ennakolta vähän.

– Tänne tullaan, koska tiedetään kaupungin olevan rannikolla ja meren äärellä. Moni on sanonut, että tultiin, kun ei olla aiemmin käyty. Paikan päällä sitten mietitään, mitä tehdään.

– Neristanista varsinkin pääkaupunkiseutulaiset ovat vaikuttuneet. He ovat luulleet vanhoja puukaupunginosia löytyvän vain Porvoosta ja Raumalta.

Tankar on tietenkin Kokkolan Matkailun lippulaiva, ja hyvillä keleillä risteilyt onkin myyty loppuun. Edellisvuoden lukuja ollaan jo edellä, vaikka M/S Jennylle ei oteta täysiä matkustajamääriä.

Jukonen toivoo, että syksylle kaavaillut Kokkola 400 -juhlavuoden tapahtumat saadaan vietyä läpi, sillä tapahtumilla on tietenkin iso merkitys myös majoitusliikkeille.

– Kaksi ekaa kvartaalia meni että hupsheijaa. Toivotaan, että loppuvuosi paikkaa sitä.

”Moni on sanonut, että tultiin, kun ei olla aiemmin käyty. Paikan päällä sitten mietitään, mitä tehdään.

#