lauantai 19.6.2021 | 22:26
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Museotoimenjohtaja Kristina Ahmaksen mielestä on hyvä, että kaupunkikuva kiinnostaa kaupunkilaisia – Paloaseman kalustohallin tapaus herättää hänen mielestään tarpeen laajempaan kaupunkikuvalliseen keskusteluun

Sini Sulkakoski
Ke 29.7.2020 klo 10:00

Paloaseman kalustohallin ulkonäkö on puhuttanut viime aikoina.

Museotoimenjohtaja Kristina Ahmas sanoo, että kun radikaalia muutosta olemassa olevan kaupunkikuvaan tehdään, on perusteltua käydä keskustelua mahdollisimman usean tahon kanssa.

– Kaiken rakentamisen täytyy olla kaavan mukaista. Keskustelu palolaitoksesta on kääntynyt toiseen suuntaan, kaupunkilaisilla on huoli suunnittelun laadussa. Minusta on hyvä, että kaupunkilaiset heräävät keskustelemaan, ja se on hyvä asia että kaupunkikuva kiinnostaa kaupunkilaisia.

Paloaseman kalustohallin väri on puhuttanut, mutta myös sen mittakaava. Iso rakennus on noussut volyymiltaan pienten rakennusten viereen.

– Vaikka vieressä on kerrostalokortteli, niin palolaitos tulee pienipiirteisen kaavaan keskelle.

Miksi näin on päässyt käymään?

– Vastuuhan tässä hankkeessa on tilaajalla ja päättäjillä. Kalajoella on toisen näköinen paloasema, koska sinne on toisenlainen tilattu.

Ahmas pohtii, että lautakuntien uudistettu tehtävänjako on saattanut hajauttaa kokonaisotetta kaupunkikuvaa koskevissa päätöksissä. Rakennus- ja ympäristölautakunta toimii lupaviranomaisena kun taas kaupunkirakennelautakunnalla on vastuu kaupunkikuvasta.

– Haaste on se, että myös luparatkaisuissa, kuten paloaseman hallin tapauksessa, on kyse kaupunkikuvasta mitä suurimmassa määrin. Kun vastuut on eriytetty eri päätöksentekoon, voidaan joutua haasteelliseen tilanteeseen.

– Itse prosessissa on korostettu teknisten muotoseikkojen olevan oikein, joka on rakentamisen ehdoton edellytys. Sen sijaan rakentamiseen laatutekijöihin kuten ympäristöön soveltuvuuteen, mittasuhteisiin, volyymiin ja massan rytmitykseen, väritykseen ja kokonaisestetiikkaan ei näytä panostetun.

– Tapaus herättää mielestäni tarpeen laajempaan kaupunkikuvalliseen keskusteluun. Olisi paikallaan pohtia uudisrakentamisen laatuvaatimustasoa kaupunkitasolla, eli sitä minkälaisen kaupunkikuvan kokkolalaiset haluavat elinympäristökseen nyt ja jättää tuleville sukupolville. Rakentamispäätökset kun vaikuttavat vähintään 50 vuotta, sanoo Ahmas.

”Olisi paikallaan pohtia uudisrakentamisen laatuvaatimustasoa kaupunkitasolla, eli sitä minkälaisen kaupunkikuvan kokkolalaiset haluavat elinympäristökseen nyt ja jättää tuleville sukupolville.

#