lauantai 19.6.2021 | 22:12
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Sanaa ja musiikkia Kirkkomusiikkijuhlilla – "Olemme tyytyväisiä ettei juhlia täytynyt kokonaan hylätä"

Maria Store
Ke 29.7.2020 klo 10:00 | päivitetty ke 13:09

Lohtajan Kirkkomusiikkijuhlat käynnistyvät 29. heinäkuuta.

– Erilainen tapahtuma tulee olemaan, mutta olemme tyytyväisiä ettei juhlia täytynyt kokonaan hylätä, toteaa Lohtajan Kirkkomusiikkijuhlien taiteellinen johtaja Juhani Lamminmäki.

Toukokuussa varmistui, että Kirkkomusiikkijuhlia ei voida viedä läpi normaalilla kaavalla. Lamminmäki sanoo, että hallituksen linjaus heinäkuun tapahtumien yleisömäärärajoituksista oli lopulta helpottava tieto.

– Oli hyvä, ettei tapahtumanjärjestäjien tarvinnut keskenään pähkäillä miten tehdä, vaan tuli selkeää tietoa siitä, miten tulee toimia.

– Todella monet, oikeastaan kaikki festarit jouduttiin täysin peruuttamaan. Onneksi meillä on sellainen ohjelmarakenne, että jotain voidaan kuulijoille silti tarjota.

Isot konsertit, ooppera mukaan lukien, peruttiin ja sen sijaan keskiöön nousivat sana ja musiikki.

Festivaaliviikolla Lohtajan kirkossa pidetään kolmena iltapäivänä Sanaa ja musiikkia - konserttihetki sekä sunnuntaina Juhlamessu. Sanaa ja musiikkia -konserttihetket on aiempina vuosina järjestetty kappelissa, mutta nyt ne siirretään Lohtajan kirkkoon.

– Siellä väki pääsee nauttimaan konsertista sopivilla turvaväleillä, sanoo Lamminmäki.

Juhlamessun musiikista vastaavat tänä vuonna Matti Pohjoisaho, urut ja Henriikka Teerikangas, käyrätorvi. Messun jälkeen on luvassa opastettu kierros Lohtajan Kirkonmäellä ja kotiseutumuseon pihapiirissä. Se järjestetään yhteistyössä Lohtajan kotiseutuyhdistyksen kanssa.

Kaikista juhlaviikolla järjestettävistä konserteista tuotetaan livestriimi Youtubeen. Kanavalta on katsottavissa myös Kolme kirjettä Laestadiukselle -oopperasta tehty taltiointi. Taltiointi on viime syksyltä, kun ooppera esitettiin Oulun tuomiokirkossa.

Kirkkomusiikkijuhlien tämän vuoden pääteos Joonas Kokkosen ooppera Viimeiset kiusaukset toteutetaan Kokkolan kirkossa torstaina 19. marraskuuta.

– Ensi vuoden ohjelmaa lähdetään suunnittelemaan puhtaalta pöydältä. Ainoastaan yksi tämän vuoden perutuista konserteista siirtyy ensi vuoteen.

Konserttien lisäksi Kirkkomusiikkijuhlien kylämuusikot kiertävät juhlien ajan ympäri maakuntaa ylläpitämässä festivaalimeininkiä. Kylämuusikkotrio Leena Lundell, Teresa Innanen ja Sini Merkkiniemi-Nurminen esiintyvät toreilla ja kauppakeskuksissa.

Ruustinnan kahvipöytä on avoinna Lohtajan pappilassa juhlaviikon lauantaina ja sunnuntaina.

Lohtajan kirkkomusiikkijuhlat järjestetään 29. heinäkuuta – 2. elokuuta. Normaalina kesänä Kirkkomusiikkijuhlilla on käynyt noin 4 - 5 000 kävijää.

– Tänä vuonna veikkaan, että yleisömäärä on noin 2 - 3 000. Yleisömäärä riippuu paljon kylämuusikkojen reiteistä.

”Onneksi meillä on sellainen ohjelmarakenne, että jotain voidaan kuulijoille silti tarjota.

#