lauantai 19.6.2021 | 21:41
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Annika Mäkelän kolumni: Loistava paikka ohittaa

Ke 29.7.2020 klo 14:00

Nyt, kun kotimaanmatkailu on ollut tapetilla, olen tullut miettineeksi Kokkolaa lomakohteena. Vuosi sitten istuin aamupalapöydässämme neljän helsinkiläisen kanssa. He olivat täällä kuvaamassa Veikkausliigajoukkueista kertovaa juttusarjaa ja päätyivät meille majailemaan, koska yksi porukasta on hyvä ystävämme. Muita kytköksiä heillä ei sitten Kokkolaan ollutkaan. Ei siis lämpimiä muistoja lapsuuden kesistä Kokkolan mummolassa kultaamassa heidän mielikuviaan kaupungistamme.

”Mikä Kokkolassa on parasta?”

Päätin vastata asukkaan näkökulmasta, sillä turistin vinkkelistä vastattavaa tuli mieleen hävettävän vähän.

”Edullinen, helppo asuminen ja Ykspihlajan hyvä pöhinä! Lasten hyvät harrastuspuitteet, lyhyet välimatkat ja kaksikielisyys, sillä lapsemme pääsevät ruotsinkieliseen kouluun.”

Porukka nyökkäili, kuulostaa hyvältä. Oltiin sitä mieltä, että Kokkola sijaitsee varsin näppärästi pääjunaradan varrella, keskeisellä paikalla kivasti rannikolla.

”Mitkä ovat Kokkolan vetonaulat?” Niinpä!

Tankar, silloin kun sinne pääsee. Neristan on nätti, mutta kauniita, vanhoja puutalokortteleita on muuallakin.

Helsinkiläiselle on vähän noloa mainostaa pleksin takana lojuvaa vanhaa soutuvenettä tai riviä lukittuja venevajoja. No, Kokkola Cupissa käy paljon väkeä. Kahvila Saha on viihtyisä. Siitä heille olikin jo vinkattu. Lapsiperheille ei ole paljoa lisättävää.

Kysyn itseltäni, mikä saisi minut tulemaan lasten kanssa Kokkolaan, jos olisimme vaikkapa jyväskyläläinen perhe vailla kotimaan kesälomakohdetta. Rehellisesti? Ei mikään.

Näppärä sijainti ei riitä, eikä Toivosen eläinpuisto, vaikka se onkin meille kokkolalaisille mukava, jokakesäinen kohde. Me olemme kylläkin joskus valinneet yöpymispaikkoja niinkin vähän, kuin erityisen kivojen yleisten leikkipuistojen perusteella.

Niin kaupunkilaiset, kuin paikalliset kahvila- ja ravintolayrittäjätkin toivovat elävämpää kaupunkikulttuuria. Siihen tarvittaisiin myös ulkopaikkakuntalaista kulutusvoimaa. Ympärivuotisen kävijävirran takaisi vaikkapa kylpylähotelli tai Ikea. Suomen suurin ja makein leikkipuisto olisi kova lisävaltti.

Tai tehdään Kokkolasta Suomen piknikpääkaupunki. Hyvät kesäkohteemme, kuten Tankar, saisivat varmasti lisää kävijöitä samalla, mutta niiden varassa emme voi olettaa turismin kasvavan. Mitä kaupunki tekee esimerkiksi lobbatakseen paikalle toimijoita, joilla olisi merkittävä vaikutus Kokkolan turismiin? Brändityökään ei auta, jos konkreettisia houkuttimia ei ole.

Kirjoittaja perheineen on tänä kesänä pyrkinyt tutustumaan kotikaupunkiinsa turistin silmin, muttei välttämättä suosittelisi sitä tuttavilleen.

”Niin kaupunkilaiset, kuin paikalliset kahvila- ja ravintolayrittäjätkin toivovat elävämpää kaupunkikulttuuria.

#