tiistai 25.1.2022 | 18:54
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Manu Kerola on ikuistanut Polaroid-kuviinsa unohdettuja ja katoavia maisemia Kokkolasta – "Filmikasetille mahtuu vain kahdeksan kuvaa, joten otoksien suhteen täytyy olla valikoiva"

Maria Store
Ke 5.8.2020 klo 18:00

Manu Kerolaa viehättää Polaroid-kuvaamisessa jännitys ja kuvien jäljittelemätön estetiikkaa. Koskaan ei tarkalleen tiedä mitä kameran suljinpainikkeen painamisen jälkeen kamerasta ulos tulevalle Polaroid-filmille kehittyy.

Kerola innostui analogisesta kuvaamisesta tehdessään Harrbådan neito -lyhytelokuvaa vuonna 2017. Sen hän kuvasi 8 millimetrin mustavalkofilmille.

– Olen aina tykännyt valokuvaamisesta, mutta jonkinlainen digiähky tuli. Polaroid-kamerassa säätömahdollisuuksia ei juuri ole, eikä kuvia voi käsitellä jälkikäteen. Ja filmikasetille mahtuu vain kahdeksan kuvaa, joten otoksien suhteen täytyy olla valikoiva, hän kertoo.

Kerola valokuvaa 80-luvulla valmistetulla Polaroid SuperColor 635 CL -kameralla, jonka hän löysi käytettynä.

– Kuva tulee ulos saman tien ja kehittyy pimeässä paikassa noin 15 minuutissa. On aina jännä nähdä miten otos on onnistunut.

Kerola on tuonut Polaroid-kuviaan näyttelyyn kaupunginkirjastoon. Näyttelyssä on esillä niin alkuperäinen filmi kuin siitä tehty suurennos.

Kuvat hän on kuvannut pääasiassa työmatkansa varrella viime kesänä.

– Tykkään mennä aikaisin töihin ja huomasin, että aikaisin aamulla valo on paras Polaroid-kuvan ottamiselle. Kuvaamiseen tarvitaan valoa, mutta ei liikaa. Kesällä keskellä päivää otetut kuvat tahtovat palaa puhki.

Kerola on kierrellyt Kokkolaa ja kuvannut unohdettuja sekä katoavia kohteita. Osa kuvauskohteista on jo historiaa. Esimerkiksi Romu-Mattilan Villa Weikkolaa ei enää ole.

Pääasiassa Kerola on kuvannut näyttelyynsä rakennuksia, mutta löytyypä joukosta yksi lehmäkuvakin.

– Onhan sekin tavallaan katoava näky. Olen viettänyt lapsuuteni Vitsarissa ja siellä lehmät niityllä oli kesällä tavallinen näky. Nyt se näky keskustan lähellä on harvinainen.

Lehmäkuvalle on toinenkin syy. Pink Floydin Atom Heart Mother on Kerolan suosikkilevyjä ja sen kannessa poseeraa lehmä. Kerola halusi kuvata samanlaisen kuvan.

– Menin kamerani kanssa niityn laidalle ja lehmät tulivat uteliaina lähelle. Yksi kuitenkin luki ajatukseni, otti muutaman askeleen pois päin, pysähtyi ja katsoi taakse. Poseeraus oli yksi yhteen albumin kannen kanssa!

Kuvia Kerola on julkaissut Instragramissa @kokkolapolaroid-tilillä. Jossain vaiheessa heräsi ajatus näyttelystä, juhlavuotta viettävän kaupungin kunniaksi.

Näytillä on kymmenen kuvaa ja Kerola toteaa, että enemmänkin olisi mahtunut kirjaston ensimmäisen kerroksen näyttelytilaan. Hän oli suunnitellut näyttelyn kirjaston toiseen kerrokseen, jossa tilaa oli vähemmän. Näyttelyn piti avautua keväällä, mutta korona muutti suunnitelmat.

– Onneksi elokuulta löytyi peruutusaika.

Kokkola Polaroid -näyttely on esillä kaupunginkirjastossa 31. elokuuta saakka.

”Filmikasetille mahtuu vain kahdeksan kuvaa, joten otoksien suhteen täytyy olla valikoiva.

#