torstai 24.9.2020 | 17:21
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Ohjaaja Hamy Ramezanin elokuva Mehdipourin perheestä saa ensi-iltansa Kokkolan Kinojuhlilla: "Odotan, että saan näyttää Mehdipourit muille. He ovat tuoneet minulle niin pitkään iloa ja inspiraatiota."

Maria Store
Ke 9.9.2020 klo 14:00

Ohjaaja Hamy Ramezanin ensimmäisen pitkän elokuvan piti alunperin kuvastaa hyvin synkkää maailmaa ja maailmankatsomusta. Työn alla ollut elokuva kertoi hänen kokemuksistaan kaksi vuotta kestäneeltä pakomatkalta Iranista.

Ramezan pakeni kahdeksanvuotiaana vanhempiensa kanssa Iran-Irak -sotaa, ja päätyi Suomeen. Elokuvaa kirjoittaessaan Ramezan sanoo eksyneensä omiin traumoihinsa ja käyneensä pohjalla.

– Ajattelin pakomatkaa itsekkäästi omana traumana. Saman trauman on käynyt läpi niin moni muu, niin perheenjäsen kuin ulkopuolinenkin. Olin aina prosessoinut sitä omasta näkökulmasta ja ajatellut, että kenelläkään muulla ei ole tällaista.

Ramezan sanoo saaneensa paljon apua pohjalta ylös nousemiseen. Samalla katse kääntyi sodan kauheuksista muuhun ja syntyi aivan toisenlainen elokuva.

Ensilumi-elokuva kertoo Mehdipourin perheestä.
Elokuvayhtiö Aamu

Ensilumi kertoo yläkoulun aloittavasta Ramin Mehdipourista ja hänen perheestään. He ovat hakeneet turvapaikkaa Suomesta, mutta hakemus on hylätty.

Positiivisen elämänasenteensa ajamina Mehdipourit valittavat päätöksestä ja katsovat tulevaisuuteen samalla, kun elävät onnellista arkea Suomessa, nauttien kesästä kuten mikä tahansa perhe.

Ramezan korostaa, että elokuva ei ole tarina pakolaisista tai turvapaikanhakijoista, vaan ihmisistä.

– Moni kertoo tarinan mielessään jo pelkästään turvapaikanhakija-sanan kuultuaan. Osa ehkä odottaa pääsevänsä itkemään pakolaiskohtaloita elokuvaa katsoessaan, mutta siitä ei tässä ole kyse.

Ramezanilla on pakomatkastaan paljon myönteisiä muistoja. Hän muistaa kohdanneensa paljon hyviä ja auttavaisia ihmisiä.

– Oli ihanaa olla taiteilijana sen verran itsevarma, että pystyin kääntämään kameran sellaiseen kulmaan, ettei tarvinnut näyttää pahiksia tai kamalia asioita. Uutisia katsoessa ihmisistä ja ihmisyydestä välittyy kauhukuva, mutta se on hyvin pieni osa totuutta. En muista yhtäkään pahista pakomatkan varrelta.

Oman pojan syntymän myötä Ramezan pystyi myös samaistumaan omiin vanhempiinsa.

– Tajusin kuinka paljon isän juhlat, vitsit ja hilpeys sekä äidin tasapaino meille antoivat. Matka ja kriisitilanne vahvistivat meidän perhettämme. En ymmärrä, miten he pystyivät siihen. He olivat hirveän nuoria.

Ensilumi on Hamy Ramezanin ensimmäinen pitkä elokuva.
Elokuvayhtiö Aamu

Ensilumi saa Suomen ensi-iltansa tulevana lauantaina Kokkolan Kinojuhlilla.

– Odotan, että saan näyttää Mehdipourit muille. He ovat tuoneet minulle niin pitkään iloa ja inspiraatiota. On ihana nähdä, miten muut reagoivat heihin. Kokkola on kiehtonut minua pitkään. On mahtavaa päästä sinne.

Laajemmassa levityksessä elokuva on lokakuussa. Ramezan toivoo, että yleisö löytää elokuvan koronapandemian keskellä. Tai ainakin, että se kestäisi aikaa sen verran, että se löydetään myöhemmin, kun tilanne on toivottavasti rauhoittunut.

– Minulle tekijänä valkokangas merkitsee yhteyttä muihin ihmisiin.

Laatuelokuvia ja musiikkia

Kolmannet Kinojuhlat järjestetään 11.-13. syyskuuta. Poikkeusjärjestelyin elokuvista päästään nauttimaan tänäkin vuonna.

Työväentalon saliin ja Bio Rexin saliin otetaan väljästi väkeä ja iltatapahtumat on turvallisuussyistä siirretty ulkotiloihin Kahvila Sahan pihapiiriin.

Luvassa on esimerkiksi suomifilmeistä tuttujen sävelmien yhteiskaraokea Olavi Uusivirran johdolla. Usherin talon häviö -mykkäelokuva vuodelta 1928 nähdään Radiopuhelimet-yhtyeen säestämänä. Kinokonsertti järjestetään yhteistyössä elokuvakerho Kokkolan Cineman kanssa. Kinojuhlilla järjestetään myös Arpan levynjulkkarit.

Uudet elokuvansa tuovat näytille palkitut dokumentaristit Virpi Suutari ja Elina Talvensaari. Suutarilta nähdään Alvar ja Aino Aallosta kertovat Aalto-dokumentti ja Talvensaarelta Neiti Aika -dokumentti.

Teemamaa Ruotsista mukana on kaikkiaan kymmenen pitkää ja kaksi lyhytelokuvaa. Ohjelmistossa ovat esimerkiksi elokuvat Persona, Elämäni koirana, Eräs rakkaustarina ja Saamelaisveri. Lyhytelokuvia nähdään West Coast Billiardissa.

Liput ovat myynnissä Kokkolan Bio Rexin sivuilla.

Ensilumi

Suomen ensi-ilta Kokkolan Kinojuhlilla. Laajemmassa levityksessä elokuussa.

Elokuva on Hamy Ramezanin ohjaama ja Ramezanin ja Antti Rautavan käsikirjoittama.

Rooleissa nähdään Shahab Hosseini (Cannesin ja Berliinin filmijuhlilla palkittu iranilaisnäyttelijä), Aran-Sina Keshvari, Shabnam Ghorbani ja Laura Birn.

Elokuvan on tuottanut Elokuvayhtiö Aamu tuottajinaan Jussi Rantamäki ja Emilia Haukka.

#