lauantai 26.9.2020 | 00:56
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Järjestyksenvalvonta vaihtuu pikku hiljaa harrastuksesta ammattimaiseen toimintaan. Päivi Myllykangas sai naisille harvinaisen elinkeinoluvan ammatillisen toiminnan harjoittamiseen.

Outi Airola
Ke 9.9.2020 klo 17:00

Päivi Myllykangas on vetänyt kohta kymmenen vuotta Keski-Pohjanmaan Järjestyksenvalvojat -yhdistystä, mutta aikoo ajaa toiminnan alas loppuvuoden aikana.

– Olen tehnyt sitä vapaaehtoistyönä ilmaiseksi mutta mielelläni, koska turvallisuus on minulle sydämen asia. Tämä vuosi on kuitenkin viimeinen, sitten alan elinkeinoluvan puitteissa pyörittämään tätä toimintaa ammattimaisesti, kertoo Myllykangas.

Kaupungin 400-vuotisjuhlapäivänä Myllykangas takasi tapahtumien turvallisuutta kollegojensa kanssa. Taustalla on pitkä tie.

– Olen ollut kolmisenkymmentä vuotta tällä alalla ja kouluttanut myös järjestyksenvalvojia.

Kaikki käynnistyi aikanaan, kun Suomi alkoi kouluttaa täydennyspoliiseja. Sittemmin Myllykangas on hankkinut kannuksia myös nuoriso- ja lastensuojelutyössä ja toiminut yhteisöpedagogina.

– Tällä hetkellä menossa ovat oikeuspsykologian opinnot.

Yksityinen turvallisuusala on kasvanut Suomessa noin 5-10 prosentin vuosivauhdilla koko 2000-luvun ajan. Alalla liikkuu jo noin 700 miljoonan euron bisnes – muutama vuosi sitten summa oli sama kuin poliisin määräraha Suomessa. Myös lakimuutokset ovat kasvattaneet alaa.

– Laki järjestyksenvalvonnan uudistuksesta tuli voimaan jo muutama vuosi sitten. Se tarkoittaa sitä, että koulutus on laajentunut ja toiminta on muuttunut luvanvaraiseksi, sanoo Myllykangas.

Myllykangas on suorittanut elinkeinolupaan tarvittavat tutkinnot, joten hänen yrityksellään on oikeus toimia virallisena järjestyksenvalvojana siellä, missä sitä vaaditaan.

– Järjestyksenvalvoja voidaan asettaa Kelalle, te-toimistoon, kouluihin, myös poliisin ja rajavartiolaitoksen avuksi.

Toki vielä löytyy tilanteita, joissa järjestyksenvalvojana voi toimia entiseen tapaan.

– Ilman elinkeinolupaa voi toimia yleisissä tilaisuuksissa, kuten konserteissa. Silloinkin taustalle tarvitaan toiminimi tai yhdistys, tietää Myllykangas.

1.9.2020 oli Myllykankaalle tärkeä päivämäärä. Tuolloin poliisihallinto myönsi hänelle turvallisuusalan elinkeinoluvan.

– Tällä alalla ei ole juuri naisia elinkeinoluvan haltijoina, joten se tuntuu hyvältä.

Myllykankaasta on hyvä, että turvallisuuteen kiinnitetään nyt entistä enemmän huomiota.

– Järjestyksenvalvonnan kysyntä on lisääntynyt, mutta samalla ala on muuttunut vaativammaksi, sanoo omaa Tunne ja Taito-yritystään luotsaava Myllykangas.

”Ilman elinkeinolupaa voi toimia ainoastaan yleisissä tilaisuuksissa, kuten konserteissa.

Turvallisuusalan elinkeinolupa

*Lupaprosessi edellyttää luotettavan, rehellisen ja henkilökohtaisilta ominaisuuksiltaan tehtävään sopivan henkilön

*Riittävä koulutus, kuten turvallisuusalan erikoistutkinto

*Toimintaa voi harjoittaa vain yrityksen kautta

#