lauantai 26.9.2020 | 03:22
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Meripuiston remontti on loppusuoralla – Uusi valotaideteos komeilee jo puistossa

Maria Store
Ke 16.9.2020 klo 10:25 | päivitetty ke 10:27

Kokkolan juhlavuoden kunniaksi kaupunkiin on tuotu valotaidetta ja kohdevaloja. Suntin varrella valaistuja kohteita ovat esimerkiksi pohjapato, Eskonsaaren majakka, Englanninpuiston poppeli ja Terijoensalava kaupungintalon takana.

Viimeisimpänä on valmistunut Meripuiston valotaideteos, joka hehkuu illan hämärtyessä eri väreissä. Teos on kaupungin vihersuunnittelun suunnittelema, mutta sen on toteuttanut ulkopuolinen tekijä.

– Meripuiston tematiikka punoutuu mereen, jäähän, avaruuteen ja muinaistuliin ja mytologiaan. Nämä kaikki innoittivat keksimään puistoon jotain uniikkia. Juhlapaikan kiveys on sommiteltu galaksin muotoon ja valot kuvastavat galaksin keskusta ja värivaihtelua. Valoteosta voi ohjelmoida vähän samaan tyyliin kuin Suntin suihkulähteitä. Pienet maavalot ovat kuin tähtiä galaksissa, selvittää kaupunginpuutarhuri Sini Sangi.

Onko kaupungilla suunnitteilla lisää valotaideteoksia tai kohdevalaistuksia?

– Meillä toimii kaupungilla ihana valotiimi, jonka käsialaa ovat nämä viime vuosina tulleet valoteokset. Valotiimi jatkaa toimintaa ja ottaa mieluusti uusia ideoita vastaan. Kaikenlaista kivaa on tulossa, vinkkaa Sangi.

Valotaideteos on pienellä niemellä, joka aukeaa merelle päin. Alueelle tulee myös pöytäryhmiä, grillipaikkoja, joista yksi on isompi ja sen ympärille mahtuu jopa viisikymmentä henkeä.

Niemen kärkeen on asennettu puinen laituri, jonne on esteetön kulku. Juhlapaikaksi kutsuttu alue on ainut isompi projekti, joka remontin läpikäyneessä Meripuistossa on enää kesken.

– Puiston avajaiset piti olla 4. syyskuuta, mutta kun ne siirrettiin ensi vuodelle, huokaistiin vähän. Nyt voimme tehdä työt loppuun rauhassa. Parhaillaan tehdään kivetystöitä. Nurmikot viimeistellään ja istutuksia, puita ja pensaita tulee vielä puistoon.

Istutukset luovat niin näkösuojaa asuntomessualueelle päin, mutta myös tuulensuojaa ja viihtyisyyttä.

Leikkipaikan yhteyteen on tullut kupolimainen planetaario.
Maria Store

Planetaarion sisällä voi ihailla tähtikuvioita.
Maria Store

Kesän aikana leikkipaikan yhteyteen on tuotu kupolimainen planetaario, jonka päälle voi kiivetä ja jonka alla voi ihastella kattoon maalattua tähtitaivasta.

Puistossa on jo tehty myös maaston muotoilua. Keskellä puistoa on nyt kraatterimainen keinonurmialue.

– Sitä voi hyödyntää esimerkiksi pallopeleissä, esityksien järjestämisessä tai vain oleskeluun.

Viime vuoden puolella Meripuisto sai jo ulkokuntosalin. Skeittipaikan yhteyteen tuli street workout -telineitä.

– Puistoon tehtiin myös uusia käytäviä ja sillä tavalla sinne saatiin vähän kuntoraittiakin.

Frisbeegolfrata uudistui käyttäjien toiveesta ja se on nyt hieman pienempi.

Muutamia tavaratoimituksia odotellaan vielä ja mahdollisesti ne asennetaan vasta keväällä.

– Leikkipaikan yhteyteen tulevien piknik-pöytien toimitus myöhästyi. Rannalle on tulossa pari riippumattoa lököttelypaikoiksi.

Lentopallokentät tehdään rannalle vielä syksyn aikana. Ensi vuonna Meripuistossa ei ole tarkoitus tehdä enää suurempaa remonttia.

Keskellä puistoa on kraatterimainen keinonurmialue.
Maria Store

Street workout -telineet ovat skeittipaikan yhteydessä.
Maria Store

Kuntosali valmistui Meripuistoon ensimmäisenä.
Maria Store

Vielä puiston suunnittelusta vastanneet Sangi ja vihersuunnittelija Nina Mamia haluaisivat puiston ”portiksi” puisen keinun, jossa voisi istuskella ja katsella merta. Keinulla olisi valaistu kehys, jossa näkyy Kokkola-teksti. Tavoitteena on saada kohteesta some-ystävällinen kuvauspaikka.

– Meillä on omasta mielestä siihen tosi hyvä idea, mutta valmistajaa sille ei ole vielä löytynyt. Tänä vuonna keinua ei puistoon ainakaan vielä tule.

”Valotiimi jatkaa toimintaa ja ottaa mieluusti uusia ideoita vastaan.

#