torstai 24.9.2020 | 17:14
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Gubbe tuo nuoria ja ikäihmisiä yhteen – Satu Honkaluoma käy viikottain kävelyllä Elina Korinin kanssa

Maria Store
Ke 16.9.2020 klo 14:20

Sandra Lounamaan isoäiti oli asunut yksin lähes 20 vuoden ajan miehensä kuoltua. Lounamaa perheineen mietti usein, miten saisivat nopeasti ja vaivatta apua läheiselleen, sillä he itse asuivat kaukana.

– He tuumivat, että pitäisi olla palvelu, josta voisi matalalla kynnyksellä tilata ihmisen säännöllisesti käymään läheisen luona, myös muuten kuin hoidollista toimenpiteitä tekemässä. Olen itse tehnyt vanhustyötä ja huomannut, että juuri tällainen ennaltaehkäisevä palvelu puuttuu, kertoo Meri-Tuuli Laaksonen.

Niin syntyi vanhuspalveluiden startup Gubbe, joka on tämän vuoden aikana laajentanut toimintaansa myös Kokkolaan.

– Tyypillinen tilanne on, että omainen asuu pääkaupunkiseudulla ja hänellä on huoli pienemmällä paikkakunnalla asuvasta läheisestä, selvittää Laaksonen, joka perusti Gubben yhdessä Lounamaan kanssa vuonna 2018.

Gubben kautta läheiset voivat tilata jonkun käymään säännöllisesti ikäihmisen luona. Pääsääntöisesti Gubben työntekijät ovat nuoria opiskelijoita, jotka saavat tätä kautta hieman lisätienestiä.

Ikäihmisille etsitään sopiva nuori kaveriksi ja sama luottohenkilö käy tämän luona kerran viikossa vakioaikaan.

– He tekevät käynnillä asioita, jotka ovat ikäihmiselle mieleisiä, esimerkiksi ulkoilevat, laittavat ruokaa tai lukevat päivän lehteä.

Yksi tällainen Gubbe on Centria-ammattikorkeakoulussa opiskeleva Satu Honkaluoma. Hän näki Facebookissa ilmoituksen toiminnasta, päätti hakea ja sai homman haastattelun jälkeen. Kaveria tarvitseva ikäihminen löytyi pian sen jälkeen.

Honkaluoma käy säännöllisesti Elina Korinin luona. He käyvät kävelylenkeillä kaupunkikeskustassa ja sateen sattuessa tekevät tuolijumppaa sisätiloissa.

– Hän oli toivonut ulkoiluseuraa ja minä halusin auttaa turvallisessa ulkoilussa. Olimme siis hyvä ”mätsi”! Koronan takia toiminta oli hetken tauolla, mutta nyt olemme jatkaneet, Honkaluoma kertoo.

Honkaluoma opiskelee terveydenhoitajaksi.

– Kokemusta ei vaadittu, mutta se on varmasti ollut hyödyksi!

Honkaluoma saa työstään palkkaa, mutta ei pidä käyntejä kuitenkaan työnä.

– Saan niistä hyvän mielen. Ennen viime käyntiä emme olleet nähneet hetkeen ja hän totesi käyntini olleen paras päivä pitkään aikaan. Päivitän kuulumiset Gubbe-sovellukseen myös kauempana asuville läheisille ja ilahduttaa, kun saan heiltäkin hyvää palautetta.

Tällä hetkellä Gubben rekisterissä on 4 000 työntekijää.

– Tavoitteenakaan ei ole, että kaikki pääsevät tekemään työtä, vaan vain parhaiten työhön soveltuvat eli meidän kriteerit ja asiakkaan toiveet täyttävät pääsevät Gubbeiksi, kertoo Laaksonen.

Laaksonen on yllättynyt työstä kiinnostuneiden määrästä.

– Nuoret haluavat tehdä merkityksellistä työtä. Vanhustyötä opettaneena on hienoa nähdä nuorten innostuvan tästä monesti epätrendikkäänä pidetystä työstä.

Alaikäraja työntekijöille on 16 vuotta, mutta yläikärajaa ei ole. Pääosa työntekijöistä on kuitenkin nuoria, jotka tekevät työtä esimerkiksi opiskelujen ohella.

– Rekrytointi on tarkkaa ja koska valinnanvaraa on niin paljon, voimme valita sieltä parhaat tyypit. Asiakkaalta tulee toive, millaisen tyypin he haluavat kaveriksi ja siihen toiveeseen pyrimme vastaamaan.

Korona pakotti toiminnan tauolle keväällä, mutta kesän aikana normaalia toimintaa käynnistettiin uudelleen.

– Toimimme tietenkin turvallisesti ja maskit ovat olleet päällä. Ulkoilukäynnit ovat tärkeitä. Monen ikäihmisen fyysinen kunto on rappeutunut koronan aikana, joten on tärkeää, että he pääsisivät liikkumaan.

”Vanhustyötä opettaneena on hienoa nähdä nuorten innostuvan tästä monesti epätrendikkäänä pidetystä työstä.

#