keskiviikko 25.11.2020 | 03:36
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Keskuskenttä asunnoiksi – Valtuusto päätti hybridiareenan käynnistämisestä, jalkapallo lähtee keskuskentältä

Outi Airola
Ke 30.9.2020 klo 10:35

Kokkolan valtuusto päätti maanantaina perustaa yhtiön, joka ryhtyy toteuttamaan hybridiareenaa Kokkolaan. Päätös on myös kaupunkikuvallisesti historiallinen: vanha keskuskenttä häviää. Vielä ei puhuttu kustannuksista tai areenasta tarkemmin – ne tuodaan valtuuston pöytään erikseen. Se on kuitenkin varmaa, että jalkapallo siirtyy keskuskentältä tulevalle areenalle ja keskuskentän paikalle nousee asuntoja.

Valtuutettu Pentti Haimakainen (kok.) ei ollut valmis niittaamaan vielä jalkapallon kohtaloa, vaan teki esityksen, jossa jalkapallo olisi voinut myös jäädä keskuskentälle.

–  Perusteena oli se, että jos valtuusto tekee areenalle perälaudan vaikka 42 miljoonaan euroon ja kustannusarvio nouseekin isommaksi, tällöin jäisi vielä mahdollisuus kehittää jalkapallon olosuhteet keskuskentälle. Nyt tämä mahdollisuus poistui, harmittelee valtuutettu.

Haimakaisen esitys hävisi äänin 16-27. Myös Sakari Ruisaho (sd.) esitti ohjausryhmää, joka voisi seurata alueen suunnittelua – se olisi koottu kaupungin virkamiehistä ja päättäjistä. Tämäkin esitys hävisi numeroin 16-27. Kaikkinensa valtuusto oli yksimielinen siitä, että urheiluhalli on tullut tiensä päähän ja jääurheilu tarvitsee lisää tilaa. Hybridin hinta jää myöhemmin päätettäväksi.

Keskuskentän ideointi on jo alkanut. Hommaan on otettu mukaan lähikortteleiden asukkaat ja työskentely käynnistyi jo viime vuoden puolella.

– Meillä on tämän työn pohjalta kolme ideasuunnitelmaa, joissa kaikissa on karkeasti 250 asuntoa, kertoo kaavoitusarkkitehti Jenny Jungar.

Toteutukseen ei suoriltaan ole päätymässä yksikään vaihtoehto, mutta tarkoitus oli hahmotella malli, joka huomioisi lähiseudun asukkaiden toiveet ja tarpeet.

– Suunnittelu oli avointa kaikille, liikkeelle lähdettiin tyhjästä paperista. Eniten kannatusta sai malli, jossa korkeammat rakennusmassat sijoittuvat korttelin keskelle, reunoille tulee viher- ja puistoalueita.

Nyt, kun valtuusto hyväksyi keskuskentän myynnin asuntotuotantoon, käynnistyy asemakaavatyö ja alueen lopullinen suunnittelu.

– Alueelle halutaan monimuotoista asumista, jossa on asuntoja myös perheille. Nyt otetaan parhaat ideat käyttöön ja käynnistetään suunnittelu. Kaikkinensa toteutukseen menee varmasti vuosia, huomauttaa Jungar.

”...jäisi vielä se mahdollisuus, että jalkapallon olosuhteet kehitettäisiin keskuskentälle. Nyt tämä mahdollisuus poistui.

”Katettu, lämmin monitoimiareena on kannattava”

City-Kokkolan toiminnanjohtaja Kari Moilanen on seurannut kaupunkien areenoiden rakentumista jo vuosia. Hänellä on selvä kanta areena-asiaan.

– Katettu, lämmin monitoimiareena saadaan kannattavaksi, mutta kylmä, tuulinen ja talvella avonainen stadioni on todella haastava saada kannattavaksi.

Hänen arvioidensa mukaan Kokkola tarvitsee ison monitoimiareenan, johon mahtuu 15 000 ihmistä ja jolla on kokoa noin 20 000 neliötä.

– Tällöin messut, konferenssit ja konsertit tuovat maakunnan ulkopuolelta yöpyviä, maksavia asiakkaita koko kaupunkikeskustaan.

Hän lyö pöytään faktoja naapurikaupungista. Seinäjoella valtakunnalliset tapahtumat kuten Provinssi, Tangomarkkinat ja Vauhtiajot tuovat kaupunkiin 20-30 miljoonaa, myös vaihtuvat tapahtumat kuten puoluekokoukset näyttelevät miljoonaroolia.

– Tapahtumia on ympäri vuoden ja kauppiaat hyötyvät usean päivän tapahtumista.

Pelkkä jalkapallostadion saa väen liikkeelle vain yhdeksi päiväksi ja syömiset ja juomiset tapahtuvat vain stadionilla, tietää Moilanen.

– Stadionia ei saa kannattavaksi, esimerkiksi Vaasassa ja Seinäjoella stadionit ovat tällä hetkellä suurten haasteiden edessä.

Outi Airola

Kaupunginvaltuusto päätti:

Urheilu- ja tapahtumapuiston kehittäminen tehdään yhtiöpohjalta.

Yhtiön tehtävänä on toteuttaa alueelle hybridiareena ja jäähallin yhteyteen harjoitusjäähalli sekä kehittää aluetta liikunta- ja tapahtuma-alueena.

Nykyinen jäähalli siirretään perustettavaan yhtiöön.

Rahoitus- ja takauspäätökset tuodaan erikseen kaupunginvaltuuston päätettäväksi.

Nykyinen keskuskentän alue varataan pääasiassa asuntotuotantoon. Keskuskentästä saatavat myyntituotot sijoitetaan Urheilu- ja tapahtumapuiston kehittämiseen.

#