perjantai 30.10.2020 | 06:45
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Vuoden keskipohjalainen kylä on Kälviän Jokikylä – " Kylä on varmaan tämänkokoiseksi poikkeuksellisen virkeä"

Maria Store
Ke 14.10.2020 klo 10:45

62 talouden ja noin 130 asukkaan Kälviän Jokikylä on virkeä jokivarsikylä. Vuoden keskipohjalaiseksi kyläksi valittu Jokikylä on siten hassu, että sitä ei löydy kartalta eivätkä tienviitatkaan ohjaa sinne. Neljän pienen jokivarsikylän, Tuomaalan, Miekkojan, Nissin ja Lassilan, muodostama kylä on saanut nimensä Jokikylän koulupiiristä.

– Tämä on tyypillinen jokivarsikylä ja pitkästä aikaa tänä vuonna myös muuttovoittoinen. Vauvakin on kylälle syntynyt tänä vuonna. Se ei ole jokavuotista, sanoo kyläyhdistyksen puheenjohtaja Marko Kivelä.

Uudet asukkaat otetaan kylällä lämpimästi vastaan. Tulijoille lahjoitetaan selviytymispaketti, joka sisältää esimerkiksi villasukat kaikille perheenjäsenille ja suklaata. Kylälle syntyvän vauvan perhe saa pullakranssin ja kukkia.

Kylän keskuksena on kyläyhdistyksen ylläpitämä Jokikylätalo, vanha kansakoulu, jossa pyörivät esimerkiksi perhekahvila ja viikoittaiset bingo-illat.

Perhekahvila kerää paikalle parhaimmillaan yli kolmekymmentä henkeä ja bingo jopa 80.

Pihalta löytyy leikkikenttä ja Iloisen kyläteatterin teatterilava sekä rinnekatsomo. Kylätalon läheisyyteen on rakennettu terassi ja tulevaisuuden haaveena siintää yhteisöpuutarha.

Ikäinstituutin ja Eläkeliiton kanssa kyläyhdistys pyörittää etäjumppia. Ryhmäjumppaa kuvataan Jokikylätalolla ja se välitetään etäyhteyksinä koteihin.

– Kylä on varmaan tämänkokoiseksi poikkeuksellisen virkeä. Kylätalo aktivoi. Ison talon ylläpito maksaa ja sen eteen on pakko tehdä jotain.

Kylällä toimiva siivouspalvelu onkin kyläyhdistyksen selkäranka ja tuottaa tarpeeksi, jotta kylätaloa saadaan ylläpidettyä.

Ensimmäinen työntekijä aloitti kolmetoista vuotta sitten. Tällä hetkellä palkkalistoilla on kolme kuukausilakkaista ja yksi tuntipalkkainen siivoja.

#