perjantai 30.10.2020 | 06:32
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Laila Lampinen-Hietikon kolumni: Syvälle syksyyn

Laila Lampinen-Hietikko
Ke 14.10.2020 klo 10:45

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Syksy on vuodenajoista se, joka syvimmin liikuttaa sisintäni. Runoilijasieluni näkee syksyssä vahvaa symboliikkaa. Kesän riemut katkeavat kypsyneen sadon lailla äkkiä ja yllättäen. Kaikki vertautuu ihmisen elonkaareen ja sen nopeaan kulkuun.

Elokuun suloisina päivinä, kun lämpö on tehnyt pesän ihon alle, alkavat hämärtyvät illat ahdistaa. Kosteuden lisääntyessä ja kesäkukkien uupuessa, lähtee mieli taipumaan kohti hyväksymistä. Luopumista. Todeksi luopuminen tulee, kun siivoaa pihalta kesäkalusteet ja -kukkaset.

Hyvästely on haikeaa, mutta samalla voi kerrata kesän hetkiä, koota lyhteeksi ilon tuokioita ja muistojen satoa ja nauttia niitä sitten, kun on vilu ja pimeä.

Kesä on vuodenajoista se, johon lataamme suurimmat odotukset. Jos kaikki ei sujukaan niin kuin on tuumaillut, voi syksy tuntua kovin vastaiselta töytäreeltä ylittää.

Oma kesäni muutti suuresti luonnettaan, kun oikeasta jalkaterästäni tehtiin Tuhkimon sisarpuolen sirompaa mallia ja reissut muuttuivat lähimatkailuksi Soiten sairaspalveluiden eri toimipisteisiin. Silti voin summata kesäni onnistuneeksi, sillä siihen mahtuu monta iloa kimmeltävää tuokiota.

Silloin kun syksy saa synkeäksi, kannattaa kääriytyä vällyihin, sytyttää tunnelmatuikut ja avata mielen satolaarit heti. Kannattaa nostaa esille ne ilonlyhteet, jotka kesän valossa on onnistunut tallettamaan.

Sillä varmasti niitä on. Hetkiä, jolloin hykersit hyvää mieltä, ellet peräti pakahtunut onnesta. Useimmiten ne ovat pieniä pilkkeitä suuremmassa kuvassa, mutta kun pysähtyy miettimään, ne löytyvät kyllä. Ja niiden voimalla jaksat vaikeankin yli.

Jaksat ottaa vastaan syksyn sellaisena kuin se tulee, nauttia maiseman väreistä ja ikkunoille syttyvistä valoista. Iloita siitä, että aurinkoarmas jaksaa vielä vetää leukoja horisontin yli taivaalle, joka on yhtaikaa kuulas ja täyteläinen imiessään ruskan sävyjä pilvikumpujensa alareunoihin.

Jaksat iloita syksystä, joka sekin antaa osaltaan elonkaareen omat hetkensä, ainoat laatuaan.

Kirjoittaja on

kokkolalainen sanataiteilija.

#