tiistai 4.10.2022 | 19:19
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Calluna vai kanerva tai ehkäpä sittenkin skimmia? – Owe Salmela kannustaa valitsemaan talven istutuksiin rohkeasti erilaisia kasveja

Annika Tiitto
Ke 11.11.2020 klo 09:00

Mikä kasvi kestäisi hyvänä koko talven? Siinä kysymys, jonka Lindell Flowersin myymäläpäällikkö Owe Salmela saa kuulla usein.

Vastauskin on yhtä yksinkertainen: vain havupuut selviävät ulkosalla, kun pakkanen paukahtaa 20 asteeseen. Mutta syys- ja talvi-istutuksissa ei tarvitse kuitenkaan tyytyä pelkkiin havuihin.

– Ihmisten tulisi lähteä kokeilemaan erilaisia kasveja rohkeammin ja käyttää luovuutta. Talvi-istutukseen voi valita yhden kestävän kasvin ja sen ympärille erilaisia vaihdettavia kasveja, Salmela neuvoo.

Englannissa erittäin suosittu syklaami ei esimerkiksi kestä pakkasta, eikä marjakanervakaan siedä jatkuvaa jäätymistä ja sulamista, mutta niitä voi pitää istutuksessa alkusyksyn ja vaihtaa myöhemmin tilalle esimerkiksi callunat.

Marjakanerva on tyypillinen puolen kauden kasvi: se säilyy usein hyvänä jouluun saakka, mutta ei kestä alkuvuoden kovia pakkasia.
Annika Tiitto

Callunavalikoima laajenee vuosittain. Värit ja kasvutyylit vaihtelevat, mutta jokainen lajike on aivan yhtä helppo.
Annika Tiitto

Calluna eli aitokanerva onkin vuodesta toiseen ylivoimaisesti ostetuin syyskukka. Jos Salmela joutuisi valitsemaan callunan ja kellokanervan välillä, päätös olisi suorastaan helppo.

– Ehdottomasti calluna. Kun kellokanerva kuivuu, se karisee. Sellaista riesaa ei kannata itselleen ottaa.

Kranssit ovat aina muodissa

Kranssi on hyvin vanha symboli. Seppeleitä on löydetty esimerkiksi faaraoiden haudoista.

Aiemmin kranssi kuvasti auringon kiertokulkua, mutta nykyään sen ajatellaan kuvaavan ikuista elämää.

Tänä vuonna kapeat ja puolikkaat kranssit ovat muodikkaita.

Jos teet kranssin ulos, hyödynnä havuja ja puolukanvarpuja. Sisällä toimivat esimerkiksi mustikanvarvut, jalohavut ja eukalyptus.

Muista, että kranssin suunta on aina myötäpäivään eli solmi se vastapäivään, jolloin latvat kääntyvät luonnostaan myötäpäivään.

Kun kellokanerva aikoinaan tuli markkinoille, callunoita ei saanut vielä mistään. Nyt valikoima on kuitenkin laajempi kuin koskaan.

– Meillä on nyt pitkiä ja lämpimiä syksyjä, joiden ansiosta ulos voi laittaa sellaisiakin kasveja, jotka eivät olisi ennen siellä pärjänneet. 80-luvulla ei olisi ollut puhettakaan, että skimmian olisi voinut jättää ulos, Salmela muistelee.

Eikä kaikkien istutuksiin päätyvien kasvien oikeastaan edes tarvitse selvitä talvesta. Tänä vuonna suosiotaan kasvattanut hopealanka esimerkiksi näyttää aivan samalta sekä elävänä että kuolleena.

Suuret hopealangat ovat olleet tämän syksyn hitti. Taustalla skimmia, edessä callunoita ja marjakanerva.
Annika Tiitto

Kun kasvit on valittu, on makuasia, mitä muuta istutukseen laittaa. Jouluvalot sopivat miltei istutukseen kuin istutukseen, ja tänä vuonna trenditietoinen lisää sekaan esimerkiksi kuivuneita heiniä, kukkia tai karhunputkia.

Mutta pitääkö kausikasvit istuttaa muoviruukun kanssa vai ilman sitä?

– Ruukku täytyy tietysti ottaa pois: kasvi ei muuten voi hyödyntää vettä kunnolla.

Ja vettähän kasvit tarvitsevat niin kauan kuin on lämmintä.

Syyskauden kasvit saavat pian tehdä tilaa joulukukille.
Annika Tiitto

#