maanantai 10.5.2021 | 23:56
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Angela Aldebs tanssii pimeän inspiroimana vanhan bensa-aseman pihalla – Syyrialaistanssija käsittelee teoksessa pimeyden kokemuksia talvisessa Suomessa

Maria Store
To 12.11.2020 klo 09:25

Syyrialainen tanssija Angela Aldebs saapui Helsinkiin viime vuoden marraskuussa.

– Se oli shokki. En ollut koskaan kokenut sellaista pimeyttä. Silloin ei ollut luntakaan. Olin tosi väsynyt ja pimeys tuntui raskaalta. Tänä syksynä pimeyteen on ollut helpompi tottua.

Parin viikon ajan Kokkolassa työskennellyt Aldebs sanoo, että täällä pimeys tuntuu erilaiselta, koska ihmisiä on vähemmän.

– Helsingissä asun ihan keskustassa, jossa on paljon valoja ja ihmisiä. Täällä pimeys tuntuu rauhallisemmalta ja hiljaisemmalta.

Rauhaa ja hiljaisuutta Aldebs halusikin, kun lähti Syyriasta pois.

– Asuin hyvin ahtaasti asutussa Damaskoksessa, jossa ihmisiä on koko ajan ympärillä. Täällä minulla on enemmän aikaa omille ajatuksille. Toisaalta kaipaan myös sitä ihmispaljoutta, hän kertoo hymyillen.

Angela Aldebs.
Maria Store

Aldebs käsittelee Dark reflections -nykytanssiesityksessään pimeyden kokemuksia talvisessa Suomessa.

– Käsittelen myös sitä, miten pimeän aikana pitää tehdä itsensä näkyväksi heijastimien avulla. Pitää kertoa muille, että ”minä olen tässä”.

Esitys tutkii kuinka pimeys vaikuttaa Aldebsiin, joka tulee hyvin erilaisesta ympäristöstä, isosta kaupungista, jossa ei juuri koskaan ole mahdollista kokea luonnollista pimeää.

Aldebs pyrkii kääntämään kehonsa reaktioita pimeästä ja valosta liikkeeksi ja jakamaan tämän katsojien kanssa, käyttäen taskulamppuja ja heijastimia.

Esitys on reilun vartin mittainen.

Vanhan bensa-aseman Aldebs valitsi esityspaikaksi, koska se oli sopivasti keskellä kaupunkia.

– Voin myös hyödyntää valkoista seinää esityksessäni.

Aldebs saapui Kokkolaan Kokkolan Talvitanssien Kati Raatikaisen kutsumana. Festivaalit peruuntuivat, mutta jotain pienimuotoista haluttiin silti järjestää ja tapahtuma tarjosi Aldebsille residenssin.

– Olin heti valmis lähtemään, kun Kati tarjosi mahdollisuuden. Olin suunnitellut matkustelevani keväällä Suomessa, mutta sitten tuli korona ja muutti suunnitelmat. Olen innoissaan, että pääsen nyt näkemään muutakin kuin Helsingin.

Dark reflections 13. ja 14.11. klo 18 puretun bensa-aseman pihapiirissä (Pitkänsillankatu 29). Lyhyempi versio nähdään Kokkolan Jymyn näytöksessä 15.11. kahteen otteeseen.

Kokkolasta Aldebs palaa suoraan Helsinkiin, jossa hän on taiteilijaresidenssissä. Työ jatkuu siellä 3. joulukuuta ensi-iltansa Aleksanterin teatterissa saavan Siivoojat-esityksen parissa.

Esitys tarkastelee yhteiskunnan valtarakenteita siivoojana toimivien maahanmuuttajien perspektiivistä ja tutkii millaista liikekieltä siivoaminen herättää. Siivoojat on viimeinen osa European theatre collectiven Invisible Finland -trilogiaa, joka käsittelee sitä kuka saa Suomessa olla näyttämöllä ja kenen tarinoita teatterissa kerrotaan.

Syyriaan Angela Aldebs ei suunnittele palaavansa. Aldebs kertoo, että suurin osa hänen ikätovereistaan on myös lähtenyt ulkomaille töihin tai opiskelemaan.

– Ajattelen, että niin voimme auttaa kotimaatamme. Hankimme koulutuksen ja voimme sitten auttaa maan jälleenrakentamisessa.

Angela Aldebs

s. 1995 Damaskoksessa, Syyriassa

On tanssija, esiintyjä ja farmaseutti.

Hänellä on kandidaatin tutkinto tanssista syyrialaisesta The Higher Institute for Dramatic Arts - Dance Department koulusta (2014-2018) ja farmasian tutkinto Damaskoksen yliopistosta.

Tällä hetkellä Aldebs on taiteilijaresidenssissä Helsingissä. Hän on tehnyt yhteistyötä mm. Kansallisteatterin, Zodiakin ja Helsingin kaupunginteatterin kanssa.

#