keskiviikko 25.11.2020 | 04:59
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

”Olisi voinut vähän nostaa”. Kokkolalaiset ovat osin tyytyväisiä, osin tyytymättömiä veropäätökseen.

Outi Airola
Ke 18.11.2020 klo 13:00

Kokkolan kaupunginvaltuusto päätti eilen, että Kokkolan kuntaveroprosentti ei nouse ensi vuonna. Se pysyy edelleen lukemassa 21,50%. Kaupunkilaisia päätös jakaa – kuten jakoi valtuustoakin. Lähinnä vasemmisto ja vihreät kannattivat nostamista, mutta hävisivät äänin 15-27 ehdotuksen, jolla veroprosentti pysyy ennallaan. Ostoksilla liikkuva Jarmo Luomala pitää päätöstä hyvänä.

– Hyvä näin, ei olisi tarvinnutkaan nostaa. Se on riittävän korkealla tasolla jo tällä hetkellä, huomauttaa Luomala.

Sami Simpanen on toista mieltä.

– Olisi voinut kyllä nostaa. Jos sillä olisi saatu vältettyä kaupungin työntekijöiden lomautukset, se olisi kannattanut, tuumaa Simpanen.

Valtuustossa esiteltiin lukua, jonka mukaan verojen korotus 0,25 prosentilla olisi tuonut 1,8 miljoonan euron lisätulot kaupungille. Kaupungin henkilöstösäästöjen kokonaissumma on 2,5 miljoonaa euroa.

Tiistaina Kokkolan keskustasta ei löydy yhtään naispuolista ihmistä kommentoimaan veroprosentin tasoa. Niinpä kolmaskin haastateltava on mies, Sixten Sandström.

– Mielestäni veroprosenttia olisi pitänyt nostaa. Nyt kun tehtiin tällainen päätös, joudutaan kaupungin työntekijöitä lomauttamaan. Jos olisi nostettu, kaikki olisivat tasapuolisesti tukemassa kaupungin taloutta, sanoo Sandström.

Kokkolan kaupunki on tullut tunnetuksi maakuntakeskusten kovimpana verottajana. Se pysytteli vuosia tilastoissa kärjessä, mutta luovutti viime vuonna kyseenalaisen kärkipaikkansa Mikkelille.

”Se on riittävän korkealla tasolla jo tällä hetkellä.

#