keskiviikko 25.11.2020 | 05:02
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Tulta ja savua näyttelyssä – Tervahauta-valokuvanäyttely on Jan Björkin 53. näyttely

Maria Store
Ke 18.11.2020 klo 15:00

Vähän kuin kunnon rock’n roll -show, naureskelee Jan Björk kuvaillessaan viime vuoden kesänä kuvaamaansa tervanpolttotapahtumaa. No, ei ehkä kuitenkaan, mutta jotain samoja elementtejä tervanpoltossa on kuin joissakin rokkikonserteissakin.

– Tulta ja savua. Välillä aurinko pilkahteli liekkien välistä. Valokuvaamiseen piti keskittyä koko ajan toden teolla, sillä ei koskaan tiennyt milloin tulee kiinnostava tilanne eteen.

Björk oli haaveillut vuosikausia pääsevänsä kuvaamaan tervanpolttoa. Tapahtumassa häntä kiinnosti muun muassa sen historia ja merkitys Suomen taloudelle.

– Terva on ollut meille tärkeä kaupantekoväline.

Alavetelissä tervanpolttotapahtumia on järjestetty kymmenen vuoden välein ja ne ovat aikataulusyistä jääneet Björkiltä aiemmin väliin.

– Toissa kesänä vihdoin osui palaset kohdalleen! Sääkin oli loistava.

Björk halusi dokumentoida viikon kestävän tervanpolttoprosessin, savuavan miilun vartioimisesta, tulen sammuttamiseen ja tervanlaskuun.

Tuolta ajalta kertyi runsaasti materiaalia, niin tervahaudan poltosta kuin sen parissa työskentelevistä miehistä ja yleisöstä.

Tervanpolttotapahtuma järjestettiin Seljesissä Alaveteli-viikon aikana.

– Tiesin, että teen kuvilla jotain, mutta en lyönyt kirjaprojektia lukkoon, sillä olisi voinut käydä niin, että kaikki epäonnistuu. Keli olisi voinut olla surkea ja en välttämättä saisi tarpeeksi kuvia kirjaan.

Kaikki kuitenkin onnistui ja kirja toteutui. Tervahauta-kirjan Björk julkaisi kesällä. Tekstit siihen teki Alavetelin kotiseutuyhdistys.

Kirjan lisäksi Björk on koonnut kuvista valokuvanäyttelyn, joka on esillä Kokkolan kaupunginkirjaston aulassa 15. joulukuuta saakka. Näyttelyt ovat Björkille tärkeitä. Hänen mielestään valokuva on ”oikea” vasta sitten, kun se on saatu paperiseen muotoon.

– Minulle on tärkeä saada valokuvani esille.

Kirjassa on seitsemisenkymmentä kuvaa, näyttelyssä kaksitoista.

– Valitsin näyttelyyn sekä mustavalkoisia että värillisiä kuvia. Tekstejä näyttelyssä ei ole, ne jää kirjaan. Näyttely ja kirja tukevat toisiaan.

#