lauantai 16.1.2021 | 17:09
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Urheilu

Päättynyt vuosi oli jalkapalloilija Veera Koskelan läpimurtokausi: "Tavoitteet ovat pelata liigatasolla"

Lasse Gran
To 7.1.2021 klo 15:00

Nuoresta iästään huolimatta 17-vuotias Veera Koskela on kokenut futaaja.

– Aloitin 3-4-vuotiaana naapuritytön kanssa ja perässä tuli serkkuni. Molemmat lopettivat, mutta minä jäin, Veera toteaa.

Vuosi vuodelta harrastus on muuttunut vakavaksi leikiksi.

– Olin musiikkiluokalla 3–9. luokat ja soitin kontrabassoa. Pari vuotta sitten kontrabasso jäi. Olen liikuntapainotteisessa lukiossa, eikä ylimääräistä aikaa paljoa jää, Veera kertoo.

Viikkoannos on kohtuullisen haastava. Kolmena aamuna Jyrki Ojala vetää aamuharjoitukset. B-tyttöjä käskyttää 4-5 kertaa viikossa Mika Lindholm.

Päättynyt vuosi oli Veera Koskelan läpimurtokausi, mutta samalla vuosi 2019 oli haastava. Moni KPV:n tyttö, myös Veera Koskela, kahlasi läpi B:n SM-karsinnan, B:n SM:n ja Myranissa naisten Ykköstä.

Kausi alkoi 18. tammikuuta tyttöjen SM-karsinnalla. Väliin mahtui korona-peikko ja kausi päättyi Myranin paidassa Ykkösen ottelussa Oulussa 14. marraskuuta.

Koskela viimeisteli päätöskierroksella kauden neljännen maalinsa 18. ottelussa Ykkösessä. Kärjessä viihtyvä Koskela oli Myranin paras maalintekijä yhdessä Alyssa Talentin kanssa. Vastaavasti B-tytöissä syntyi kolmessatoista ottelussa kolme maalia.

– Minun vahvuuteni on nopeus ja fyysisyys, Veera arvioi.

– Tavoitteet ovat pelata liigatasolla ja sen jälkeen voi asettaa uusia tavoitteita. Nuoremmista on myös tulossa hyviä ikäluokkia -06 ja -07. Pitkäjänteisellä työllä ja panostuksella toivottavasti mennään KPV:n kanssa ylöspäin, Koskela toteaa.

Kokkolan seutu on vuosia toiminut naisjalkapalloilun oivana ponnahduslautana isompiin ympyröihin. Tukku nuoria on edennyt liigatasolle ja saanut harrastaa rakastamaansa lajia täyspäiväisesti. Viime maajoukkuekaudelta löytyy Helmareista tutut nimet Emmi Alanen, Olga Ahtinen ja Linda Nyman.

Uusia tuulia tyttö- ja naisjalkapalloiluun ei ole luvassa, mutta tuulen suunta on kääntynyt. Monta kysymysmerkkiä on ilmassa, jotka toivottavasti kääntyvät huutomerkeiksi.

KPV:lla on puheenjohtaja Jouko Vierimaan mukaan noin parisataa tyttöjunioria, kun poikapuolella lukumäärä on noin kolmesataa. Lippulaivana on tyttöjen vanhin ikäluokka T18, joka aloittaa kovatasoisen SM-karsinnan kuukauden kuluttua. Jokaisessa ikäluokassa löytyy Vihreältä joukkue. Myös naapuriseura GBK:lla on nuoremmissa ikäluokassa tyttöfutista.

Isona kysymyksenä monia hiertää naisten jalkapallo edustustasolla. Parhaimmillaan KF10, GBK ja Myran olivat maan eliittiä. Viime kauden päätteeksi Alavetelin ylpeys Myran teki raskaan päätöksen. Naisten Ykkösen paikasta luovuttiin ja Alavetelissä aletaan ottamaan uutta vauhtia naisten Kakkosesta. Myran tekee siten seuraa KF10:lle. Kolmosessa pelaavat puolestaan KPV ja GBK.

Tivolifutista, jossa ulkomaalaisvahvistuksia Afrikkaa ja Pohjois-Amerikkaa myöten, ei ainakaan tällä hetkellä olla jatkamassa. ”Oman kylän ja lähiseudun” tyttöihin halutaan panostaa.

Edustustasolla ei siten nähdä maan huippujoukkueita Naisten Liigasta tai Ykkösestä. Näkyvyydestä maan jalkapallokartalla vastaa KPV:n tyttöjen joukkue.

– Alavetelin yleisö oli loistava. Toivottavasti saadaan vastaavaa kannustusta helmikuussa Kokkolaan, Veera päättää.

”Pitkäjänteisellä työllä ja panostuksella toivottavasti mennään KPV:n kanssa ylöspäin.

Veera Koskela

Ikä: 17 vuotta

Opiskelee: lukion toista vuotta

Seurat: KPV ja yhteistyöseura Myran, hyökkääjä

#