lauantai 16.1.2021 | 16:22
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Kokkola TV kertoi aikansa ilmiöistä – Kanavan isä Seppo Pulkkinen muistelee vuosia lämmöllä, vaikka vastoinkäymisiäkin riitti

Sini Sulkakoski
To 7.1.2021 klo 13:30 | päivitetty pe 15:24

Alun perin Seppo Pulkkisen oli tarkoitus jäädä vaatetusalalle töihin. Pitkään siltä näyttikin, mutta toisin kuitenkin kävi.

– Kun valmistuin koulusta 1970, menin suoraan SOK:n vaatetehtaalle töihin. Hieman sen jälkeen kävin yrittäjäopiston Kauhavalla, jolloin syntyi vähitellen ajatus omasta vaatetustehtaasta.

Vuonna 1979 Pulkkinen perustikin oman vaatetusyrityksen, joka työllisti 30 ihmistä. Kun viisi vuotta oli kulunut, Pulkkinen sai ostotarjouksen firmastaan ja myi sen pois.

– Sopimuksessa olimme sopineet kohdallani kilpailukiellosta, jonka vuoksi viiteen vuoteen en saanut tehdä enää vastaavanlaisia töitä alueellamme. Silloin oli mietittävä, että mitä sitä sitten tekisikään seuraavaksi.

Paikallis-tv:t olivat vähitellen alkaneet yleistymään eri paikkakunnilla. Videokuvaamista harrastanut Pulkkinen pohti, että sehän voisi olla hänen alansa ja Kokkola TV näkikin päivänvalon vuonna 1987. Vastustus paikallis-tv:n tulemiseen alueelle oli Pulkkisen mukaan kuitenkin melko kova.

– Ihmiset eivät vastustaneet, mutta silloiset mediat kokivat Kokkola TV:n uhaksi. Puhelinlaitos suostui vuokraamaan tarvittavat kaapelit, mutta hinnat niille olivat kuitenkin ihan kohtuuttomat.

Pulkkinen ei halua kertoa näistä asioista pahuuttaan vaan pikemminkin sen takia, koska jotkut kokivat Pulkkisen paikallis-tv:n olevan helppo ja tuottava rahasampo.

– Ei näistä kahnauksista ole kuitenkaan jäänyt mitään hampaankoloon, mutta haluan kertoa näistä sen takia koska ne kuuluvat kuitenkin Kokkola TV:n historiaan sekä silloiseen kilpailutilanteeseen.

Kokkola-lehden uutisointia Kokkola TV:stä vuodelta 1993.

Kokkola TV:n nopea tiedonvälitys ja omintakeinen tyyli viehätti kuitenkin katsojia. Parhaimmillaan Kokkola TV työllisti viisi henkilöä, ja Suomen Gallupin tekemän tutkimuksen mukaan Kokkola TV oli Suomen katsotuin paikallistelevisio. Kokkola TV:n studio sijaitsi Mesilän teollisuusalueella, jonne Pulkkinen oli aikaisemmin rakennuttanut tehdashallin.

Laman tullessa Kokkola TV loppui taloudellisista ja tuotannollisista syistä.

– 1993 siirryin sitten tekemään ohjelmia Mainostelevisiolle, Ylelle, PTV:lle ja sekä mainosvideoita yrityksille. Aikaa uusien työnantajien leivissä kului, kunnes vuonna 2006 TV7:lta soitettiin Pulkkiselle ja kyseltiin hänen silloista työtilannettaan.

– Kajaanissa oli tulossa hengellinen tilaisuus, jonka videokuvaaja oli sairastunut. Minulta kysyttiin, pääsisinkö korvaamaan häntä sinne. Pääsinhän minä, ja siitä lähtien olen työskennellyt TV7:lle.

Pulkkinen on lisännyt vähitellen Kokkola TV:n vanhoja pätkiä Youtubeen kaikkien muisteltaviksi.

– Nyt kun niitä on saatu pikkuhiljaa siirrettyä sähköiseen muotoon niin jotenkin haluan, että ne ovat kaikkien saatavilla. Ovathan ne lähihistoriaa parhaillaan.

Pulkkisen jakamissa videoissa on otteita esimerkiksi Kokkolan lyseon palosta, paljon katsojia kerännyt pätkä ”Yö Kokkolan poliisin mukana 13.10.1989”, sekä erilaisia silloiseen ajanhenkeen kuuluvia tapahtumia ja ilmiöitä.

Suurin osa Kokkola TV:n tallenteista on arkistoitu Kansallisarkistoon, jonne on kerätty isoimpien paikallistelevisioiden tekemiä materiaaleja.

– Kansallisarkistossa on tallessa noin 300-400 ohjelmaa, jotka olen tehnyt. Ja olen onnellinen, että olen saanut tehdä ne kaikki.

///8.1. klo 15.25 Lisätty videoita ja poistettu niiden tilalta muutama tekstin lomaan upotettu kuva.

”Ihmiset eivät vastustaneet, mutta silloiset mediat kokivat Kokkola TV:n uhaksi.

”Kokkola TV:n nopea tiedonvälitys ja omintakeinen tyyli viehätti kuitenkin katsojia.

#