lauantai 16.1.2021 | 16:27
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Asuntokauppa vilkastui Kokkolassa: "Viime vuosi oli viiteen-kuuteen vuoteen paras vuotemme – ihan yllättävän hyvä"

Outi Airola
Ke 13.1.2021 klo 14:35

Kiinteistömaailman vuositiedote kertoo yllättävän tosiasian: Viime vuonna lyötiin ennätyksiä, vaikka elettiin koronavuotta ja homma tyssäsi koronan alkuvaiheessa täysin.

– Kevään koronakuukausina kauppamäärät laskivat koko toimialalla jopa kolmanneksen, mutta nousivat syksyllä monin paikoin selkeisiin kasvulukuihin. Kiinteistömaailman myymien asuntojen arvo nousi koko vuoden osalta noin 3 %, kertoo tiedote.

Firma teki siis edellisvuotta paremman tuloksen, kuten moni muukin. OC Kiinteistövälitys Kokkola koki saman kehityksen.

– Viime vuosi oli viiteen-kuuteen vuoteen paras vuotemme – ihan yllättävän hyvä, kertoo kiinteistövälittäjä Harri Palokas.

Hän on pohtinut monen muun ohella sitä, miksi näin on.

– Ihmiset ovat olleet enemmän kotona ja on ollut aikaa pohtia asumisen tarpeita. Meillä esimerkiksi Kuusamon loma-asuntoja on myyty ihan liukuhihnalta ja Kokkolassa kesämökkikauppa on ollut yllättävän suurta. Kaikentyyppiset asunnot menevät nyt, mutta varsinaisia hittejä ovat olleet ehkä omakotitalot, sanoo Palokas.

Trendi tuntuu olevan sama joka puolella. Myyntijohtaja Johanna Lakanen OP KotiPohjanmaasta kertoo samansuuntaista tarinaa.

– Kokkolassa käy nyt kauppa. Parhaiten menevät omakotitalot, 2000-luvun talot ja uudemmat omakotitalot – niistä on ihan pulaa, kertoo Lakanen.

Toki vanhemmatkin talot kiinnostavat.

– Kyllä, niissä on vain tehtävä hinnoittelu siten, että remonttitarpeet huomioidaan hinnassa. Mutta – aika on sellainen, että omakotitaloja ihmiset nyt hakevat.

Kiinteistömaailman tutkimus osoittaa, että vapaa-ajan asuntojen kauppa kasvoi viime vuonna yli 30 prosenttia edellisvuoteen verrattuna. Toinen selvä muutos on asuntokaupan nopeutuminen eli keskimääräisten myyntiaikojen lyheneminen. Alkuvuosi 2021 näyttää hyvältä jo nyt.

– Verkkopalvelun kävijämäärien selkeä kasvu sekä myyjä- että ostajapuolella ennakoi kaupan jatkuvan vilkkaana. Kohteiden hakuja ja yhteydenottopyyntöjä tehdään aktiivisesti, kertoo toimitusjohtaja Risto Kyhälä Kiinteistömaailmasta.

”...varsinaisia hittejä ovat olleet ehkä omakotitalot.

#