lauantai 16.1.2021 | 17:35
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Kokkolalaiset lapset ja nuoret pääsevät vielä tammikuun aikana harrastamaan koulupäivän yhteydessä: "Viimeistään helmikuussa toiminta pyörii täydellä teholla"

Maria Store
Ke 13.1.2021 klo 17:00

Harrastamisen Suomen malli Kokkolassa -hankkeen kautta pyritään kevätlukukaudella toteuttamaan jopa 40 eri harrastusta taiteen, kulttuurin ja liikunnan saralla.

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto myönsi Kokkolan kaupungille toimintaan 132 000 euroa valtionavustusta.

–  Summa on juuri se mitä haimme. Nyt tehdään kovasti töitä, että homma saadaan pyörimään tammikuun aikana. Viimeistään helmikuussa toiminta pyörii täydellä teholla, kertoo Lapsiystävällinen kunta -koordinaattori Sanna Immonen.

Kokkolan kaupungin lisäksi harrastustoimintaa järjestävät urheiluseurat, järjestöt ja muut organisaatiot. Seurojen ja järjestöjen kiinnostusta kartoitettiin viime vuonna ja tuolloin kolmisenkymmentä tahoa oli asiasta innostunut.

– Nyt varmistetaan ketkä ovat mukana. Samalla selvitetään miten koulujen tilat taipuvat toimintaan ja jos eivät taivu, niin selvitetään onko lähellä muuta sopivaa tilaa.

Kokkolan kaupungin sivistystoimi hakee kolmea harrastustoiminnan ohjaajaa paitsi ohjaamaan harrastustoimintaa myös koordinoimaan sitä.

Toimintaa järjestetään ennen tai jälkeen koulupäivän, mutta myös koulupäivän aikana.

– Tarkoitus on, että ohjaajat tekevät koulupäivän aikana ns. etsivää harrastustoimintaa eli auttavat lapsia ja nuoria löytämään sen oman mieluisan harrastuksen, jos sitä ei ole jo löytynyt. Samalla lisätään turvallisia aikuisia koulun arkeen.

Harrastustarjonta on kehitetty lasten ja nuorten toiveiden pohjalta. Lapset ja nuoret toivoivat loppuvuodesta järjestetyssä kyselyssä esimerkiksi monen lajin liikuntakerhoa, sirkusta, parkouria, jalkapalloa ja kiipeilyä sekä kädentaitoja, piirtämistä ja muovailua.

– Vanhempien kannattaa pitää Wilmaa silmällä, sillä siellä tiedotetaan lähiaikoina jokaisen koulun harrastusmahdollisuuksista. Osa toiminnasta saattaa vaatia ilmoittautumisen.

Kaikkea toivottua toimintaa ei voi järjestää talvella, esimerkiksi paljon toivottua skeittausta ja skuuttausta päästään järjestämään vasta keväämmällä.

– Harrastustarjonnassa tulee olemaan vaihtelua.

Suomen malli aloitetaan pilottijaksolla joka kestää viisi kuukautta (tammi-toukokuu 2021).

– Samalla mietimme miten saamme pilottimallin juurrutettua niin, että saamme järjestettyä toimintaa syksylläkin.

Immonen huomauttaa myös, että pandemiatilanne saattaa muuttaa suunnitelmia.

– Tällä hetkellä pyritään kuitenkin siihen, että toiminta saadaan käyntiin. Harrastustoimintaan osallistuu aina vain tietyn koulun oppilaat.

Valtionavustus ei tällä hetkellä mahdollista varojen käyttöä oppilaskuljetuksiin paikasta toiseen.

– Siitä on laitettu palautetta ja toivottavasti se on tulevaisuudessa mahdollista. Keilailu oli esimerkiksi monen toiveissa ja sitä ei ole välttämättä mahdollista koulujen tiloissa järjestää, joten oppilaita pitäisi kuljettaa Kokkolaan.

Harrastamisen Suomen malli

Suomen mallissa päätavoitteena on lasten ja nuorten hyvinvoinnin lisääminen. Tarkoituksena on mahdollistaa jokaiselle lapselle ja nuorelle mieluisa ja maksuton harrastus koulupäivän yhteydessä.

Suomen mallin ensimmäisen vaiheen kohderyhmänä on perusopetuksen vuosiluokkien 1.–9. sekä lisäopetuksen oppilaat.

Suomen mallin pilottihaussa 3.11.–2.12.2020 haettiin mukaan kuntia, jotka ovat valmiit käynnistämään mallin mukaisen harrastustoiminnan alkuvuodesta 2021. Toinen haku on keväällä 2021 ja koskee syksyllä alkavaa toimintaa.

Tavoitteena on juurruttaa Suomen malli pysyväksi toimintatavaksi kunnissa.

Lähde: Opetus- ja kulttuuriministeriö

#